Bécsben is helytállt a Vasas

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Szabad Nép)

Rapid-Bp. Vasas 3:3 (3:1)

A bécsi Práter-stadionban 53 000 néző előtt került sorra szombaton délután a Közép-európai Kupa labdarúgótorna 1956. évi döntőjének első mérkőzésére. A találkozót Orlandini olasz bíró vezette. A két csapat így állt fel:

RAPID: Halla, Denst, Golobic- Hölti, Glasser - Körner I., Mészáros, Hanappi, Körner II., Bertalan

BP. VASAS: Kamarás - Kárpáti, Kontha, Teleki - Bundzsák, Berendi - Raduly, Csordás, Szilágyi I., Lelenka, Sárosi.

A mérkőzés előtt, szombaton délután két autóbusz magyar szurkolókat hozott Bécsbe, hogy biztassák a csapatot. A magyar tábor szorongó szívvel kísérte el a Vasast a bécsi "oroszlánbarlangba". Nagy volt a tét, az osztrák lapok nagyon felcsigázták a közönség várakozását. Minden lap biztos Rapid-győzelmet jósolt.

Hűvös, borús időben kezdődött a játék. A Rapid indította el a labdát, de az első támadást a Vasas vezette. Szilágyi I. a balszélen elfutott, beadásáról lekéstek a csatárok. A kirúgás után újra a Vasas indított rohamot. A kaputól 30 méterre Dienst szabálytalanságot követett el.

A Vasas vezető gólját Szilágyi I. a bécsiek kapujába fejelte

Bundzsák messziről futott neki a szabadrúgásnak, lövés helyett azonban puhán a jobb oldalra húzódott Raduly elé ívelte a labdát. Raduly visszaadta a labdát, és Szilágyi I. remek fejese után a labda a hálóban kötött ki. (0:1)

Ez a gól igen gyorsan jött. De nem sokáig örülhettek a vezetésnek a Vasas-fiúk, mert egy perc múlva Halla előretört, magas beadásánál Kamarást nyomták, és Körner II. közelről a kapuba tudta rúgni a labdát (1:1)

Megjött a közönség hangja. A nagy biztatás nyomán egyre-másra futottak a szebbnél szebb Rapid-támadások a Vasas kapuja felé. Különösen a jobbszárny támadott igen sokszor, és sorozatosan átjátszotta Berendit,Telekit.

A 16. perben Körner II. 16 méterről éles, csavart lövést küldött Kamarás kapujára és a labda a vetődő kapus mellett a jobb alsó sarokba vágódott (2:1)

Tovább támadott a Rapid. A 20. percben Körner I. elfutott és szép beadását Mészáros lőtte a hálóba (3:1)

A Vasas védelem teljesen megzavarodott, nem fedezte a Rapid csatárait és ezért sorra mentek a veszélyes lövések Kamarás kapujára. De nemcsak a védelem játszott ekkor rosszul. A Vasas csatárok is sokat pepecseltek, tologatták és gyakran elvesztették a labdát. Csak Lelenka küzdött igen harcosan, jól és kiválóan betöltötte a hátravont összekötő szerepét. Semlegesítette Hanappit és a támadásokat is ő indította el. A félidő közepétől a Rapid engedett az iramból, játékosai láthatóan kifulladtak és így az utolsó 10 perc a Vasasé volt. A Vasas csatárai ekkor sok veszélyes lövést küldtek az osztrák kapura, de a bravúrosan védő Gartner több biztos gólnak látszó nagy lövést elhárított.

A második félidőben megváltozott a játék képe

Mintha kicseréltek volna a Vasast. Végre magukra találtak a játékosok és igen szépen, gólra törően kezdtek játszani. A védelem is végre lábra állt. A 48. percben parázs jelenetek játszódtak le az osztrák kapu előtt. A Vasas-csatárok többször is rálőtték a labdát, de mindig egy-egy védőről kipattant. Végül Bundzsák 20 méteres remek lövése a jobb felső sarokba szállt (3:2)

Továbbra is a Vasas támadott, okosan futtatta a labdát és a Rapid játékosai egyre fáradtabban mozogtak. A 60. percben Csordás a félpályáról indult el. Öt védőjátékoson át tört előre, s mindenkit maga mögött hagyva, 14 méterről, a tehetetlen kapus mellett a hálóba vágta a kiegyenlítő gólt (3:3) Remek csatárteljesítmény volt! Két perc múlva Szilágyi I. futott el és az ötös sarkáról az oldalhálót találta el.

A Rapid kapuja előtt mindig két-három védő őrzött egy-egy Vasas csatárt. Itt hajszálon múlt a gól

A Rapid nagyon akart játszani, de egyre idegesebben és kapkodva küzdött különösen fedezetei, ezért támadásai még a mezőnyben elhaltak. Az utolsó 20 percben a játék kezdett eldurvulni. A Rapid védelem nem bírt a gyors és veszélyes Vasas-csatárokkal és különösen Dienst követett el sok szabálytalanságot. A 65. percben Orlandini figyelmeztette őt. A közönségnek nem tetszett, hogy az olasz játékvezető keményen kézben tartotta a mérkőzést és minden szabálytalanságot lefújt. Óriási füttykoncert kísérte e percekben a játékot, de a Vasas játékosok nyugodtak maradtak és továbbra is jól, szépen játszottak. Az utolsó negyedórában ismét feltámadt a Rapid. A közönség nagy ütemes tapsától kísérve erős hajrába kezdett, de négy-öt perc múlva ismét kifulladtak az osztrák játékosok. Az iram ellanyhult és a mérkőzés végéig hátralevő percek mezőnyjátékkal teltek el. A Vasas okosan igyekezett tartani a labdát. A 87. percben Dienst a félpályán hátulról csúnyán belerúgott Radulyba, akit hordágyon vittek az öltözőbe.

A Vasas jó kezdte a döntőt

Győzelemmel ér fel a döntetlen, a Práterben, a Rapid ellen. Az első félidőben a piros-két együttes sokat bizonytalankodott, de azt is meg kell mondani, hogy a Rapid ebben a játékrészben kiválóan játszott, sokkal jobban, mint Budapesten. A Vasas a második félidőben nagy erőbedobással játszott, meg tudta menteni a vesztésre állt mérkőzést és az utolsó 10 percben közelebb állt a győzelemhez, mint ellenfele. A csapatból ezúttal a csatársor játékát kell kiemelni: elsősorban Lelenka tűnt ki - a mezőny egyik legjobbja volt. Csordást főleg gólra törő játékáért kell dicsérni. A védelem a második félidőben játszott jól. Kontha kiemelkedően jól játszott. A fedezetpár is feljavult a második félidőre különösen Bundzsák indított el sok veszélyes támadást és gólja jókor jött.

A Rapidban Gartner kapus, Halla, Giesser, Körner I. és Körner II. játszott jól. Hanappi ezúttal alig mutatott valamit nagy tudásából, a csapat a második félidőre kifulladt és játékosai fáradtan, lassan mozogtak. Orlandini játékvezető kifogástalanul, igen határozottan vezette a nehéz mérkőzést.

Szombaton kerül sor Budapesten a visszavágóra. A Bp. Vasas játékosai már most készülnek a nagy mérkőzésre. A KK megnyerésének esélyei igen megnőttek a bécsi döntetlen után. De semmi ok az elbizakodottságra, hiszen a Rapid most is megmutatta, hogy igen együttes és mint a Vörös Lobogó ellen bebizonyította: idegen pályán is tud nagy eredményt elérni. Ezért az utolsó mérkőzésen, a nagy döntőn minden Vasas-játékosnak teljes erőbedobással kell majd küzdenie, ha meg akarja nyerni a Közép- európai Kupát.

Szamosi Károly