Vágólapra másolva!

A 16-szoros bajnok Celtics Auburn Hills-ben, a Pistons otthonában zárta le a sorozatot, stílszerűen egy olyan ellenféllel szemben, amely a csapat legutolsó fénykorában - a nyolcvanas évek második felében - volt állandó riválisa a Larry Bird, Kevin McHale, Robert Parish vezérelte új-angliai alakulatnak.

"Nagy örömünkre szolgál, nekünk, edzőknek, a vezetőknek, s a játékosoknak is, hogy a csapat visszakerült oda, ahová tartozik: a liga elitjébe" - jelentette ki a meccs után Jim O'Brien, a "Kelták" szakvezetője.

"Szerintem jók a Celtics esélyei a főcsoport-döntőben" - bókolt legyőzőinek Jerry Stackhouse, a Pistons sztárja, aki az egész sorozatban pocsékul játszott, 33,7 százalékos pontossággal dobott, s a befejező meccsen 18 kísérletéből mindössze három volt jó. "Ha a Nets jut be a fináléba, akkor Jason Kiddék ellen van keresnivalójuk a bostoniaknak."

A Nets 3-1-re vezet a Charlotte ellen, az ötödik, esetlegesen befejező meccset szerdán rendezik East Rutherfordban.

A Los Angeles Lakers a 4-1-es végeredményt tekintve könnyedén söpörte el az útból a San Antoniót, ám a valóságban mindegyik meccs szoros volt, és a legutóbbi két esztendő bajnokcsapata nem igazán tudott felpörögni arra a fordulatszámra, amellyel tavaly végigszaladt a rájátszáson.

Persze erre is van magyarázat: Shaquille O'Neal temérdek sérülése. Ettől függetlenül Phil Jackson, a Lakers mestere fantasztikus mérleggel rendelkezik: az általa irányított csapatok sorozatban 22 playoff-párharcot nyertek meg - 12-t a Chicago Bulls (1996-1998), 10-et a Lakers (2000-2002).

A Sacramento Kings-Los Angeles Lakers főcsoport-döntő szombaton kezdődik az Arco Arenában. Jackson szerint a Kings az esélyes, hiszen élvezi a hazai pálya előnyét, viszont minden egyén tényező a bajnok mellett szól: a nagyobb tapasztalat, az, hogy az elmúlt szezonban négyből háromszor le tudták győzni a Királyokat, s a félelmetes Lakers-mérleg is: utóbbi 25 playoff-mérkőzéséből 23-at megnyert.

Visszatérve a Lakers-Spurs sorozatra: az újdonsült MVP, Tim Duncan igazolta páratlan klasszisát, kedden is 34 pontot és egyéni playoff-csúcsot jelentő 25 lepattanót gyűjtött, az öt összecsapáson 29 pont, 17,2 lepattanó, 4,6 assziszt, 3,2 blokk, 1 szerzett labda volt az átlaga.

Eredmények:
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 93-87 (A végeredmény: 4-1)
Legjobb dobók:
K. Bryant 26 (8 lepattanó, 5 assziszt), S. O'Neal 21 (11 lepattanó, 6 blokk), Fox 17, illetve Duncan 34 (25 lepattanó, 4 assziszt, 2 blokk), Daniels 15, Parker 14, M. Rose 11, Bowen 10

Detroit Pistons - Boston Celtics 81-90 (A végeredmény: 1-4)
Ld.:
Atkins 22, Williamson 17, Curry 15, Ben Wallace 6 (16 lepattanó), ill. Pierce 18, K. Anderson 17, A. Walker 16 (13 lepattanó), Rogers 14, Battie 10

A főcsoport-elődöntők állása:
Kelet:
New Jersey - Charlotte 3-1
Boston - Detroit 4-1 (végeredmény)

Nyugat:
Sacramento - Dallas 4-1 (végeredmény)
LA Lakers - Spurs 4-1 (végeredmény)

Ch. Gáll András

Korábban:

Továbbjutott a Sacramento

Fórum:

New NBA fan fórum