Társoldalunk:

Új főnök az Amerika-kupa vesztesénél

Grant Dalton lett a Team New Zealand menedzser-igazgatója. A világ leggyorsabb Föld-kerülő vitorlázója címmel büszkélkedő új-zélandi hajós feladata, hogy biztosítsa a csapat felkészüléséhez szükséges hátteret a 2007-es Amerika-kupára.

Az anyagiakkal, úgy tűnik, nem lesz probléma, mert a kormány bejelentette, hogy 3,2 millió amerikai dollárt áldoz a vállalkozásra.

- Azt hiszem, minden adott, hogy sikeresen szerepeljünk a következő Amerika-kupán - mondta a 45 éves Dalton. - Legelőször is a mostani csapat kulcsembereivel akarok beszélni a folytatásról.

A Team New Zealand címvédőként óriási meglepetésre 5-0-ra kikapott a március 2-án véget ért döntőben a svájci Alinghitól, így a verseny 152 éves történetében először született európai diadal. A vereséget sokan azzal magyarázták, hogy hiányzott az új-zélandi együttesből egy olyan vezéregyéniség, mint amilyen az 1995-ös és a 2000-es siker alkalmával - a 2001 decemberében meggyilkolt - Sir Peter Blake volt, emellett többen, így a kormányos Russell Coutts és a taktikus Brad Butterworth a svájciakhoz szerződtek.

Dalton az 1993-94-es kiírásban győzött a Whitbread (később Volvo Ocean Race) Föld-kerülő csapatversenyen, 2000-2001-ben pedig a Club Med legénységével a The Race-en belül 62 nap 6 óra 56 perc 33 másodperces rekordidő alatt vitorlázta körbe a bolygót.