Vágólapra másolva!
A New Jersey Nets és a Portland Trail Blazers tárgyalásba kezdtek Jason Kidd, illetve Shareef Abdur-Rahim cseréjéről. A Blazersnél magát kényelmetlenül érző csatár az NBA egyik legjobb irányítója helyett költözhetne a keleti partra, ahol Kidd nagyon dühösen reagált a csapat leépítésére.

A SportsLine.com beszámolója szerint a Blazers elnöke, Steve Patterson megerősítette a tárgyalásokról szóló híreket, hozzátéve, még semmiben sem állapodtak meg "Még nagyon korán van" - így Patterson. "Érdekes dolog lenne, de még nem tudom, lesz-e belőle valami."

A Blazerst a legjobban az érdekli, hogy Kidd július elsején operált jobb térde vajon tényleg a sérültlistán tartja-e őt decemberig. A műtét sikeres volt, de Kidd többször elmondta, nem tetszik neki, ami a Netsnél történik, amióta a brooklyni vállalkozó, Bruce Ratner megvette a csapatot, így lehet, hogy máshol gyorsabban gyógyulna. Az idén még New Jerseyben működő franchise hatéves, 78 millió dolláros szerződést kötött fiatal csatársztárjával, Richard Jeffersonnal, de elengedte Kenyon Martint, Kerry Kittlest és Rodney Rogerst, jóformán csak jövőbeli draftlehetőségeket kapva cserébe.

Az ötszörös gólpasszkirály és szintén ötödik alkalommal a legjobb NBA-kezdőötösbe választott, 31 éves Kidd három év alatt kétszer vezette nagydöntőbe a Nets együttesét, és a legutóbbi szezon előtt brutális, több mint 100 millió dollárt érő szerződést kötött a következő hat évre. A nála három évvel fiatalabb Abdur-Rahim a múlt szezonban került a Blazershez, ahol a korábbi hét évben összehozott 20,7 pontos és 8,3 lepattanós teljesítménye lefeleződött, miután csak 22,8 perceket kapott Zach Randolph, a szezonban a legtöbbet fejlődő játékos mögött, és általában a neki nem fekvő kiscsatár poszton. Abdur-Rahim a szerződése utolsó évét kezdi meg, és mintegy 15 milliót fog keresni a most következő szezonban, amit nem Portlandben szeretne tölteni. Erre annál is inkább oka van, mert a Blazers hatéves, 48 milliós megállapodással marasztalta Darius Milest, így most már a kiscsatár poszt is betelt az Úttörőknél.

A Nets ugyanakkor már korábban is tett ajánlatot Abdur-Rahimért, akkor Kittlest ajánlva érte, de az üzlet meghiúsult, és Kittles a Los Angeles Clippersnél kötött ki. A legnagyobb probléma a mostani ügyletnél az lehet, hogy a Blazersnek a középiskolás Sebastian Telfair draftolása után már három irányítója is van, hiszen két veterán, Damon Stoudamire és Nick Van Exel is itt áll munkaviszonyban, együttesen mintegy 27 millió dolláros fizetéssel.

Patterson viccelt is ezzel: "Úgy néz ki, idén csak irányítót és kiscsatárt küldünk a pályára." Mégis, írja Mike Kahn, a SportsLine.com szakértője, volna értelme a cserének, különösen, ha a brooklyni születésű Telfair is utazik Abdur-Rahimmal együtt. Ratner jó reklámembert szerezne, és évekre megoldódna a Nets irányítókérdése - ezt hívja a sportszleng franchise playernek. Ugyanakkor Stoudamire és Van Exel egyaránt jó dobóhátvédnek is, ráadásul Kidd sokkal jobb náluk védekezésben, arról nem is beszélve, hogy a két vén róka szerződése jövő nyáron lejár, és akkor takaríthat a Portland.

Amely egyébként a Bostonnal elég sokat agyalt egy Paul Pierce, Zach Randolph cserén, de aztán kiderült, hogy az egész marhaság, hiszen mindkét csapatnál a legjobb játékosokról van szó, akiket nem cserélgetünk (lásd még Shaq elengedése a Lakerstől - a Nagytesó meg is örökítette exfőnökét, Mitch Kupchakot mint a sporttörténelem legnagyobb marháját a legutóbbi lemezén). A Celticsnél már tudják ezt, Pierce-t érinthetetlennek nyilvánították. És most, hogy a korábban hevesen tiltakozó Gary Payton a jelek szerint mégis felveszi a zöld-fehér uniformist, a Boston a Kelet egyik legérdekesebb egylete lehet. A hisztis Kesztyű és Ricky Davis támogatják Pierce-t, és a kiváló centerrel, Mark Blounttal, valamint az újjászületés-gyanús Raef LaFrentzcel elöl az új edző, Doc Rivers hamar visszahozhatja a győztes örömöt a Celtics-csarnokba.

[origo]