Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Rémisztő felfedezés: halálos betegségeket okozhat a cukorbetegség

Vágólapra másolva!
A 2-es típus cukorbetegség a szív- és érrendszeri, valamint a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Közleményükben azt írták: a PTE Klinikai Központ belgyógyászati klinikája vezetésével lezajlott, az egész országra kiterjedő vizsgálat áttörést jelent a betegségek kialakulásának összefüggésében.

cukorbetegség
A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Nagyon sok az érintett világszerte
Fotó: BSIP via AFP

A kutatás keretében 50 ezer 2-es típusú cukorbeteg adatait vetették össze 7 millió nem cukorbetegével. Azt találták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve. A munkacsoport vezetőjét, Wittmann Istvánt idézve kiemelték, a vizsgálat szerint a cukorbetegek közül a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség mint az idősekében: a legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák - 17-, 9-, illetve 7-szeres - esetében volt megfigyelhető. Azt is jelezték, hogy az egyes daganatok előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány.

A kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése, a fiatalabb cukorbetegek esetében pedig elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen - húzták alá a kommünikében.

Több száz millió embert érint világszerte a cukorbetegség

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Nagyon sok az érintett világszerte. A világon 442 millió cukorbeteg él, ez az elképesztően magas szám annak is köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben egyre többen betegedtek meg diabétesszel. 1980-ban még csak 108 millió cukorbeteget regisztráltak. A cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel is járhat, mint például vakság, stroke, alsóvégtag-amputáció. Minden évben 1,5 millióan halnak meg a cukorbetegség és szövődményei következtében. A betegség felismerése és helyes kezelése elsődleges fontosságú a betegség kimenetelének szempontjából.

A súlyos szövődmények kialakulása ellen szerencsére sokat tehetünk; a gyógyszerek szedésén kívül tulajdonképpen az egészséges életmód alapjait érdemes erősíteni, úgymint az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a stresszkezelés. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről