Vágólapra másolva!
Szombaton délután a Városligetben rendezett Fila 7 futófesztivál keretében Bene Barnabás nyerte a legjobb magyar hosszútávfutók számára rendezett TOP 10-viadalt.

A tíz hazai élversenyző - Bene Barnabás, Berkovics Imre, Csillag Balázs, Juhász András, Minczér Albert, Ott Balázs, Serfőző Sándor, Tóth László, Tóth Tamás, Zatykó Miklós - alkotta mezőny még kibővült a spanyol Xavier Caballeróval, aki legjobb eredményeként Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet, három éve tagja volt a maratonfutó Eb-n győztes ibériai csapatnak. Még egy külföldi, a tavalyi frankfurti félmaratont nyerő kenyai Isaac Chemobo is rajta volt az indulók listáján, de az afrikai futó valahol eltévedt a nagyvilágban Budapestre jövet... Annyi információ érkezett felőle, hogy Nairobiból Kairóba még eljutott, de onnan Bécsbe már nem, s menedzsere, Tóth László pénteken hiába ment ki érte a ferihegyi repülőtérre.

Így amikor a futófesztiválon az 1,5 km, a 6,7 km, majd a félmaraton mezőnye is beért a célba, tizenegyen indultak a különleges lebonyolítású versenyen: ezen a kiírás értelmében a dobogósoknak 50, 40 és 30 ezer forint járt, de valamennyi kör végén a részhajrát is díjazták, a célvonalon menet közben elsőként áthaladót húszezerrel. A tavalyi junior vb-n 3000 méteres akadályfutásban 8. helyezett - s így legjobb Afrikán kívüli! - Ott Balázs erre hajtott rá, s a két körön át kifejezetten szoros versenyben az első két részhajrát megnyerte, utána viszont visszacsúszott.

A harmadik körben már az új hullám egy másik jeles képviselője, Bene Barnabás vezetett, aki a 2004-es mezeifutó Eb-n a juniorok között aranyérmes lett, s 10 000 méteren tavaly és idén is megnyerte a magyar bajnokságot. A PVSK 19 éves versenyzője jelenleg tehát a legjobb hazai férfi hosszútávfutó, s ezt igazolta is. A negyedik körben mintegy 80 méterre növelte az előnyét, s a végén hatalmas fölénnyel nyert, 22 másodperccel előzte meg a második Juhász Andrást. A harmadik helyen az 5000 méteren Eb-7. Csillag Balázs végzett.

A spanyol Európa-bajnok pedig utolsó lett. Caballero elmondta, sérülés után kezdte újra az edzéseket, s azt hitte, hogy már formába lendült, de be kellett látnia, tévedett. Mint ahogy abban a vonatkozásban is, hogy bevallottan lebecsülte a magyar hosszútávfutókat... A gyatra szereplése miatt Caballero szomorúan elnézést kért a rendezőktől.

Bene Barnabás viszont vidáman nyilatkozott: "Most indultam először ezen a versenyen, s úgy terveztem, hogy a részhajrákkal nem törődöm, az a fontos, hogy a végén legyek minél előrébb. De aztán úgy alakult, hogy ezekbe a körönkénti hajrákba is belekeveredtem. Magán a versenyen nagyon akartam a sikert, s azt hiszem, az akaraterőmnek köszönhetem, hogy nyerni tudtam. Azt, hogy a harmadik kör után már milyen nagy az előnyöm, nem tudtam, mert nem szoktam hátrafelé tekingetni, és most sem tettem. És amikor az egyik néző a járdáról beszólt, hogy valaki a nyomomban van, megijedtem, és még gyorsabban futottam" - mondta el a győztes.

A Városligetben ezt megelőzően több ezren teljesítették a futófesztivál három távját, a 6,7 km-est többek között Császári Attila, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is. Molnár Zoltán MOB-igazgató pedig jól szurkolt, mert a női félmaratont lánya, Barbara nyerte meg.

Eredmények
Top 10 gála (6750 m):
1. Bene Barnabás 18:23,6 perc, 2. Juhász András 18:45,97; 3. Csillag Balázs 18:56,78; 4. Zatykó Miklós 19:01,13; 5. Berkovics Imre 19:06,76; 6. Tóth László 19:09,32.

Félmaraton (21 095 m), férfiak: 1. Berce Lajos 1:05,34 perc;
nők: 1. Molnár Barbara 1:24,28.

Fábik Tibor