Vágólapra másolva!
Hivatalos fogadalomtételre gyűltek össze pénteken a Magyar Sport Házának nagytermében a VII. Világjátékokra utazó magyar sportolók. Hazánk 12 sportágban 63 versenyzővel képviselteti magát a nem olimpiai sportágak négyévente megrendezésre kerülő közös sporteseményén.

A csapatbúcsúztatón Berényi János, az NSSZ elnöke a tiszta, doppingmentes verseny fontosságát hangsúlyozta. A delegáció vezetője bejelentette: az NSSZ égisze alatt induló magyar csapat felkészült a Világjátékokra.

Lamperth Mónika belügyminiszter hangsúlyozta: nem igazságos, hogy a társadalom különbséget tesz olimpiai és nem olimpiai sportágak között, mert a Világjátékokra utazó versenyzők is tisztességes és kemény felkészülésen vannak túl. A magyar kormányon belül a sportot is felügyelő tárca vezetője szerint fontos a sikeres szereplés, de ennél sokkal lényegesebb, hogy mindenki a saját belső mércéjének feleljen meg a Világjátékokon.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke beszédében elmondta: egykori sportolóként életében először az 1987-es Universiade előtt tett esküt. A címzetes államtitkár szerint az ilyen fogadalmak során tudatosul a sportolókban, hogy a sorra kerülő esemény nem pusztán játék és szórakozás, hiszen egy csapatot, egy országot képviselnek.

A köszöntők után Hegedűs Róbert sárkányhajós, a magyar csapat zászlóvivőjének vezetésével a színpadra vonult a 12 sportág képviselője. A sportolók nevében Simonné Hingyi Beatrix strandkézilabdázó és Juhos Gergely uszonyosúszó mondta elő az esküt.

A megható pillanatokat követően Elbert Gábor, az NSSZ főtitkára, a csapat vezetője záróbeszédében annak a reményének adott hangot, hogy nem akkor emelkedik majd a legmagasabbra a magyar zászló Duisburgban, amikor a majdnem kétméteres Hegedűs Róbert bevonul vele a nyitóünnepségen az MSV-Arénába.

A delegáció első és egyben legnépesebb küldöttsége július 13-án utazik Duisburgba. A verseny másnap a nyitóünnepséggel kezdődik. A július 24-ig tartó versenyek alatt a Világjátékok honlapjáról értesülhetnek a szurkolók a mieink szerepléséről.