Gyors ügyintézést az IBUSZ útlevélosztályán!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

A lakosság körében osztatlan örömet keltett kormányunknak azaz intézkedése, hogy a népi demokratikus országokba ezentúl útlevél nélkül lehet utazni. Tíz- meg tízezrek adták be kérvényüket az IBUSZ útlevélosztályához, hogy még nyári szabadságuk alatt vagy gyermekük iskolai szünidejében meglátogathassák a szomszédos országokban élő rokonaikat. Mindenki arra számított, hogy az IBUSZ illetékes szervei valóban be is tartják a négyhetes határidőt, amelyet a kormányrendelet előír.


Az első hetekben keletkezett torlódást általában megértéssel fogadták az emberek. (Az első két hét alatt több mint 15 000 kérelem futott be az IBUSZ útlevélosztályához.) De a rendelet megjelenése óta már jó néhány hét eltelt, s az IBUSZ útlevélosztályán változatlanul nagy a zűrzavar. Naponta több száz ember reklamálja - jogosan - ügyének elintézését. A Szabad Nép szerkesztőségéhez is egyre több és több levél érkezik, amelyben olvasóink panaszolják, hogy nem négy, hanem már hat-nyolc hete beadták kérelmüket, választ azonban még mindig nem kaptak. Csak egy levelet idézünk a sok közül: "A Minisztertanács intézkedése nagy örömet keltett az országban - írja Sebestyén Péter, a Hungarotex dolgozója. - Én is elhatároztam, meglátogatom családommal Aradon élő édesapámat. Kérelmemet már régen beadtam, de ügyem máig sincs elintézve. Ha bemegyek az IBUSZ útlevélosztályára, száz és száz sorstársammal együtt dühönghetek, hogy az égvilágon semmi felvilágosítást nem tudok kapni. Nem tudjuk, mi van a kérelmünkkel, nem tudjuk, történtek-e már lépések vízumunk megszerzésének ügyében. Óriási a fejetlenség, s az emberek mérgesek. Úgy vélekednek: áltatják őket. Azt hiszem, nem lehet ennek a politikai hatását figyelmen kívül hagyni."

Útlevélosztály a Lehel-piac szomszédságában

- Maguk is útlevélért állnak?

- Nem, mi citromért!

- No, akkor én is megfordulok.



Mi ennek az oka? Bár az ügyfélforgalom hirtelen több tízezerre emelkedett, sajnos, nem bocsátottak az útlevél-osztály vezetőinek rendelkezésére kellő számú, képzett munkaerőt. De tény az is, hogy az IBUSZ illetékes szervei sem készültek fel a Minisztertanács rendeletének végrehajtására, nem számoltak a nagy "utazási lázzal". S a helyzet hetek múlván sem javult. Nyilvánvaló, hogy az útlevélosztály vezetői egymagukban képtelenek változtatni ezen a súlyos hibán - még ha éjszaka és vasárnap is benn dolgoznak a hivatalban.


Sok tízezer utazni szándékozó állampolgár véleményét tolmácsoljuk, amikor azt kérjük az illetékes szervektől - a Közlekedés- és Postaügyi Minisztériumtól, a Minisztertanács titkárságától -, szerezzenek érvényt sürgősen a kormány rendeletének, amely éppen azért született, hogy elősegítse a népi demokratikus országok közötti kölcsönös utasforgalmat. De szükséges az is, hogy az IBUSZ útlevélosztályán - ennél az oly fontossá vált szervnél - pontos adminisztrációval intézzék a lakosság ügyeit. Ehhez viszont kellő számú képzett, lelkiismeretes ügyintéző kell. Csak így lehet a sok-sok jogos kérelmet gyorsan elintézni.


S mivel még a nyár derekán vagyunk, hathatós, gyors beavatkozással okvetlenül biztosítani kell, hogy a kérelmezők túlnyomó többsége nyári szabadsága idején eljuthasson rokonaihoz.