Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Újdonságok a világtechnikában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A holnap lakásépítészete

A La Consrtuction Moderne című francia folyóirat bemutatja a Párizs kapujában (Porte des Lilas) épülő új lakóházakat. Itt már az építészet nagyipari módszereit alkalmazzák. Vasszerkezeti vázra szerelik fel a nagyméretű, előre gyártott panellemezeket, habarcs és nedves kötőanyagok alkalmazása nélkül.

A világ valamennyi fővárosában lakáshiány van, ezrek és ezrek várnak új, korszerű lakásra. Párizsban például évente több mint 200 000 lakást kellene építeni ahhoz, hogy a lakáshiány megszűnjék, illetve minden lakásban meglegyen a komfort négy elemi követelménye. A víz, a gáz, a villany és a WC. Ma a párizsi lakások 83 százalékában még egyszerű mosdófülke sincs, és a lakások 54 százalékából hiányzik a komfort négy elemi követelménye.

A holnap lakásépítészete e jelszó jegyében áll: "Takarékoskodás a pénzzel, az idővel és a munkaerővel." E hármas feladatot csak a nagyüzemű lakásépítkezés teszi lehetővé. A Szovjetunió XX. kongresszusának irányelvei szerint: lényegesen csökkenteni kell az építés időtartamát... az építő- és az épületszerelő munkák költségét a költségvetésben megszabott értéknek legalább hét százalékával kell csökkenteni. Előre gyártott betonszerkezetek és alkatrészek, könnyű betonfajtákból készült szerkezetek, előre gyártott nagy blokkok és kész épületszerelési egységek széleskörű alkalmazásával, valamint az építkezések komplex gépesítésének általános bevezetésével fokozottabb mértékben kell biztosítani az építkezés nagyipari jellegét.

Moszkvai lakásépítkezések 1956-ban

Moszkvában tavaly 1 728 000 négyzetméter lakóterületet építettek, az idén pedig 1 867 000 négyzetmétert építenek. Ezenkívül a moszkvai és a kerületi tanácsok még 340 000 négyzetméter lakóterületet építenek. 55 új iskola, továbbá 13 filmszínház - egyenként 6 ezer férőhellyel - és hatalmas sportstadion létesül. Moszkva vízszolgáltatása 3 százalékkal, a gázszolgáltatás 8 százalékkal, az áruforgalom 7 százalékkal nő 1956-ban.

Az "egészségügyi rész": előregyártott komplett fürdőszoba és WC



A panel (falazó blokk)-rendszerű építkezéseknél a lakások egészségügyi részét a képen ábrázolt módon helyezik el. Az "egészségügyi rész" nem más, mint egy gyárban készített komplett fürdőszoba és WC, amelyet mint valami dobozt, készen helyeznek el az épületben. A gyári elkészítés a helyszíni előállítás költségeinek csak egyhetede vagy egynyolcada és jelentősen megrövidíti az építkezési időt is. A kész fürdőszobát gördülő talpon szállítják a helyszínre és daru segítségével helyezik el az épületben. Ezek után csak a vezetékek bekötése marad hátra. A helyszíni szerelés csak hetedannyi munkát követel, mintha az egész fürdőszobát a helyszínen építenék fel.

Húszpercenként egy családi ház

Angliában, Amerikában az automobiliparral vetekedő, újfajta iparág van keletkezőben. Az összkomfortos házakat gyártó iparág. A Revue de l'Aluminium című francia folyóirat egy angol lakóházgyárat mutat be. A gyár a háború alatt repülőgépeket készített, most pedig futószalagon gyárt családi házakat alumíniumból. A megfelelően előkészített alumíniumlemezek közé úgynevezett sejtbetont öntenek. Ezenkívül még fát s főként műanyagokat használnak fel. A házgyárban 300 méter hosszú futószalagon hetenként 250 családi házat készítenek.

Egy-egy ilyen ház 63 négyzetméter alapterületű, előszoba, három szoba, konyha, fürdőszoba és WC van benne. A lakásokat villanytűzhellyel, hűtőszekrénnyel, bojlerrel, mosógéppel, szárítóval, lefolyó- és mosogatótálcákkal, folyton égő kályhával, beépített szekrényekkel, valamint teljes fürdőszoba-berendezéssel szerelték fel. Egy ilyen ház gyártása mindössze 350 munkaórát igényel, és a helyszínre kiszállítva egy 18 tagú brigád egy nap alatt 10 épületet állít össze.

Egy-egy ház az első szállítótraktor megérkezésétől számított 41 perc múlva már beköltözhető. A házgyár szervezése és gépesítése olyan, hogy egy ház elkészítésének összköltségéhez viszonyítva a munkabér csak 8 százalék. Első programként ilyen rendszerben 54 500 családi házat gyártottak. Egy ház ára 1350 font (körülbelül 50 ezer forint), és 50-100 éves időtartamra tervezték.

Az új építőanyagok

A Silikattechnik című német folyóirat beszámol a csehszlovák téglatömbök gyártásáról. A tömbök gyártása félautomatikus, felhasználásuk az építkezéseken nagy gazdasági előnyökkel jár. Egyharmadára csökken a szállítóeszköz-szükséglet, a falazáshoz az eddigi munka egynegyede szükséges. A kézi fal-, tető- és lépcsőházépítés az új módszer alkalmazásával megszűnik.

Az Alporit nevű műanyaghab mint könnyű építőtömb. A műanyag építőtömb magában foglalja a fémcsőből készült tartószerkezetet is. Az Alporit-tömbök rögzítése szélkapcsokkal történik. Az ablaktokokat ugyancsak ilyen kapcsokkal rögzítik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről