Vágólapra másolva!
A 82 milliós Németországban 66 millióan kerékpároznak, míg mindössze 46 millióan közlekednek autóval, és a biciklik népszerűsége évről évre növekszik - derült ki a német kerékpáros szövetség 2005-ös felméréséből.

A letekert távolság akkora, hogy minden állampolgárra évi 70 kilométer jut. A lakosság 30 százaléka biciklizik rendszeresen (hetente kétszer), 10 százaléka pedig naponta használja a kerékpárját.

A június 1-jén indított "Bringával a munkába!" elnevezésű mozgalomban résztvevők vállalták, hogy augusztus 31-ig legalább húsz alkalommal kerékpárral mennek a munkahelyükre. Tavaly 11 740 vállalat 101 529 alkalmazottja vett részt az akcióban.

Németországban rendkívül népszerű a kerékpáros turizmus is, 2005-ben a lakosság 45 százaléka biciklizett a nyaralás alatt, 4,7 százalékkal több, mint az előző évben.

Brémában maga a polgármester is mindennap kerékpárral megy a városházára, Münsterben található Németország legnagyobb, 3300 férőhelyes bicikliparkolója, Berlinben pedig kétszer annyi a kétkerekű jármű, mint az autó.

Folyamatosan bővítik a kerékpárút-hálózatot, a Deutsche Bahn német vasúttársaság a biciklivel nem rendelkezőknek csak Berlinben 1650 drótszamarat kölcsönöz (ez a szolgáltatás már Münchenben, Frankfurtban és Kölnben is elérhető, és hamarosan Stuttgartban is bevezetik), a lustábbakat pedig a fővárosban, áprilistól októberig biciklis taxik szállítják.