Vágólapra másolva!
Először tudott meccset nyerni a hazai csapat az NHL Nyugati főcsoportdöntőjének Calgary Flames-San Jose Sharks párharcában, de pont a legjobbkor. A Flames ugyanis összesítésben 3-2-es előnynél tartva 3-1-re nyert Calgaryban, megszerezve ezzel a konferenciaelsőséget. Kanadai csapat utoljára 1994-ben játszhatott döntőt, s 1993-ban nyert Stanley-kupát, utóbbi lehetőség ezúttal a Flames előtt lesz adott.

Nyugati főcsoport, döntő, 6. mérkőzés
Calgary Flames - San Jose Sharks 3-1 (1-0, 1-1, 1-0)
gól:
Iginla, Gelinas, Regehr, illetve McCauley
A Nyugati főcsoport bajnoka 4-2-vel a Calgary Flames lett

A nyolcvanas évek végén bőven kijutott az ünneplésből Alberta tartománynak és Calgarynak, hiszen amíg 1988-ban téli olimpiának adhatott otthont a kanadai város, egy évvel később a Flames megnyerte a Stanley-kupát is. Aztán nagy csend, mind a Flames, mind az ország részéről: kanadai csapat ugyanis utoljára 1993-ban nyert - a Montreal Canadiens -, de döntőbe is 1994-ben jutott legutóbb juharleveles együttes, a Vancouver Canucks.

Nos, mindez a felvezetés azért volt szükséges, mert idén a Calgary Flames ismét csúcsra jutott, egyelőre a Nyugati főcsoportban, miután a furcsa finálé hatodik felvonásán kiharcolta a negyedik sikert a San Jose Sharks ellen, s bejutott a Stanley-kupa döntőjébe.

Hogy miért volt furcsa ez a konferenciadöntő? Azért, mert az első öt összecsapáson kivétel nélkül vendégsiker született, a Calgary kétszer nyert San Joséban, majd a Cápák Kanadában egalizáltak, ezt követően a Flames ismét idegenben diadalmaskodott. A hatodik mérkőzésen aztán megtört a jég (akarom mondani a rossz sorozat), a Calgary Jarome Iginla, Martin Gelinas és Robyn Regehr találataival 3-1-re győzött, a kapuban Miikka Kiprusoff 18 lövést hárított.

Érdekesség, hogy a Calgary az elmúlt hét szezon során még a playoffba sem tudott bekerülni.