Vágólapra másolva!
Vasárnap rendezik meg a 84. Magyar Derbyt a Kincsem Parkban - jelentették be az esemény szervezői szerdán a lóverseny helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Az év legjelentősebb galoppversenyén húsz telivér indul a 2400 méteres, klasszikus gyeppályás futamban. A mének 57, a kancák pedig 55 és fél kilogrammot visznek a hátukon. A Derby a hároméves lovak pályafutásának legnagyobb eseménye.

Farkasházy Tivadar humorista, a magyar lóversenyzés tiszteletbeli szóvivője szerint a lovak pályafutása során egyszer adatik meg, hogy Derbyt nyerjenek. "Nagyon örülök, hogy második éve áll ez az európai színvonalú pálya" - tette hozzá a Farkasházy, akinek régóta szívügye a lóversenyzés.

A magyarországi futam legnagyobb esélyese Thunder Groom, amely a két hete rendezett osztrák Derbyn negyedikként ért célba, de Travis, Magambo, Out Loud és Mehraab is győzedelmeskedhet. A zsokék közül a ranglistavezető Varga Zoltán, Kovács Sándor champion zsoké, Simon Ferenc, valamint a régió legjobb lovasai - osztrák, szlovák, cseh, lengyel és bolgár zsokék - szállnak nyeregbe.

- Sajnos magyar tenyésztésű ló nincs az esélyesek között, a tenyésztésben egyelőre nem vesszük fel a versenyt a többi országgal - mondta Farkas Ferenc, a Magyar Lovaregylet elnöke.

A szervezők szigorúan fellépnek a verseny tisztaságát veszélyeztető próbálkozások ellen, és a lovakat is alaposabb és gyakoribb doppingvizsgálatnak vetik alá.

Vajtó Lajos, a Kincsem Park igazgatója kitért arra is, hogy a fogadási kedv és a bevétel is magasabb lett az elmúlt időben, a galoppon mintegy húsz-, az ügetőn pedig tízszázalékos volt a növekedés.

- Szeretném, ha a következő fél évben is sok újdonságról számolhatnék be. Bár nem áll rendelkezésünkre elegendő forrás, szeretnénk megújítani a lovit, többek között sms-fogadási lehetőséggel és a televíziós közvetítés javításával. Arra törekszünk, hogy minél több közéleti személyiség érdeklődjön a futamok iránt. - mesélt terveiről Vajtó.

A sajtótájékoztatón kisorsolták az induló lovak starthelyeit is, majd Kállai Pál és Nagy Tihamér zsoké telivérek nyergében "tesztelte" a füves pályát. A 73 éves, mintegy 3000 versenyben győztes Kállai nagyon elégedett volt a pálya minőségével, és igazán veszélyes szakaszt nem talált rajta.

A 11 futamból álló verseny vasárnap 14 órakor kezdődik. A legfontosabb futamot, a 84. Magyar Derbyt 16.35-kor indítják. A díjakat Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter adja át.