Vágólapra másolva!
Elsőként a Cincinnati Bengals jutott be a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjébe, miután hosszabbításban legyőzte a Kansas City Chiefs csapatát. A Bengals ellenfele az idei Super Bowlban a Los Angeles Rams lesz.

A Chiefs remekül kezdte a mérkőzést, a Bengals mindössze egy mezőnygólt tudott szerezni, aztán a félidő előtt egy perccel felzárkózott az ohiói csapat, Samaje Perine szerzett 41 yardos hatpontost.

A Cincinnati Bengals a döntőbe jutást jelentő győzelem után Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jamie Squire

A fordulás után nagyot változott a játék képe, a Kansas City csupán árnyéka volt önmagának, míg a Bengals egyre inkább magára talált, így döntetlenről indult az utolsó játékrész. A negyedik negyedben egy vendég mezőnygól után már a Kansas Citynek kellett menni az eredmény után, Butker az utolsó másodpercben végül kiegyenlített, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban a Bengals biztonsági játékokkal is könnyedén eljutott mezőnygóltávba: a Cincinnati végül 27–24-re nyert, így elsőként jutott be az idei Super Bowlba.

A Bengals - amely az idei rájátszást megelőzően 31 évig nem nyert meccset a playoffban - 1982 és 1989 után, története során harmadszor játszhat Super Bowlt, de nyerni még nem tudott.

A Cincinnati Bengals ellenfele a Los Angeles Rams lesz, amely az NFC-döntőjében 20-17-re legyőzte a San Francisco 49ers csapatát.

A Nemzeti főcsoportban a Los Angeles Rams hazai környezetben, a negyedik negyedben 13 pontot szerezve fordított a San Francisco 49ers ellen, amelyet sorozatban hat vereség után, 2018 októberét követően győzött le újra.

A 2000-ben bajnok Rams legutóbb 2019-ben volt nagydöntős. Február 13-án újra hazai pályán játszhat, ugyanis a Super Bowlt a SoFi Stadiumban rendezik. Ez lesz az NFL történetében a második alkalom, hogy egy csapat otthon játszhatja a nagydöntőt, tavaly a Tampa Bay Buccaneers ünnepelhetett saját szurkolói előtt.

Eredmények, főcsoport-döntők:
Amerikai főcsoport:
Kansas City Chiefs-Cincinnati Bengals 24-27 - hosszabbítás után

Nemzeti főcsoport:
Los Angeles Rams-San Francisco 49ers 20-17