Vágólapra másolva!
A Budapest Kongresszusi Központban szombaton reggel negyven ország versenyzőinek részvételével megkezdődött az IFBB junior fitnesz és fitneszmodell világbajnokság, amelynek programjához még egy férfi testépítő Világkupa-viadal is kapcsolódik. A vasárnapi döntők során huszonhat kategóriában osztanak érmeket.

Az amatőr fitnesz és testépítő világszövetség százhetvenkilenc tagországgal rendelkezik, s hogy Budapesten csak negyven képviselteti magát, akár fanyalgásra is adhatna okot. Ám éppen az ellenkezőjéről van szó, a junior korosztályban ez a mezőny a kétszáznyolcvannyolc indulóval felettébb tekintélyesnek számít. Főleg annak az ismeretében, hogy ebben a sportágban nem nagyon szokás a világ túlsó felére utazni, jellemzően mindenki a saját régiójában versenyez, spórolva az utazási költségekkel.

Budapestre persze jöttek azért például Japánból, Brazíliából és Kanadából is versenyzők, főleg a testépítésre nevezve, ám a női fitnesz vb mezőnyében egyértelműen Kelet-Európa dominál az orosz, ukrán, lengyel, cseh, szlovák és a magyar lányokkal. S bár a bikinis felvonulás is élénk érdeklődést váltott ki, a show-t a fitnesz gyakorlatok jelentették, számtalan ötlettel és ruhakölteménnyel. Az egyik orosz lány viszont nemes egyszerűséggel focistának öltözött, még labdát is hozott magával a színpadra, aztán ledobta a mezét - de természetesen még maradt rajta ruha alatta. Akadt, aki ördögnek maszkírozta magát, volt koreográfia a Flinstone családra és kánkánra is.

A legnagyobb hazai reménységnek számító Gál Vivien, aki a legutóbbi vb-n bronz-, az Eb-n ezüstérmet szerzett, pedig a Hair zenéjére adta elő a gyakorlatát. "Úgy érzem, hogy a bikinis összevetésben megálltam a helyemet, de a gyakorlatom sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. A kézállásból kiemelést elrontottam, és ezért most nagyon bosszús vagyok. Ám bízom benne, hogy a hiba ellenére bejutok a vasárnapi döntőbe, s ott már nem rontok" - jegyezte meg az amúgy komoly kunsztokat, mindenekelőtt nem mindennapi hajlékonyságáról tanúbizonyságot adó Gál Vivien.

Ügyes volt a nálánál egy évvel fiatalabb, 17 éves Mikó Barbara is, ám ő sokkal megszeppentebben nyilatkozott: "Testben vékony voltam, de a gyakorlatom szerintem egész jól sikerült. Ez a második világversenyem, az Eb-n a tizedik helyen végeztem, s nagyon boldog lennék, ha sikerülne bejutnom a döntőbe" - jegyezte meg a Körösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium harmadikosa.

Ám az, hogy a tizenkét elődöntős lány közül végül melyik öt jut be a döntőbe, csak vasárnap dől el. Ez egyébként a fitnesz sajátossága, a pontozásos sportágak között itt kell a legtovább izgulni, amíg kiderül, hogy kit hova rangsorolnak.

Fábik Tibor