Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia
Vágólapra másolva!
Ha előbukkan egy-egy korszakos zseni az NBA-ben, akkor misem természetesebb annál, hogy az illetőt előbb-utóbb a valaha volt legnagyobbhoz, Michael Jordanhez fogják hasonlítani. LeBron James a Lakers bajnoki címével olyat tett, amit korábban még senki, és több mutatóban is Air Jordan magasságába emelkedett.

Ez az NBA-szezon örökre emlékezetese marad, már csak a hihetetlen végjátéka miatt is. Az eddig nem látott hosszúságúra nyúlt szezon a floridai buborékban ért véget, miután a koronavírus-járvány előbb félbeszakította, majd a Disney Worldbe kényszerítette a csapatokat.

A nyári újrakezdésnél gyakorlatilag egy új bajnokság kezdődött, addig szárnyaló csapatok kezdtek bukdácsolni vagy éppen fordítva. A Miami hatalmas bravúrt bemutatva jutott a döntőbe, útközben eltakarítva az alapszakaszban ligaelső, a kétszeres MVP-vel, Giannis Antetekounmpóval felálló Milwaukee Bucksot, majd a Bostont.

A túloldalon, azaz nyugaton, azzal, hogy összeállt a LeBron James, Anthony Davis kettős, borítékolni lehetett, hogy valami nagy dolog van készülőben.

A Golden State Warriors kiesésével új kihívók akadtak nyugaton, legtöbben a Lakers városi riválisát, a Clipperst tartották a bajnoki cím esélyesének, miután Kawhi Leonard és Paul George is a csapathoz igazolt. Remekül hajrázott a Denver Nuggets és a Luka Donciccsal menetelő Dallas Mavericks, de a Lakers végül 4-1-gyek takarította el a Portlandet, a Houstont és a Denvert is.

LeBron James és Anthony Davis Forrás: AFP/2020 Getty Images/Douglas P. Defelice

A döntőben aztán 2-0-ra ellépett a Lakers, miután a Heat legjobbjai közül Bam Adebayo és Goran Dragic is kidőlt sérülés miatt. A Heat 2-1-re, majd 3-2-re is szépített, az első évét Miamiban töltő Jimmy Butler az ötödik meccsen például a lehetséges 48 percből kevesebb, mint egy percet nem töltött a pályán, és a döntő hat meccse alatt minden mutatóban csapata legjobbja volt.

Jimmy Butler lépni sem tudott az ötödik meccs után:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“That’s an image of a champion before you’re a champion”

Bleacher Report (@bleacherreport) által megosztott bejegyzés,

A döntő hatodik meccsén a Lakers már az első két negyedben eldöntötte a meccs és ezzel a finálé sorsát, félidőben már 28 ponttal vezettek LeBron Jamesék, ami a nagydöntők történetének második legnagyobb félidei különbsége.

Jimmy Butler nem tudott újra felpörögni, 15 pontig jutott úgy, hogy csupán tíz mezőnykísérlete volt a találkozón. Hiába térhetett vissza - mont kiderült - a döntő utolsó meccsére Goran Dragic, 19 perc alatt csak öt pontot dobott.

A Lakers legjobbja, LeBron James egy tripla-duplával zárta le a döntőt, 28 ponttal, 14 lepattanóval és 10 gólpasszal lépett elő. A 35 éves sztár a finálé hat meccsén 29,8 pontot ért el átlagban és meghatározó teljesítményével kiérdemelte a döntő legértékesebb játékosa (MVP) címet.

LeBron James a bajnoki trófeával és az MVP-nek járó díjjal Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

James a liga történetének első kosarasa, aki három különböző együttesben (Miami, Cleveland Cavaliers, Lakers) játszva a fináléban MVP tudott lenni, összességében pedig negyedik bajnoki címét és negyedik döntős MVP elismerését érdemelte ki. Nála többször csak Michael Jordan volt a döntő első számú játékosa, aki hat alkalommal lett a legjobb.

"Ő minden idők legjobb kosárlabdázója" - jelentette ki Jamesről Frank Vogel, a Lakers vezetőedzője. - "Ha azt hiszed, tudod milyen, hát nem. Egészen addig, amíg nem dolgozol vele minden nap, amíg nem edzed, amíg nem látod a hozzáállását és azt, hogy miként vezeti a csapatát."

James elsősorban azt emelte ki a diadalt követően, hogy szerette volna visszasegíteni a klubot a csúcsra, azért szerződött oda két éve, hogy 2010 után ismét bajnokok legyenek.

"Nagyon sokat jelent számomra, hogy a Lakerst képviselhetem" - hangsúlyozta LeBron James. - "Mi csak annyit akarunk, hogy tiszteljenek bennünket."

A csapat tagjai sok más mellett arról is beszéltek, hogy a diadalt a Lakers ötszörös bajnok legendája, Kobe Bryant emlékének ajánlják, aki januárban - nyolc másik emberrel, köztük 13 éves lányával együtt - helikopter-balesetben elhunyt.

- mondta a csapat másik sztárja, Anthony Davis, aki karrierje első bajnoki címét szerezte meg.

„Bárcsak sikerült volna a városért, a csapattársakért. Nem nyertem, így a statisztikák sem számítanak. Nem a számok miatt lépünk pályára, csak a győzelem számít. nem sikerült, nem végeztem jól a munkám, de visszatérünk" – mondta Jimmy Butler.

Erik Spoelstra, a Miami edzője Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mike Ehrmann

Erik Spoelstra, a Miami Heat edzője könnyek közt nyilatkozott a döntő utolsó meccsét követően.
„Gratulálok a Lakersnek, nagy dolog, hogy velük osztozhattunk a színpadon a döntőben" – mondta Spoelstra, akiből kitörtek az érzelmek. – Alapvetően nem vagyok ilyen érzelmes, de ez az egész év nagyon különleges volt. A család, a barátok nélkül, olyan dolgot éltünk át, mint korábban soha. Bíztunk benne, hogy eljutunk a hetedik meccsig, nem készültem erre, hogy itt ma véget ér a párharc. Hihetetlen év volt. Nem ilyen befejezésről álmodoztunk, de életre szóló emlékekkel lettünk gazdagabbak" – mondta a Miami edzője, aki egy történetet is elmesélt a csapat egyik játékosáról, Goran Dragicról.

Dragic a sérülése után hajnali 4-kor küldött üzenetet az edzőjének, hogy számoljon vele a döntőben, annak ellenére, hogy az orvosok szerint nem sok esélye lett volna a visszatérésre. Dragic a döntő hatodik meccsén visszatért, és játszott 19 percet. Spoelstra szerint sokat elárul ez a csapatáról és a játékosairól, akik ígérik, jövőre újra megpróbálják elhódítani a bajnoki címet.

Mindent egy helyen az Eb-ről