Vágólapra másolva!
Valentino Rossi begyűjthette a brit trófeát az Angol Nagydíjon, miután a 11. rajthelyről indulva átverekedte magát a mezőnyön és tiszta győzelmet aratott megszerezve a Honda 150. 500 köbcentis győzelmét.

A hétvégén végig jelen lévő eső ma nem mutatkozott, s így az Urbinóból származó olasz sztár megmutatta ki a királykategória igazi királya. A második helyezett legnagyobb vetélytársa és a legutóbbi, a Holland Nagydíj győztese, Max Biaggi lett, a harmadik pedig a brazil Alex Barros.

Kenny Roberts volt az, aki a verseny első felében vezetett, s megmutatta, mire is képes a Suzuki. Később azonban utolérte és megelőzte Max Biaggi és Alex Barros is, majd hamarosan Rossi is. A Suzukis sztár valószínűleg rossz gumiválasztásának köszönhette látványos visszaesését. Rajta még az sem segített, hogy illusztris vendégek követték szemmel a versenyt a csapat bokszából. Ugyanis Mathew Marsden, Ewan McGregor és Eric Banner filmsztárok és mellesleg nagy motoros rajongók a Suzuki csapat vendégei voltak vasárnap. Rossi egyesével szisztematikusan kielőzte vetélytársait és végül a mezőny elején kötött ki Nastro Azzurro Hondáján.

Az első üldöző csoport mögött motorozott Loris Capirossi, aki nagyon csalódott volt, hiszen körről körre esett vissza. Közben csodálatos motorozással kápráztatta el a nézőket az ex-Superbike sztár, Noriyuki Haga, aki egy sor gyors kör után a negyedik helyen ért célba. Olivier Jacques, a tavalyi negyedliteres világbajnok, sérüléseiből felgyógyulva végig kitűnő helyen motorozott a spanyol matadorral, Carlos Checával együtt, aki eddigi siralmas eredményei után nagyon elégedett lehet ötödik helyével.

A 18. körben szerezte meg végül Rossi a vezető helyet Biaggitól, s többé vissza sem tekintett. Maga diktálta saját őrült tempóját, mindaddig, míg célba nem ért. A célba érve Rossi nem is takargatta érzéseit, a levegőbe öklözött, felállt motorjára és egykerekezett. Most már azt mondhatjuk, hogy "hazai" győzelmet aratott, hiszen nem rég óta Londonban lakik. Ezzel a győzelemmel 26 pontra növekedett az előnye a világbajnokságban a második helyen álló Biaggihoz képest.

Ami a hazai versenyzőket illeti, sok jó nem mondható el. Jason Vincent három ponttal jutalmazta meg a kilátogató brit rajongókat. Chris Walkert előzte ki Red Bull Yamahájával, aki végül csak a 15. helyet szerezte meg csapattársa, Leon Haslam előtt, aki a 17. lett.

250 KCM

Daidzsiro Kato visszanyerte győztes formáját és a vasárnapi 250 köbcentis viadalon kényelmes győzelmet aratott a második helyezett Roberto Rolfo előtt. A japán Hondás akkora előnnyel rendelkezett a mezőnnyel szemben, hogy mikor az egyik kanyart egy kicsit szélesebb ívben vette be és letért az aszfaltról, még az élre tudott visszatérni. Kato 40 pontra növelte előnyét a világbajnoki ponttáblán a második helyen álló honfitársa, Tetsuya Harada előtt, aki mechanikai meghibásodás miatt visszaesett és csak a 18. helyen ért célba.

Rolfo lekötötte Apriliás márkatársa, Marco Melandri figyelmét, és idei második legjobb helyezését sikerült bezsebelnie azután, hogy három körrel a verseny vége előtt megelőzte őt. A páros a dobogós helyekért a hazai Jeremy McWilliamsszel, a Holland Nagydíj győztesével, küzdött meg, mindaddig, amíg a brit a 15. körben elvesztette uralmát Apriliája felett és elesett.

Sokáig úgy tűnt, hogy Emilio Alzamora fog ezután a dobogós helyért harcolni, de miután Melandri és Rolfo nagyon gyors tempót diktált, kénytelen volt beérni a negyedik helyezéssel. A spanyol versenyző így az ötödik helyen áll a világbajnokságban Kato, Harada, Melandri és Rolfo mögött.

A következő nagydíj Németországban lesz, a Sachsenringen két hét múlva, ahol ismét nagy csatározások várhatók.

Angol Nagydíj végeredménye:

500kcm:

1. Valentino Rossi Nastro Azzurro Honda 46.53.349
2. Max Biaggi Marlboro Yamaha 46.55.143
3. Alex Barros West Honda Pons 46.55.360
4. Noriyuki Haga Red Bull Yamaha 47.00.959
5. Carlos Checa Marlboro Yamaha 47.05.875

Világbajnokság állása:

1. Valentino Rossi 161 pont
2. Max Biaggi 135 pont
3. Loris Capirossi 103 pont
4. Alex Barros 89 pont
5. Shinya Nakano 84 pont

250kcm:

1. Daijiro Katoh Telefonica Movistar Honda 42.46.466
2. Roberto Rolfo Safilo Oxydo Race 42.56.639
3. Marco Melandri MS Aprilia Racing 42.56.867
4. Emilio Alzamora Telefonica Movistar Honda 43.11.566
5. Naoki Matsudo Petronas Sprinta Yamaha 43.33.134

Világbajnokság állása:

1. Daidzsiro Kato 161 pont
2. Tetsuya Harada 121 pont
3. Marco Melandri 104 pont
4. Roberto Rolfo 91 pont
5. Emilio Alzamora 75 pont

Forrás: Amber PR