Társoldalunk:

Két magyar a világ tetején

Erőss Zsoltnak és Várkonyi Lászlónak végre sikerült, ami magyar mászónak még soha: a mountainzone.com értesülései szerint a 33 és a 46 éves sportemberek május 25-én egy népes nemzetközi csoporttal együtt feljutottak a Mount Everest csúcsára. Erőss Zsolt harmadszorra, Várkonyi László ötödszörre próbálkozott. Szombaton összesen 29 mászó jutott fel, köztük a Mount Everestet először meghódító Sir Edmund Hillary fia, Peter is. A 47 éves új-zélandi két amerikai társával és négy nepáli serpával érte el a 8848 méteres magasságot.

Forrás: www.uveghegy.hu
A magyarok útvonala
A magyar csapat négy tagja május 15-én, késő délután ért fel a déli nyeregbe, ahol hűlt helyét találták az Erőss Zsolt által előzőleg felvitt sátornak. De nemcsak a sátor tűnt el, hanem benne egy vízmelegítésre alkalmas lábos, az étel, és az italpor is. Május 15-én este tehát csak "üres tea" volt a kínálat, ami nyilvánvalóan nem a legjobb táplálék egy hosszú, megerőltető mászás és az egész napos iszonyú hőség után. A nyeregben eldőlt, hogy 16-án csak hárman vágnak neki a csúcsnak, mert Mezey Lászlót hasmenés kínozta, amitől már a nyeregbe is meglehetősen gyenge állapotban érkezett fel. Az eltűnt sátor és felszerelés miatt zaklatott lelkiállapotba került társaság aludni sem tudott, s így aztán aznapi élelem híján és kevés folyadékkal elindultak a csúcs felé.

Egy nap múlva Ács Zoltán 23 órakor, Erőss Zsolt éjjel egykor, Mécs László pedig 4:30-kor kezdte meg a mászást. A nyeregben a többiekre váró Mezey először Mécs Lászlót látta visszatérni, ő 8350 méterről fordult vissza. Erőss Zsolt 16:00 óra körül érkezett, ő 8700 méterig jutott, és sötétedés előtt megérkezett Ács Zoltán is, őt a visszafelé megtett utolsó néhány száz méteren már két sherpa segítette, mert súlyos légzési nehézségei voltak és így alig tudott menni. Mint később elmondta, és ez egybehangzott a többiek elbeszélésével is, amikor visszafordult 8600 méterről, még semmilyen jele nem volt a bajnak. Azért fordult vissza, csakúgy mint a többiek, mert az étel és ital hiánya miatt nem érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy a csúcsra való felérkezés után vissza is tudjon térni.

A 17-i éjszakán a legyengült Mezey és a mászástól végletesen elcsigázott Erőss ápolták az életveszélyes állapotban lévő Ács Zoltánt. Hajnalban Erőss és Mezey elindultak segítségért és saját bevallásuk szerint "szerencsére" a Himalayan Guides csapatának egyik tagja; Mike Morris tudomásul vette, hogy Ácsnak két erős sherpára és oxigénre van szüksége ahhoz, hogy leereszkedjen alacsonyabb területre. Az alaptáborban rádiózó Várkonyi megállapította, hogy minden rendben, viszont kora délután kiderült, hogy a sherpák helyett Morris egyedül mentette Ácsot, viszont a beteg állapotának stabilizáslásához újabb oxigénre volt szükség. Egy sherpa elindult Ácsék irányába egy palackkal és ennek köszönhetően estére elérték a hármas tábort, ahol Ács újabb gyógyszer- és oxigénadaghoz jutott. Ettől állapota sokkal jobb lett, de rendkívül lassan haladt, viszont az alaptáborból elindul társa segítségére Várkonyi László is, aki később a kettes táborban átvette az expedíció vezetőjének az ápolását.

Május 18-án a kettes és a hármas tábor között újabb segítség érkezett Jeffry Stanford, brit mászó személyében (ő és Morris oxigénpalack használatával előző nap érték el a csúcsot). Ács délutánra szerencsésen megérkezett a kettes táborba és ettől kezdve már Várkonyi viselte a gondját. Az életveszélyes állapot elmúlt, de a folyadék és élelmiszerpótlás továbbra is komoly feladatot jelentett és másnap át kellett kelni a jégesésen is, hogy eljussanak az alaptáborba.

Tizenkilencedikén Erőss és Mécs a jégesés tetejéig kapaszkodott és egyesült erővel kísérték le társukat az alaptáborig. Mezey nem tudott részt venni a közvetlen mentésben, mert csúcstámadás közben a szeme erősen bevérzett, így ő az alaptáborból nem indulhatott vissza. A sikertelen kísérlet után, Mezey és Ács kiesésével megfogyatkozott csapat úgy döntött, hogy még egy csúcskísérletet tesz a rossz idő beállta előtt. A pihent és tapasztalt Várkonyi valamint az egyelőre fáradt, de motivált Mécs és Erőss nem adták fel a küzdelmet, ám végül csak Várkonyi és Erőss döntött úgy, hogy tesz még egy utolsó kísérletet a Föld legmagasabb csúcsának, a 8850 méteres Mount Everestnek a meghódítására.

A Himaláján a tél vége és a nyári monszun beállta előtt van egy rövid időszak, amelyet tavaszi időjárási ablaknak hívnak. Ez körülbelül egy-két hetet jelent, amelyben a körülmények lehetővé teszik azt, hogy a mászók feljussanak az Everest csúcsáig. Ahhoz ugyanis, hogy az alaptáborból megmásszák az Everestet, négy nap szükséges, majd még további két nap az alaptáborba történő visszatéréshez.

Május 25-én, a második csúcskísérlet már sikerrel járt: Erőss Zsolt és Várkonyi László egy népes nemzetközi csoport mászóival együtt elérte a csúcsot. Erőss Zsoltnak ez volt a harmadik kísérlete, Várkonyi László pedig ötödik alkalommal próbálkozott. A csapatok jelenleg lefelé haladnak a Déli-nyeregben álló negyedik tábor felé. Az első sikert az Alpine Ascents mászói és serpái könyvelhették el nepáli idő szerint fél 11-kor. Szintén a csúcson volt a National Geographic forgatócsoportja is, szombaton összesen 29 mászónak sikerült a csúcsmászás. Nem járt eredménnyel a legidősebb próbálkozó, az amerikai Al Hannah (71), akinek ez volt a negyedik próbálkozása.

A magyar csapattal kapcsolatot tartó McShannon kommunikációs ügynökség vezetője az [origo] érdeklődésére megerősíteni nem tudta a hírt, miszerint valóban sikerült a csúcsmászás. Zimmermann Ottó elmondta, a két magyar éjjel indult a déli nyeregből, s reggel 7 óra környékén érhetett fel.

Erőss Zsolt
Erőss Zsolt 33 éves, erdélyi születésű hegymászó első jelentősebb mászásait az ex-szovjet köztársaságok magashegységeiben végezte, megmászta az Ushba (Kaukázus) déli falát, valamint eddig egyedüli magyarként a Pamír három, hétezer méternél magasabb csúcsát (Lenin-csúcs, Korzsenyevszkoj-csúcs, Kommunizmus-csúcs) és a Tien-San-beli Han-Tengrit is. Himalájai könnyűsúlyú expedíciókon sikerrel mászta a Satopanth, a Distaghil Sar csúcsait és egyedül mászta a Nanga Parbatot (8126 m).

Várkonyi László
A 46 éves Várkonyi László az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó. Több sikeres Pamír- és Tien-Shan és Andok túra után csúcsmászó résztvevője volt a magyar Sisha Pangma (8012 m) és a Cho Oyu (8202 m) expedícióknak. A Mount Everesten első alkalommal az 1996-os magyar expedícióval kísérletezett, majd kétszer járt más országok csoportjával. Tavaly a Kangshung-falon kísérletező Explorers-expedíció tagjaként járt az Everesten.

Ajánlat:

Korábban:

Az utolsó esély a Mount Everesten

Fórum:

Mount Everest