Vágólapra másolva!
Helikopter-balesetben életét vesztette vasárnap Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai profi kosárlabdázó, a sportág legendás alakja - jelentette először az amerikai TMZ hírportál, majd műsorát megszakítva valamennyi amerikai tévéállomás.

A The New York Times című amerikai lap értesülései szerint a helikopteren volt Bryant 13 éves lánya, Gianna, az ő egyik csapattársa és egy szülő, akik éppen Kobe akadémiájára, a Mamba Academyre tartottak egy meccset megnézni. Vasárnap este Alex Villanueva, Los Angeles megye seriffje a Twitteren közölte:

a korábbi információkkal ellentétben nem öten, hanem kilencen voltak a lezuhant és kiégett helikopteren,

a pilóta és nyolc utas. A tragédiának nincs túlélője - tette hozzá.

Tűzoltók a helikopter-baleset helyszínén, Calabasas közelében Forrás: MTI/AP/Mark J. Terrill

Köd volt a hegyekben

A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt. Okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című amerikai lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította.

Ő volt Kobe Bryant

A philadelphiai születésű legendás NBA-játékos 41 éves volt, négy gyermek édesapja. 1996-tól húsz esztendőn keresztül a Los Angeles Lakers kosarasa volt, s a csapattal ötször (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) nyerte meg az észak-amerikai profi kosárlabdaligát (NBA). Kétszer (2009, 2010) a döntő legjobb játékosának is megválasztották, 2008-ban ő lett a bajnokság legjobbja, míg 18 alkalommal vett részt az All Star-gálán.

Az amerikai válogatottal 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban bizonyult a legjobbnak az olimpiai játékokon. Az NBA vezetője, Adam Silver, még 2015-ben az amerikai kosárlabdázás történetének egyik legnagyszerűbb játékosaként méltatta őt.

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga történetének egyik legjobb játékosa 1978-ban született, és 2016-ban vonult vissza az aktív kosárlabdázástól. Azóta több könyvet is írt, sőt, Oscar-díjat is nyert Dear Basketball című animációs filmjével.

A világ döbbenten áll a tragédia előtt, a Lakers arénája, a Staples Center környékét már elözönlötték az emlékezni érkező szurkolók.

Kobe korábbi nagy riválisa, a még mindig aktív Amar'e Stoudemire - akivel a Phoenix Suns ellen vívtak izgalmas play-off csatákat - csapata meccsén, Izraelben értesült a legenda halálhíréről. Nem bírta visszatartani érzelmeit.

A vasárnap esti, Denver Nuggets - Houston Rockets mérkőzés már egyperces gyászszünettel indult a Fekete Mamba becenéven ismert Kobe emlékére.

A szintén vasárnap éjjel rendezett NFL All Star mérkőzésen, a Pro Bowlon is megállt a játék, és Kobe Bryantre emlékeztek.

Bryant és Gianna Maria decemberben egy kosármeccset néztek közösen, akkor készült róluk ez a felvétel.

A PSG klasszisa, a brazil Neymar gólt lőtt a Lille elleni bajnokin, amelyet Kobe emlékének ajánlott - először a 24-es mezszámát mutatta az ujjaival, majd az ég felé emelte a kezeit.

A szintén vasárnap esti San Antonio Spurs - Toronto Raptors NBA-meccsen a csapatok egyaránt lepörgettek egy-egy támadóidőt (24-24 másodperc) - így tisztelegve a legenda előtt.

Rengeteg sportoló és egyesület saját közösségi oldalán emlékezett meg a tragédiáról és a kosárlabdavilág egyik legnagyobb ikonjáról Kobe Bryantről.