Vágólapra másolva!

Tavaly két magyar csapat indult a világ legmagasabb hegyére. A 8850 méter magas, tibeti-nepáli határon található Csomolungma (Jóságos istenanya) azonban nem volt kegyes a magyarokhoz, egyik társaság sem jutott fel a csúcsra.

Idén, a múlt évi tibeti kísérlet után a biztonságosabbnak tartott nepáli oldalon vág neki a tavalyi két expedíció - az Explorers program és a Millenniumi Mount Everest Expedíció - vezető hegymászóiból alakult közös csapat.

Az Ács Zoltán, Erőss Zsolt, Mezey László, Mécs László, Várkonyi László összetételű expedíció tagjai közül négyen már jártak 8000 méter feletti csúcsokon. Az expedíció előtt álló feladat megvalósítása elképzelhetetlen lenne állami segítségnyújtás nélkül. Az Ifjúsági és Sportminisztérium 30 milliós támogatása a kiadások közel háromnegyedét fedezi. A költségvetés további részét az expedíció szponzorai biztosítják a csapat részére.

A csúcsmászásra várhatóan május első felében kerül majd sor. Csütörtökön az expedíció vezetője, Ács Zoltán elindult Katmanduba.

Ajánlat:

A hegymászás magasiskolája

Korábban:

Májusban újabb Everest-csúcstámadás