A szovjet külügyminiszter nyilatkozata a szuezi kérdésről

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:

rev.hu
Sepilov külügyminiszter

"Nyugodtan tanulmányozzuk azokat az elemeket, amelyek meghatározzák majd álláspontunkat a londoni konferenciával kapcsolatban" - jelentette ki Sepilov szovjet külügyminiszter az indiai nagykövetségen megtartott szerda esti fogadáson a külföldi újságírók előtt. Sepilov a továbbiakban hangsúlyozta, hogy a Szovjetunió válasza a legrövidebb időn belül - két napnál nem később - várható.


Nasszer elnök szovjetunióbeli látogatásával kapcsolatban hozzá intézett kérdésre Sepilov külügyminiszter azt válaszolta, hogy a Szovjetunióban örömmel várják a kedves vendéget, de jövetele magától Nasszer elnöktől függ. Ami pedig a látogatás időpontját illeti - mondotta Sepilov -, abban semmiféle változás nem történt.


A szovjet külügyminiszter a külföldi újságírókkal folytatott beszélgetése során a továbbiakban kiemelte, hogy a Szovjetunió nem kínált segítséget Egyiptomnak az asszuáni gát felépítésére.Arra a kérdésre, mit tenne a Szovjetunió, ha Egyiptom felveti az asszuáni gát építéséhez szükséges segélykérdést, Sepilov azt válaszolta, hogy ez esetben az egész kérdést megvizsgálnák.


"Mi rokonszenvezünk a közel-keleti országok óhajaival a függetlenségért és iparosításukért folyó harcukban" - mondotta Sepilov külügyminiszter, majd hozzáfűzte, hogy az asszuáni gát kétségtelenül segítené Egyiptom iparosítását, de ismételten hangsúlyozta, hogy Egyiptom a Szovjetunió előtt nem vetette fel az asszuáni gát építéséhez szükséges segély kérdését.


Befejezésül a szovjet külügyminiszter kitért a Moszkvában folyó szovjet-japán tárgyalásokra, a két ország közötti viszony normalizálásával kapcsolatban, és kijelentette, a normális viszony helyreállításának nincsenek akadályai, valamint, hogy a Szovjetunió a maga részéről engedményeket tett Japánnak. A tárgyalások további menete a japán küldöttség állásfoglalásától függ - fejezte be nyilatkozatát Sepilov.