Vágólapra másolva!
Patrick Mahomes számára „az amerikai álom" már a huszas éveinek elejére valóság lett. Profi sportolónak teremtette az ég, és ha nem szerette volna annyira az amerikaifocit, akkor valószínűleg napjaink egyik legjobb baseballosaként tölthetné a mindennapjait. 22 évesen került a profi amerikaifoci ligába (NFL), ahol második évében a legértékesebb játékosnak választották a szezon végén, majd a rá következő idényben Super Bowl-győzelemig repítette a Kansas City Chiefs csapatát.

A Kansas City Chiefs 2020-ban kerek ötven év szünet után nyert ismét Super Bowl-t, ráadásul 1970-ben még más rendszerben mentek a küzdelmek az NFL-ben, így még nagyobb volt az öröm a franchise háza táján. A győzelemben óriási szerepe volt az akkor 24 éves irányítónak, Patrick Mahomesnek.

A siker után a fiatal sportoló megkapta minden idők legnagyobb fizetésével, több mint félmilliárd dollárral kecsegtető tízéves szerződését is a kansasiektől.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a teljes összeg eléréséhez minden évben fel kellene érnie a csúcsra egyénileg és a csapatával is. A szinte lehetetlennek tűnő küldetés első évében meglehetősen jól áll az irányító,

az NFL 2020/2021-es alapszakaszában az AFC konferencia első helyén zárt a Kansas 14-2-s mutatóval, így rápihenhetnek a playoffra.

A csapat jelenlegi formáját elnézve akár idén is összejöhet a Super Bowl-győzelem, de ne siessünk ennyire előre.

Napjaink egyik legjobb irányítója 1995 szeptemberében született az Egyesült Államokban, az amerikafociban és fegyverekben tréfát nem ismerő Texas állam Tyler városában. Édesapja profi sportoló, baseballos volt, aki pályafutása alatt hat különböző klub színeiben is szerepelt az MLB-ben.

A kis Patrick már gyerekkorában is fogékony volt a sportra, az iskolában amerikaifocizott, kosarazott és baseballozott is.

Sőt, utóbbi sportágból választott magának példaképet is, Alex Rodriguez személyében. Ez csak azért volt meglepő, mert utóbbi lebukott doppingszer használata miatt, ami után már inkább tanulságos életpálya lett az övé, de egyáltalám nem követni való.

Pat Mahomes, Patrick édesapja (jobb oldalon) 1992. és 2003. között baseballozott magasabb szinten. Forrás: AFP/Jeff Haynes

A középiskola utolsó évében annyira jól ment a baseball a dobóként szereplő Mahomesnek, hogy 2014-ben draftolta a Detroit Tigers a frissen érettségizett fiatalembert. Édesapja egy ilyen lehetőségről álmodott a fia kapcsán, ugyanakkor egyáltalán nem befolyásolta a döntését és hagyta, hogy az amerikaifocit szerető utód nemet mondjon az ajánlatra és a Texas Tech Egyetemre menjen.

A továbbtanulás mellett David Webb mögött lett csereirányító, és utóbbi sérülésének „köszönhetően" mutatkozhatott be első egyetemi évének a végén irányítóként.

2014. és 2016. között 32 mérkőzésen szerepelt a csapatban, és ezeken sorrendben 16, 36 és 41 toucdown-passzt adott, amivel sikerült felhívni magára a profi együttesek figyelmét a draft előtt 2017-ben.

A Kansas City Chiefs az első körben választotta magának az irányítót (összességében a 10. helyen „kelt" el Mahomes), aki a 2017/2018-as bajnokságban az utolsó alapszakasz meccsen a Denver ellen debütált a 27-24-re megnyert találkozón. Később aztán a Wild Card meccsen kiesett a Kansas, de 2018-ban az addig Mahomes előtt kezdő Alex Smith Washingtonba igazolt, így a fiatal, 22 éves játékos kapta meg a nagy lehetőséget a bizonyításra.

Patrick Mahomes sokat profitált a baseballban szerzett tudásából a pályán. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Rob Carr

Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy élt is vele, mert a 2018/2019-es idényben a Kansas fantasztikus, 12-4-s alapszakasz után bejutott a főcsoportdöntőbe a rájátszásban. Igaz, ott végül 37-31-re kikapott a végső győztes New Englandtől, de Mahomes megmutatta magát a világnak és egyértelműen bebizonyította, hogy ezen a poszton zsenge életkora ellenére is megkerülhetetlen alakja lett a ligának.

Teljesítményét a szakma is elismerte, a teljesség igénye nélkül ebben

a szezonban megkapta a liga legértékesebb játékosának járó díjat, amivel külön örömet okozott a kansasieknek, a franchise történetében még nem kapott ilyen elismerést ottani játékos.

Nem mellesleg később szintén első kansasiként mondhatta el magáról, hogy a híres NFL-es számítógépes játék, a Madden borítójára is felkerült. Mellette ő lett az NFL legjobbjának választott támadójátékosa, beválasztották az év csapatába, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy rárúgta az ajtót a ligára az ifjú titán.

Mahomes sikerének egyik titka a sokszínűségében rejlik. Mivel gyerekként kosarazott és a baseballban is dobó volt, ezért tényleg minden szempontból tökélyre fejleszthette a dobótechnikáját.

Nem mellesleg a technika mellé a 188 cm-es, 100 kiló feletti játékos esetében nem kevés erő is társult.

A Kansas City Chiefs otthona, az Arrowhead Stadion üresen is lenyűgöző látványt nyújt. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Jamie Squire

Erre a legjobb bizonyíték az NFL kvázi „tesztnapján" 60 mérföld per órával eldobott labdája, ami nagyjából 96 km/h-s sebességnek felelt meg. Illetve

egyszer sikerült kidobnia a tojáslabdát az Arrowhead Stadionból, ami több, mint lenyűgoző teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a nagyjából 75 000 fő befogadására képes komplexum legmagasabb pontja eléri a 79 métert.

A hihetetlenül jól játszó Mahomes az amerikafocin kívül két dolgot szeret még rendkívüli módon: a ketchupot, amit gyakorlatilag bármi mellé képes megenni, és a sportcipőket. Utóbbikat annyira, hogy élete első, saját házában külön szobát terveztetett a különleges, 180 párból álló értékes gyűjteményének.

Egy ekkora ház nem volt olcsó mulatság, igaz, Mahomesnek már a 2020-as nagydöntő megnyerése előtt is volt rá pénze, aztán a Super Bowl elhódítása után anyagi téren is nagyot lépett előre.

A franchise életében 50 év „szünet" után született Super Bowl-győzelmet követően nem volt kérdés, hogy a kansasiek új szerződést tesznek Mahomes elé. A kérdés „csak" az volt, hogy mennyi időre és mennyi pénzért láncolnák magukhoz a fiatal sztárt. Nos, tavaly nyáron mindenki megkapta a válaszokat, mert aláírták

minden idők legnagyobb fizetésével kecsegtető sportszerződését, amely a következő tíz évre akár 503 millió dolláros juttatást is jelenthet Mahomesnek.

A papírok aláírása után fűtótűzként járta körbe a világot a hír, hogy az NFL-ben félmilliárd dolláros fizetést adtak egy irányítónak. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy ez csak részigazság. Ha jobban megnézzük a részleteket, akkor kiderül, hogy ez a brutális nagyságú összeg abban az esetben landolna Mahomes számláján, ha összejönnek a bónusz feltételek, amiket akkor válthat be, ha egymás után nyeri a Super Bowl-okat és mellette nem mellesleg mindig őt választják az adott év legértékesebb játékosának is.

A realitások talaján állva ez konkrétan a lehetetlen küldetés kategória, mert 1967. óta maximum duplázni tudtak a csapatok a Super Bowl-ban két egymást követő évben,

de még a triplázás sem sikerült senkinek, nemhogy tizet nyerni sorozatban.

Tom Brady (12-es számban) egyedüli NFL-játékosként hat Super Bowl-t nyert a New England színeiben. Igaz, ehhez neki 20 szezon kellett. Forrás: NFL, Twitter

Emellett az NFL-ben még a garantált bér sem feltétlenül garantált, ugyanis a ligában külön pontok szabályozzák általában a szerződésekben a komolyabb sérülések okozta kihagyások ideje alatt adható összegeket. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Mahomes rosszul fog keresni, mert ha egészséges marad, de nem jön össze a világszenzáció, azaz az egymás utáni Super Bowl-győzelmek, akkor is

tíz év alatt 141 481 905 dollárral lehet gazdagabb, ami átszámolva több mint 41 milliárd forint.

Mahomes az új szerződésével a zsebében és címvédőhöz méltóan az AFC első helyén zárta a csapattal a 2020/2021-es alapszakaszt. 14 győzelem mellett mindössze kétszer kapott ki a Kansas, ebből az egyik ráadásul az utolsó „csoportmeccs" volt, amelyen még a keretbe sem nevezték Mahomest, hogy rápihenjen a playoffra.

A 14-2-s mérleg nem meglepő módon az egész liga legjobb eredménye lett az alapszakaszban.

A Kansas City Chiefs megdolgozott azért, hogy a Wild Card hétvégén a TV-ből nézhesse a többi csapatot január második hétvégéjén, hogy aztán január 16-17-én harcba szálljon a csoportdöntőbe jutásért. Ha azt a mérkőzést és a főcsoportdöntőt is sikeresen abszolválják Mahomesék, akkor 2020. után 2021-ben is megnyerhetik a Super Bowl-t.

Patrick Mahomes még mindig csak 25 éves, és ha ezt a döntőt is megnyeri, akkor jó úton haladhat affelé, hogy még 30 éves kora előtt legendává válljon Kansasban.

Sőt, ha nem esik szét körülötte a csapat, és továbbra is így tudnak együtt dolgozni, akkor még a történelemben eddig nem látott triplázás is összejöhet a franchisenak. Persze ez még mind a jövő zenéje, mert még a 2021-es Super Bowl-győzelem is három meccs távolságra van a Kansastől.