Rowling inkább a pénz barátja

Vágólapra másolva!
Egy angol kezdő balett-társulat tagjait, három év körüli kisgyermekeket ábrándított ki a Harry Potter írónője, J.K. Rowling. Az időközben milliomossá vált - és a gyerekek körében világszerte óriási népszerűségnek örvendő - Rowling visszautasította engedélykérésüket, egy a Harry Potter-történeten alapuló balett-előadásra vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

A balettársulat apró tagjai borzasztó csalódottak lettek, amikor meghallották, hogy előadásuk egyik alig tízperces jelenetét - amelyben szerepelt volna a könyvből jól ismert szereplők közül maga Harry, Hermione és Dumbledore professzor is - ki kell, hogy hagyják a produkcióból.

A produkció ráadásul egy jótékonysági est keretein belül lett volna megtartva, a bevételt pedig a londoni Ormond Street kórház javára ajánlották volna fel.

A balettiskola tulajdonosa, Valerie Le Serve - a West End egykori táncosa - vette fel a kapcsolatot Rowling ügynökeivel, és továbbította nekik az előadás terveit, hogy megtudja, az írónő hozzájárulását adja-e a dologhoz.

Forrás: MTI Fotó - David Cheskin
J. K. Rowling egy dedikáláson

Az igazgatónő puszta formalitásnak gondolta az engedélykérést, a válasz így hatalmas meglepetésként érte őt.

Rowling egyik ügynöke, Christopher Little udvarias levélben közölte vele, hogy a Harry Potter-történet minden tekintetben jogvédett, és annak feldolgozását semmiféle színházi vagy zenés előadás keretein belül nem engedélyezheti a szerző. Az ügynök egy 2007-ig érvényes Warner Bros-szal kötött szerződésre hivatkozva egyúttal azt is kérte, hogy az előadás próbáit mielőbb állítsák le.

Le Serve kisasszony tehát kénytelen volt átdolgozni a kosztümöket, és egészen új terveket kitalálni csalódott kis társulatának előadásához.