Vágólapra másolva!
Továbbra is a Seattle vezeti az NBA tabelláját, és a Suns 4-0-s sorozata, valamint a Chicago negatív rekordot érő szezonkezdése is érdekes téma, sőt, Grant Hill négy év kihagyás után ismét a hét játékosa lett, mégis a botrányhős Ron Artest "viszi el a show-t" ezen a héten.

Az Orlando Magic négy válságos év után visszatérő zsenije, Grant Hill és a Phoenix Suns centert játszó csatára, Amare Stoudemire volt az NBA idei harmadik játékhetének legjobbja. Hill 30 pontos, 6 lepattanós és 5,5 gólpasszos átlagot hozott a Magic ezen a héten játszott két nyertes meccsén, Stoudemire-nek ennél nehezebb volt a feladata, ha mással nem is, hát a kétszer annyi meccsel. A Suns 4-0-val zárta a hetet, és a phoenixi óriás 34,5-es pontátlag mellett meccsenként 9,3 pattanót is letépett.

A héten folytatta mélyrepülését a menthetetlennek látszó Chicago, amely 0-9-es győzelmi mérleggel áll a Phoenix elleni hétfő vereség után. A Bulls az egyetlen nyeretlen NBA-csapat, és a szezonnyitó kilenc vereség beállítja az 1967/68-as franchise-rekordot. A másik legrosszabb csapat, a New Orleans 1-8-cal áll tegnap este óta, éppen a szezon egyik legjobb csapatát, a Utah Jazzt sikerült megverniük. A Nyugat egyébként megint olyan szoros, mint mindig, a 13. helyezett Clippers 5-6-os mérlegével Keleten 8. lenne.

Sajnos azonban a hét nem a fentiekről szólt. A péntek esti, detroiti botrány után mindenki az NBA legfelsőbb elöljárója, David Stern döntésére figyelt, aki a főbűnös Ron Artestet 72, "cinkosait", Stephen Jacksont 30, Jermaine O'Nealt pedig 25 meccsre tiltotta el, amiért tömegverekedést provokáltak, illetve a szurkolókkal verekedtek. Az amerikai sport történetének legsúlyosabb incidense úgy kezdődött, hogy a Ben Wallace-tól elszenvedett ütés megtorlatlansága miatt méltatlankodó Artestet valaki a nézőtérről megdobta egy pohárral, a nehéz természetű csatár pedig a sorok közé rontott, és ezután elszabadult a pokol. Az NBA további hat játékost sújtott kisebb büntetésekkel, a szakszervezet minden büntetést elfogadott.

A legnagyobb vesztes a Pacers, amelynek legjobb három játékosa közül kettő hiányzik a következő egy-két hónapban, és a legjobb, akiért ráadásul a legtöbb áldozatot hozták, legfeljebb a playoffban szerepelhet újra. Ha egyáltalán. És ha a Pacers bejut a rájátszásba.

Az Auburn Hills-i pokol után Stern kőkemény döntést hozott, a legszigorúbbat a játék története során. Mint mondta, döntése összhangban állt a tett súlyosságával, és tökéletesen kifejezi, mit gondol arról, hogyan - illetve hogy nem - kellene viselkednie egy játékosnak, akit az NBA-hez szerződés köt.

A számos fegyelmi vétsége miatt már sokszor büntetett Artestet lassan beszámíthatatlannak kell gondolnunk, és valószínűleg az NBA-vezér is ilyesmit gondolhatott, amikor súlyosabban büntette az edzőjét fojtogató Latrell Sprewellnél vagy a Rudy Tomjanovich edzőt megütő Kermit Washingtonnál. Az egy szurkolót megütő Vernon Maxwell harmdakkora büntetést kapott 1995-ben, mint most Jackson vagy O'Neal, de mindez abszolút semmi Artesthez képest, akihez viszonyítva Dennis Rodman kifejezetten jófiúnak látszik. A főkáoszgyáros az elmúlt két évben mutogatás és kispaddal veszekedés miatt négy, szándékos faultok miatt szintén négy, egy eldobott tv-monitor miatt három, illetve egy szétvert öltöző miatt, egy játékos szándékos lekönyöklése miatt és a kispad engedélyezetlen elhagyása miatt egy-egy meccses eltiltást kapott.

Artest-átlagok
év M perc PT LP GP LA BK

2002

69

33,6

15,5

5,3

2,9

2,3

0,7

2003

73

37,2

18,3

5,3

3,7

2,1

0,7

2004

7

41,6

24,6

6,4

3,1

1,7

0,9



"A büntetésnek olyan súlyosnak kell lennie, hogy soha többé, egyetlen játékos se merjen a nézők közé menni" - nyilatkozta az ESPN-nek egy meg nem nevezett vezető a Nyugati főcsoport csapatai közül. Ez valóban kemény büntetés, jellegében más, de talán még annaál is keményebb, mint amit a Minnesota Timberwolves kapott Joe Smith illegális leigazolásáért. csakhogy súlyos következményei lehetnek. Például, hogy Artest sosem tér vissza.

És? Kár érte? Mint sportolóért biztosan, az eredményei igazolják ezt. De mint emberért? Artest volt az, aki egész nyáron a raplemezével foglalkozva a szezon indulása előtt két nappal egy hónap pihenőt kért a főnökeitől, mondván, nagyon fáradt. Az a játékos, akit az NBA a reklámarcai közé emelt éppen az elmúlt nyáron. Most azt kérdezték tőle, mit fog csinálni a számára ötmillió dollár pénzkiesést okozó eltiltás alatt (a tévéinterjú során három új számot mutatott az éppen ma, november 23-án megjelentetni szándékozott lemezéről, a TruWarier nevű lemezkiadójának logójával ellátott sapkát és pólót viselt). "Edzek, befejezem a lemezem, írok egy könyvet, befuttatom az Allure együttes új lemezét" - ilyeneket mondott. Nem vádolható érte, csak legfeljebb azért, mert nem tudta eddig eldönteni, popsztár vagy sportoló legyen-e. Láthatólag a kettő együtt túlzott megterhelés neki. Most dönthet, Stern segítségével.

Egyébként még remél, a playoffban játszani akar, a büntetést súlyosnak érzi, de : "azokkal a lapokkal kell játszani, amit osztanak" - mondja. Elismeri, a pénteki balhé az NBA történetének legsúlyosabb eseménye volt, és megígéri, azon lesz, hogy ilyen még egyszer ne forduljon elő. Hozzátehetnénk: ha nem faultolja le durván Ben Wallace-t, most nem kellene ilyeneket nyilatkoznia: "Megértem őt, épp mostanában haláleset volt a családjában." Mindezt arra vonatkozólag, hogy miért vágta őt mellbe a Big Ben. Azt is mondja, harmadszor dobták meg a közönségből, korábban egyszer szintén Detroitban, illetve Clevelandben. Bocs, Ronnie, a közönséget nem lehet lecserélni.