Egy meccs, ahol senki sem akart nyerni

SWIMMING - FINA WORLD CHAMPIONSHIPS BUDAPEST 2017 - DAY 4 ARENA BUDAPEST CHAMPIONSHIPS Coach DAY 4 HONGRIE HUNGARY JUILLET JULY MONDE NATATION SPORT SWIMMING WATER POLO WORLD
Hrestak Hrvoje French coach on Men's Water Polo Preliminary Round France vs Italie during the 17th FINA World Championships, at Duna Arena, in Budapest, Hungary, Day 4, on July 17th, 2017, Photo Stephane Kempinaire / KMSP / DPPI
Vágólapra másolva!
Napokkal a csütörtök esti Anglia-Belgium csoportrangadó előtt beszédtéma volt, hogy a G-csoport második helyezettje jóval könnyebb ágra kerül (elkerülve a brazilokat), mint az, aki megnyeri a négyest. Anglia és Belgium jelenleg minden mutatóban azonosan áll, könnyen lehet, hogy a Fair Play táblázat dönt a továbbjutásról.
Vágólapra másolva!

Éppen ezért vetődött fel: milyen futballmeccs az, amelyen senki sem akar nyerni? A vad találgatásokba nem mennénk bele, annál is inkább, mert

lehet, hogy a világbajnokság legjobb összecsapását hozza az ütközet.

Viszont fel tudunk egy olyan esetet idézni, amikor két csapat úgy játszott egymással egy komoly tétre menő mérkőzést, hogy egyik sem akart nyerni.

A francia vízilabda-válogatott taktikai értekezlete Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

A történet 2016 áprilisában a trieszti férfi vízilabda olimpiai selejtezőjén esett meg. Az utolsó csoportmeccsen Kanada és Franciaország találkozott. Azt a mérkőzés előtt lehetett tudni, hogy a győztes a negyeddöntőben az erős spanyol válogatottal, a vesztes viszont a nem túl acélos hollandokkal játszik. Nem kell hozzá nagy sütnivaló, hogy tudjuk: a kandaiak és a franciák is a hollandokkal szerettek volna találkozni, hiszen a negyeddöntő győztesei kijutottak az olimpiára.

Ez a franciáknak sikerült. A „meccs” elején Kanada elhúzott 3-0-ra, mert azt hitte, hogy elég, ha a végén kienged, és akkor elveszti a mérkőzést.

Ez azonban nem jött össze, mert a franciák lövései „véletlenül” vagy fölé, vagy mellémentek - még csak véletlenül sem a kapuba.

A kanadaiak látták, hogy semmire se mennek, hogy a kitervelt taktikájuk besült, úgyhogy elkezdtek dühből játszani, és a franciák legnagyobb elégedettségére 13-5-re nyertek.

A boldog francia együttes egy nappal később 12-11-re verte a hollandokat, és kijutott az olimpiára. A szomorú nyertes Kanada meg 8-7-re kikapott a spanyoloktól, és kiesett.

(A cikk megírásában Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke segített.)