Történelmi meccs, testvérháború, új szupersztárok és Rihanna a Super Bowlban

NFL 2022-23 season Horizontal COMBO PHOTO SPORT
(COMBO) This combination of pictures created on February 2, 2023 shows (L) Patrick Mahomes #15 of the Kansas City Chiefs at Arrowhead Stadium on January 29, 2023 in Kansas City, Missouri and (R) Jalen Hurts #1 of the Philadelphia Eagles at Lincoln Financial Field on January 29, 2023 in Philadelphia, Pennsylvania. - When Patrick Mahomes and Jalen Hurts face off in next week's Super Bowl it will be the first time that two Black quarterbacks have graced the NFL's title game and the significance is resonating for both players. For years Black quarterbacks faced questions from the game's establishment about their ability to lead teams and doubts about their suitability for the most important position in the game. (Photo by Kevin C. Cox and Tim Nwachukwu / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Rengeteg érdekes háttérsztorija van az 57. Super Bowlnak, amelyben a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles találkozik majd vasárnap éjszaka, illetve hétfő hajnalban. Testvérek találkoznak ellenfelekként, afroamerikai irányítók mindkét oldalon, leendő vagy már beérett szupersztárok, két remek csapat és Rihanna a félidőben, ezekről szól majd a Super Bowl LVII.

Hurts és Mahomes történelmi összecsapása

Soha nem volt még olyan Super Bowl, ahol két színesbőrű kezdőirányító vezetné a csapatokat, így ebből a szempontból is történelmi lesz a vasárnapi összecsapás, ami magyar idő szerint már hétfőn kezdődik, 00.30-kor Arizonában.

Jalen Hurts, az Eagles és Patrick Mahomes, a Chiefs irányítója is megsérült, de reméljük, nem erről szól majd a meccs. Hurts a vállát fájlalta, de ez kevesebb teret kapott Mahomes bokája mellett. A Chiefs sztárja a Jacksonville Jaguars ellen, már a rájátszásban sérült meg, de elvileg mindketten vállalják majd a játékot, ez nem is lehet kérdés. Az inkább, hogy a védők mennyire játszanak majd rá erre. Az Eagles védői arra koncentrálhatnak, hogy Mahomes bokáját kicsit megtornáztassák, míg a túloldalon a vállsérülést kihasználva inkább hosszú játékokra kényszeríthetik majd Hurts-öt.

Patrick Mahomes és Jalen Hurts történelmi meccsre készül Forrás: AFP/Kevin C. Cox

Tom Brady első, és most már második visszavonulása után is mindenki azt találgatja, ki lehet a következő, korszakos egyénisége a ligának, és az biztos, hogy Patrick Mahomes joggal pályázik erre a szerepkörre.

A Chiefs irányítóját másodszor választották az NFL MVP-jének, azaz a legértékesebb játékosának, és második Super Bowl-sikerére hajt 27 évesn. 2020-ban a 49ers ellen már felért a csúcsra és a következő évben is döntőbe jutott, de akkor a Tom Brady vezette Buccaneers kifogott rajta.

A szakértők szerint Jalen Hurts is kivételes játékos, aki 2020-ban került az Eagles csapatához, érdekesség ugyanakkor, hogy csak az 53. helyen kelt el a drafton a második körben. 2021-ben az akkor érkezett Nick Sirianni csinált belőle kezdő QB-t és második közös évükre annyira beérett a közös munka, hogy Super Bowlba jutottak.

Testvérek egymás ellen

Újabb történelmi adalék a meccshez, ugyanis Jason Kelce és Travis Kelce személyében két testvér néz majd farkasszemet egymással, ilyenre sem volt példa korábban, ráadásul mindketten fontos emberei a csapataiknak. Kelce anyuka, Donna is elvitte a show-t a héten, ugyanis mindkét csapatnak sütött sütiket.

Jason Kelce és Travis Kelce Forrás: AFP/Tim Nwachukwu

Jason Kelce az Eagles centere, a maga posztján a liga egyik legjobbja, nem véletlen, hogy a futásokban is szokott szerepet kapni, pedig ez nem igazán jellemző. Travis Kelce, a Chiefs tight endje, és kivételesen jó kapcsolata van Mahomesszal a pályán és azon kívül is. Travis is a liga egyik legjobbja a posztján, zsinórban hetedik éve jut el 1000 elkapott yard fölé.

Mindkét tesónak van már bajnoki gyűrűje, Jason 2018-ban, Travis két évvel később ért fel a csúcsra.

Reid edző bosszúja?

A Kansas City Chiefs vezetőedzője, Andy Reid korábban 1999 és 2012 között a Philadelphia Eagles-t vezette. Reid 64 éves, de még mindig képes megújulni, csapata változatos támadójátékot mutat be, ami a legeredményesebb a ligában.

A túloldalon, Nick Sirianni is igen dörzsölt szakember, sokszor vállal rizikót. Szereti a negyedik próbálkozásokat is megkockáztatni, és Reidhez hasonlóan nagyon jó kapcsolata van a játékosaival. Ha a tapasztalat dönt majd, akkor Reid van előnyben, csapata négy év alatt harmadszor jutott be a Super Bowlba, az Eagles legutóbb öt éve.

Andy Reid a liga egyik legjobb edzője Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Rob Carr

Hurts az NFL-ben még nem járt ilyen magasságokban, de egyetemi szinte nyert bajnokságokat, ami Amerikában hasonlóan népszerű, mint az elitliga. Egy biztos, az a csapat jut majd a csúcsra, amelyik kevesebb hibával képes a maga játékát játszani.

Kansas City Chiefs

A hétszeres Super Bowl-győztes Tom Brady visszavonulása után egyelőre Mahomes tűnik az első számú trónkövetelőnek. A Chiefs quarterbackje harmadik döntőjére és második sikerére készül az arizonai State Farm Stadiumban.

Mahomes csütörtökön pályafutása során másodszor bezsebelte a liga legértékesebb játékosának járó MVP-díjat is - éppen Hurtsöt megelőzve a szavazáson -, így vasárnap este egy hosszú sorozatot törhet meg, ugyanis az NFL történetében legutóbb 1999-ben Kurt Warner tudta aktuális MVP-ként csapatát bajnoki győzelemre vezetni. Azóta egyébként nyolc játékosnak volt erre lehetősége, de senki nem járt sikerrel.


A Chiefs az egész NFL legjobb támadócsapata volt 2022-ben. Első lett a szerzett pontokban (meccsenként 29,2), szerzett yardokban meccsenként (413,6) és meccsenkénti passzolt yardban is (297,8). A Kansas City 14-3-as győzelmi mutatóval zárta az alapszakaszt és szerezte meg zsinórban hetedszer az AFC West első helyét, és zsinórban harmadszor lett az AFC első kiemelt csapata.

A Kansasből és a Philadelphiából is hat-hat játékos került be a liga legjobbjai közé, azaz az úgynevezett All Pro-csapatokba.

A Chiefs 44-21-es sikerrel kezdett a Cardinals ellen, majd a Los Angeles Chargerst verte 27-24-re. A negyedik körben a Bady vezette Buccaneers is behódolt, 41-31-re nyert a Chiefs, majd a 49ers ellleni 44-23-as siker is önbizalom növelő volt. Az utolsó 11 meccséből tízet nyert a Chiefs, egyedül a Cincinnati Bengals fogott ki rajta, de az AFC bajnoki döntőjében visszavágott Mahomes és a Chiefs, ugyanis a Bengals irányítója, Joe Burrow ellen addig 0-3-mal állt Mahomes, de 23-20-ra nyert végül a Chiefs és bejutott a fináléba.

A Kansas City Chiefs hatalmas csatában nyert Joe Burrow és a Cincinnati Bengals ellen Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Kevin C. Cox

Mahomes új rekordot állított fel a támadóyardok (5614) tekintetében az NFL-ben. 5250 passzolt yardja volt, 358-at ő maga futott egyszer pedig a saját passza pattant vissza hozzá, amivel 6 yardot szerzett. 41 TD-passzt adott, amivel minimum hattal előzött mindenkit, mindezt úgy, hogy kedvenc célpontja, Tyreek Hill elhagyta a csapatot. A rájátszásban Mahomes és Kelce kapcsolatából már 13 TD jött össze, amit csak Brady és Rob Gronkowski tud megfejelni, nekik 15 van.

Érdemes megemlíteni még az újonc, mindössze a hetedik körben kiválasztott running backet, Isaiah Pachecót, aki futásonként átlagban 5 yardot hoz, valamint a védelemből Chris Jonest, aki az ellenfél irányítóit 15,5-szer vitte földre, ami egyéni csúcs.

Az AFC döntőjében a Bengals ellen a tavalyi vereségért sikerült visszavágni, a sérült Mahomes 326 passzolt yarddal zárt, ráadásul egy kierőszakolt szabálytalansággal vitte még közelebb a csapatát, amely egy mezőnygóllal lépett el a 20-20-as döntetlenről és jutott a fináléba.

A Chiefs 2020-ban 50 év után emelhette újra (másodszor) a magasba a Vince Lombardi trófeát. A történelem első Super Bowlját vesztesen hagyta el a Chiefs, majd három évvel később nyert a Minnesota ellen, hogy a 49-ers ellen nyerjen tehát 2020-ban. Meg lett volna az esély a címvédésre, de két évvel ezelőtt Brady és a Buccaneers volt a jobb, idén pedig jöhet az ötödik SB.

Philadelphia Eagles

A Philadelphia Eagles a Nemzeti Főcsoport megnyerésével az 1980-as, a 2004-es (Andy Reid vezetésével) és a 2017-es (az egyetlen siker) szezon után negyedszer került be a Super Bowlba, ám ekkora magabiztossággal még egyszer sem jutott el a nagydöntőig. Az alapszakaszt 14 győzelemmel és 3 vereséggel (pont, min a Chiefs) nyerte meg a csapat – amely állt 8-0-s és 13-1-es mérleggel is –, a rájátszásban pedig még kiválóbb teljesítményre kapcsolt.

A Washington Commanders, a Dallas Cowboys és a New Orleans Saints tudta legyőzni az Eaglest, a többiek szinte megszorítani sem voltak képesek Nick Sirianni együttesét. A 16 győzelemből mindössze 7 során maradt egy labdabirtokláson belül az ellenfél, de ezek közül is csupán 2 volt, amelyiknek a legvégén még izgulnia kellett a Sasok szurkolóinak a sikerért.

Nick Sirianni remek munkát végez Philadelphiában Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mitchell Leff

Az alapszakasz hajrájára úgy tűnt, visszaesik az Eagles játéka (köszönhetően annak is, hogy az első számú irányító, Jalen Hurts nem állt rendelkezésre vállsérülés miatt), ám két vereség után a New York Giants elleni győzelem azt jelentette, hogy a Wild Card-körben pihenhet a csapat. Aztán a főcsoport-elődöntőben ismét a Giants érkezett a Lincoln Financial Fieldre, és a hazaiak a szünetre eldöntötték a meccset, hiszen 28-0-val zárult az első félidő. A végeredmény 38-7 lett, amit a konferenciadöntőben kis híján meg is ismételtek. A San Francisco 49ers-szel szembeni fölényes sikerhez az ellenfél irányítóproblémái is kellettek, de a 31-7-es győzelmet nem kell magyarázni.

A játékosok közül ugyan senki nem kapott egyéni trófeát az alapszakaszban nyújtott teljesítményéért a heti díjátadón, hatan mégis bekerültek a liga legjobbjai közé az All Pro-csapatokba és nyolc ember kapott meghívást a múlt heti Pro Bowlra – ahol nyilvánvalóan senki nem játszott így, hogy a csapat a Super Bowlba jutott.

A posztján a legjobbnak választották a center Jason Kelce-t és a szintén támadófalember Lane Johnsont, ám az 57. Super Bowl várhatóan nem róluk fog szólni.

Az egyik főszereplő kétségkívül a mindössze 24 éves Jalen Hurts lehet. A 2020-ban draftolt irányító az elmúlt szezonokban főként a futóteljesítményével vonta magára a figyelmet, idén azonban a passzjátéka is hatalmasat fejlődött, így a játék minden elemében veszélyessé vált.

A 17 meccsén összesen 833 yardot és 15 touchdownt futott, ami rekordnak számít egy quarterbacktől,

de nem sokkal több a tavalyi mutatójánál. A passzstatisztikáját vizsgálva viszont azt láthatjuk, hogy az idei 3976 yardja 17 százalékkal több, mint az előző idényben, ráadásul mindez a 17 helyett 24 TD-vel és a 11 helyett 6 eladott labdával párosult – jóllehet, ebben Kelce-nek, Johnsonnak és a többi támadófalembernek is nagy szerepe van. Hurts futásai olyan hatásosak, hogy Miles Sanders alapból kimagasló szezonja sem számít olyan kiemelkedőnek: a 25 éves running back 1401 yardot és 13 TD-t szerzett eddig.

Jalen Hurts és A.J. Brown az NFC bajnoki trófeájával Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Tim Nwachukwu

Hurts kedvenc célpontjainak egyike a Tennessee-ből szerződtetett A. J. Brown, aki ugyan a rájátszásban mindössze hétszer kapott labdát, az alapszakaszban 1496 yard és 11 touchdown fűződik a nevéhez. A másik Dallas Goedert, aki tight endként Zach Ertz méltó utódjává vált. A 28 éves játékosnak mindössze 62 elkapása van, ám átlagosan 15 yardot szerzett egy kísérletéből, így kulcsfontosságú szerep várhat rá a Chiefs többi poszthoz képest gyenge linebackerei ellen.

Az Eagles kiváló támadósorához képest a védelme azonban még erősebb: az egész ligában messze a legjobb számokat produkáló defense még nagyobb kulcs lehet ahhoz, hogy öt év után ismét Philadelphiába kerüljön a Vince Lombardi-trófea. Az NFL története során először lépték át egy csapatból négyen is a tíz sacket, azaz az ellenfél irányítójának földrevitelét, a passzsiettetők fantasztikus teljesítményéből pedig a többi poszt is tud kamatoztatni. Noha a 18 interception nem tűnik soknak, a 70 sack mellett meccsenként átlagosan 179,8 engedett yard fűződik az ellenfelek irányítóinak nevéhez – mindkét mutatóban első az Eagles védelme, nem meglepő, hogy linebacker és cornerback is került be az All Pro-csapatokba.

Rihannáé lesz a félidei show Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mike Coppola

A félidei show-ban Rihanna szórakoztatja majd a közönséget, a barbadosi szupersztár fellépése igazi különlegesség, ugyanis öt év szünet után lép színpadra élőben.

A "hagyományoknak" megfelelően a reklámidők ára is csillagászati, hiszen félpercnyi hirdetésért átlagosan 7 millió dollár körüli összeget fizetnek a nagyvállalatok, amelyek rendszeresen világsztárokkal készítik el erre az alkalomra a különlegesek reklámjaikat.

A Super Bowlt az Origo élőben közvetíti majd 00.30-tól.