Vágólapra másolva!
Szombat este másodszor is Shaquille O'Neal nélkül játszott Washingtonban a Heat, és megint nyert, így hosszú pihenésre mehet a várhatóan hét meccsre nyúló másik keleti főcsoport-elődöntő, a Detroit-Indiana párharc végéig. Nyugaton egyaránt a magasabban rangsorolt csapatok 2-1-es vezetésével várják a vasárnapi folytatást, ahol a Dallasnak a tőlük Phoenixbe igazolt és ott MVP-címet nyert Steve Nash ellen kell kitalálni valamit, a San Antonio pedig megregulázni készül a tiszteletlen Seattle-t.

Shaquille O'Neal pályafutása során először volt kénytelen kihagyni playoffmeccset, de csütörtökön nélküle is nyert Washingtonban 102-95-re a Heat, amely 3-0-ra vezet a Wizards ellen. "Diesel" szombat este is néző volt, mert combsérülése még mindig kínozza, és nem találják a gyógymódot másban, mint a pihentetésben. Azonban csapata, és főleg a másodéves irányító, Dwyane Wade lenyűgöző játékával nélküle is megnyerte 4-0-ra a sorozatot a Miami, és hosszasan lazíthat a keleti döntő előtt. O'Neal számára az idei év az alapszakasz végeztével csupa csalódás: nem nyerte meg az MVP-trófeát, és élete legrosszabb számait (18 pont, 8,2 lepattanó) hozza a playoffban, ami pedig eddig igen simán alakul a csapata számára. Köszönhetően némiképp a gyengének bizonyuló ellenfeleknek is.

O'Neal helyére a veterán Alonzo Mourning ugrott be csütörtökön, csodálatos védőmunkát végezve, réges-régi félelmetes önmagát idézve 4 blokkjával és 13 lepattanójával. Szerzett 14 pontot is 35 játékperce alatt, ami hihetetlenül hosszú idő egy 36 éves centernek, aki 2001 óta nem játszott playoffmeccset, és mindössze 17 hónappal ezelőtt esett át veseátültetésen. De természetesen mindez kevés lett volna, ha nincs a briliáns Dwyane Wade (31 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz), és nem esik ki a Washington középjátékosa, Etan Thomas aki nélkül az alacsonyabb Wizards 43-29-re alulmaradt a lepattanózásban.

A következő, szombati meccsen már ellenállhatatlan volt Wade a pályafutása playoffcsúcsát jelentő 42 ponttal, bizonyítva, hogy a liga legjobb játékosai között a helye. És bár Mourning messze nem hozta az előző meccsen látott formát, a Heat újabb söprésével az a gondolat is felmerülhetett, vajon a Detroit vagy az Indiana ellen is elegen lesznek Shaq nélkül. A csupán 23 éves Wade 22 pontot szórt a harmadik negyedben, 7/7-es mezőny-, 8/8-as büntetőstatisztikával, a franchise valaha volt legjobb teljesítményét nyújtva egy playoffbeli játékszakaszt, és egy playoffmeccset nézve. A legutóbbi három meccsén 34,7-es pontátlagot dobott, a két szériát figyelembe véve pedig 28,6 a meccsenkénti mérlege.

Forrás: EPA
Obi-Wan (33) és Anakin EPA

A Heat legutóbb 1997-ben játszott főcsoportdöntőt, de akkor borzalmas 1-4-es megaláztatásban részesítette őket a későbbi bajnok Chicago Bulls. "Marha régen volt" - mondta Mourning, az egyetlen Heat-játékos, aki akkor is ebben a mezben feszített, és közben elég sok mindenen átment. "A Bulls ellen kellett játszanunk, ami akkor eleve eldőlt meccsnek számított. De most nem az a Chicago lesz az ellenfél, és Michael (Jordan) is visszavonult, tehát az esélyeink hatalmasak. Ráadásul szerencsére rengeteg időt kaptunk, hogy a Nagytesó pihenhessen. Ha visszatér, és mindenki, aki most lehetőséget kapott, így tud játszani - istenem! Nehéz lesz megállítani minket. Óriási esélyünk van, hogy valami nagyot tegyünk, valami egészen emlékezeteset, és minden erőmmel azon leszek, hogy hozzásegítsem ezt a klubot a sikerhez. Borzalmasan sokat áldoztam ezért, és már csak ez is azt kívánja, hogy a végén valahogy díjazzák."

"Ha egyszer elmúlna a lábamból ez a fájás - hajjaj!" - így Shaq, aki már nemcsak szupersztár, hanem tényleg a liga legmeghatározóbb játékosa, hiszen nyári átigazolásával teljesen átrendezte az NBA viszonyait. "A srácok tolják helyettem a szekeret. Amikor készen leszek, jövök megint." Az elmúlt hat hétben O'Neal gyomorrontással és mindkét combjában húzódással küzdött, és saját elmondása szerint gyűlölte visszanézni magát videóról. "Az nem én vagyok. Az Shawn Bradley és Gheorghe Muresan összegyúrva" - értékelte magát. És hiába teljesít kiválóan nélküle a Heat, ahogy Mourning is mondta, "nem nyerhetünk meg mindent a Nagytesó nélkül." A szezont még a New Jerseyben kezdő, majd éppen a "Diesel" közbenjárására hazatérő "Zo" egyébként annyira fontosnak tartja Shaqet az életében, a visszavonulását is tőle teszi függővé. O'Neal pedig azt mondta: "Talán azt akarom majd, hogy velem legyen még a következő két-három évben, mielőtt én is nyugdíjba megyek. Mert mielőtt befejezem, meg akarok dönteni még pár rekordot. Azt akarom, hogy ne csak emlékezzenek a nevemre, de ha kimondják, legyen mellette egy elismerő 'ejha!' is."

Nem vitás, ezt a célt már elérte, még ha nem is veszi tudomásul.