A brazilok torkán akadt Mexikó

brazília - mexico, vb 2014, guillermo, ochoa
Mexico's goalkeeper Guillermo Ochoa (C) kicks the ball during a Group A football match between Brazil and Mexico in the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on June 17, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A csoportkör második fordulójának nyitómeccsén Brazília az első félidő bizonyos szakaszaiban a kapujához préselte Mexikót, de a második félidő már kiegyenlített játékot hozott. Guillermo Ochoa kapus bemutatta a vébé eddigi legnagyobb védését, de nem csak a remekül védő kapus miatt lett 0-0 a mérkőzés, ehhez kellett a szokottnál tompább brazil támadósor, és a rendkívül precíz mexikói védelem is. 
Vágólapra másolva!

Brazília - Mexikó 0-0 (0-0) - Élő közvetítésünk
Fortaleza, vezette: Cuneyt Cakir (török)

Brazília: Julio Cesar - Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Ramires (Bernard, 46.), Paulinho, Oscar, Luiz Gustavo, Neymar - Fred

Mexikó: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun - Herrara, Vazquez, Guardado - Dos Santos, Peralta

sárga lap: Ramires (45.), illetve Aguilar (59.), Vázquez (62.)

Óriási iramban kezdődött a mérkőzés, Mexikó felvette a kesztyűt, és az első percekben tartotta a brazilok őrületes tempóját, sőt letámadásának hála többször is eljutott a brazil kapuig. Szűk negyed óra kellett, hogy Brazília átvegye a játék irányítását, amiből aztán néhány perc alatt nyomasztó fölény lett, volt olyan periódus is, amikor csaknem 80 százalékban a braziloknál volt a labda.

Nagy helyzetek azonban sokáig nem jöttek össze, mert az utolsó passzokba rendre beleléptek a szervezetten védekező mexikóiak, sőt egy formás kontra végén Herrera bombáját Julio Cesarnak kellett kipiszkálnia a léc alól. A brazil kapus védése azonban a kanyarban sem volt Ochoa bravúrjához képest, a mexikói kapus Neymar remek fejesét tornázta ki a gólvonalról.

Ochoa bemutatta a vébé védését is - galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Odd Andersen

Hiányzott a gól, de a mérkőzés így is élvezetes volt. A brazil támadásokat jól szűrte Mexikó, a támadóknak alig maradt levegőjük a 16-oson belül, így a nagy helyzetekhez továbbra is kellett a szerencse – mint például a mexikói védőkről lepattanó labdánál, amit Fred püfölt a remekül kilépő Ochoába. Az első félidő végére kiegyenlítettebbé vált a játék, Mexikó is többször megtartotta a labdát ellenfele térfelén, de jobbára csak távoli lövésekből tudott veszélyeztetni.

A szünet után Mexikó ráérzett, hogy felesleges mélyen visszahúzódnia, mert a brazil passzjáték nem elég éles, és egyre bátrabban kezdett próbálkozni. Ez továbbra is elsősorban távoli lövéseket jelentett, de ezekben már bőven volt veszély: Dos Santos, Vazquez és Herrera is alig tévesztett. A brazilok nem találták a ritmust, Fred láthatatlan volt, a gyenge Ramirest váltó Bernard sem váltotta meg a világot, és ezúttal Neymar sem tudta úgy a vállára venni a csapatot, mint Horvátország ellen.

Luiz Felipe Scolari cserélt, Fredet Jo váltotta, és ha nem is emiatt, de Brazília megrázta magát, és áttelepült a másik térfélre. Neymar lövésénél már a szerencsére is szüksége volt Ochoának, aztán a mexikói védők tisztáztak egy gyors támadás után, majd Jo került ígéretes helyzetbe, de csúnyán mellélőtt. Mexikó kezdett fáradni, Brazília pedig egyre idegesebb volt, ahogy közeledett a hajrá.

Dani Alves nem szép, de gavallér - galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Yuri Cortez

Az utolsó 10 percet egy veszélyes mexikói szabadrúgás vezette fel, a másik oldalon egy gyors kontra végén Neymar elől mentettek az utolsó pillanatban a védők, de a mérkőzés legnagyobb helyzete a 85. percben jött el, amikor a Bernard beadására berobbanó Thiago Silva szabadon bólinthatott az ötösről, de Ochoát találta telibe – vagy ha úgy tetszik, újabb bravúrt mutatott be a mexikói kapus.

Az utolsó percekben még Mexikó előtt adódott egy lehetőség, de gól nem született. A világbajnokság második 0-0-ra végződött mérkőzése egészen más volt, mint az Irán-Nigéria futballhorror, a végig jó iramú, izgalmas meccsen Mexikó rászolgált egy pontra a pontatlanul támadó Brazília ellen. A házigazda csak egy rövid periódusban tudta a kapujához préselni ellenfelét, a második félidő már kiegyenlített játékot hozott, és bár a mezőny legjobbja a mexikói kapus volt, a döntetlen igazságos eredménynek tűnik.