Társoldalunk:

Dollármilliókat buknak az NBA-sztárok Kínában

2019.10.17. 07:38

A Houston Rockets általános igazgatójának közösségi médiában tette megjegyzése nehezen csituló hullámokat kavart, amit a pályán kívül, az üzleti életben is megszenvednek a játékosok, még az olyan globális sztárok is, mint LeBron James.

Sorra bukják el kínai üzleteiket az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, azaz az NBA sztárjai, köztük LeBron James is, számol be a Yahoo Sport. Van olyan kosaras, akinek már az egymillió dollárt is meghaladta a vesztesége. Az egész azzal kezdődött, hogy Daryl Morey, a Houston Rockets általános igazgatója a Twitteren kiállt a hongkongi tüntetők mellett, amit Kínában nagyon rossz néven vettek.

Ez pedig nem sokkal azelőtt történt, hogy NBA-csapatok indultak volna kínai túrákra, hogy tovább népszerűsítsék a ligát a legnagyobb, 1,4 milliárd fős piacon. A kínaiak nem intézték el egy homlokráncolással a dolgot, megtiltották az NBA-s ajándéktárgyak árusítását és beszüntették a tévés közvetítéseket is. A Yahoo cikke szerint azonban nem csak a ligát sújtja a kínaiak haragja, hanem az egyes játékosokat, köztük a legnagyobb sztárokat is.

LeBron Jamesnek és az NBA-nek sokat kell még magyarázkodnia, hogy elüljön a viharForrás: AFP/Frederic J. Brown

LeBron Jamesnek, a Los Angeles Lakers, az NBA és általában a sportág legnagyobb sztárjának, az összes kínai tárgyalása kútba esett, pedig a Brooklyen Nets elleni sanghaji bemutató mérkőzések előtti és utáni időt éppen kínai állásai megerősítésére akarta használni – amire szükség is lett volna, mitán a nyáron a Space Jam 2. forgatása miatt lemondott egy kínai turnét. 

"Egy csomó személyes találkozót töröltek, teljesen el vagyunk zárva mindentől. Senki nem mehet ki egyedül a városba, pedig többen is szerettünk volna itt üzleti ügyeket intézni, de miután ezeket törölték, maradt együtt az egész csapat" – panaszkodott James, aki a Nike sportszergyártóval, illetve a Beats by Dre fejhallgatók gyártójával kötött szerződéseknek szeretett volna egy kis hátszelet adni, de ezek a tervek és üzletek most mind kútba estek.

Ahogy olyan sztárok, mint Anthony Davis, Kyle Kuzma és Rajon Rondo üzleti tervei sem valósultak meg Sanghajban. Egy meg nem nevezett játékos pedig egyenesen 1 millió dollárt bukott amiatt, hogy az NBA magára haragította Kínát.