Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Nekem már gondozó kell, nem feleség"

Vágólapra másolva!
"A Zenit TV kieresztett a palackból, az internetek szárnyaikra kaptak és szárnyalnak velem az egész világon" - summázta felemelkedésének történetét Uhrin Benedek az [origo] Társalgójában. A virágkertészből előbb kultuszfigurává, majd valódi médiasztárrá és a Dáridót is megjárt keresett előadóvá lett amatőr táncdalénekes szeptember 11-én válaszolt olvasóink kérdéseire. A Mester néven is emlegetett Benedek bácsi beszélt hétköznapjairól, a krizantémokról, a Rebeka című dal keletkezési körülményeiről, és élete első filmforgatásán szerzett élményeiről, ahol mint szereplő volt jelen.
Vágólapra másolva!

Tényleg van egy Rebeka nevű kutyája, vagy ő csak a fantázia szüleménye?

Uhrin Benedek: Nem a fantázia szüleménye, ez egy igaz történet. A Móric Zsigmond körtéren történt, egy öreg hölgy a kiskutyáját kikötötte egy fához egy presszó előtt, ő bement a presszóba ami előtt állt egy Volga (ez már rég volt, legalább 20 éve) és a Volgában egy sofőr újságot olvasott. Amikor egy csinos hölgy elment a Volga mellett, a sofőr mérgesen kiugatott a Volgából. Mindenki azt hitte, hogy a kiskutya ugat, pedig csak a sofőr ugatott. Ez így ment kb. fél órán keresztül; több hölgyet megijesztett, mert azt hitték, hogy a kiskutya meg akarja őket harapni. Közben kijött a kutya gazdája, az idős hölgy, és ráripakodott a sofőrre hogy "hogy mer, kérem egy tisztességes kutya becsületébe gázolni! Ezért kérem feljelentem, súlyos becsületsértésért fog fizetni! Láttam én a kutyám arcán, hogy ártatlan. Oly komolyan ült ő ott, maga meg a kocsiból az ő nevében pofátlanul ugatott." Ennyi.

Ki a kedvenc magyar popzenésze?

Uhrin Benedek: Leg-leg? Nem csak egy van... Fenyő Miklóst nagyon szeretem, aztán Kovács Katit... mindenesetre a régiek közül, mert én inkább azokat szeretem, a régi számokat. Nohát a Kovács Józsi is. Éppen figyeltem a fiatalkori képüket, na nem beszélve arról, hogy a Péter is nagyon jó volt, aki meghalt...

Melyik magyar zenekart, énekest tekinti igazi vetélytársának?

Uhrin Benedek: Egyiket sem. Mindegyiket elismerem, kinek milyen a tehetsége, az az ő saját szüleménye, és az ugyanúgy megdolgozik avval, akár tetszik az embereknek, akár kevésbé, mint az, aki a legnagyobb sztár.

Felkeresték már olyan kezdő énekesek, akik a segítségét kérték?

Uhrin Benedek: Olyan énekesek nem kerestek föl, viszont olyan fiatalok, akik énrólam írtak vizsgadolgozatot, már többen felkerestek. Ha valaki felkérne, szívesen segítenék. Olyan volt már, hogy az együttesébe meghívott, már csak azért is, mert ha én ott vagyok, többen jönnek el. És el is visznek, haza is hoznak...

Ki a zenei példaképe?

Uhrin Benedek: Különösebb példaképem nincs, nem tudok válogatni belőle, mert sokan vannak. Nem akarok megsérteni senkit, elfogadok mindenkit úgy, ahogy van. Egyik jobb, mint a másik.

Adna egy kazettát ajándékba, mert sehol nem tudom megvenni!

Uhrin Benedek: Pont ide nem hoztam! Pedig pont az Interneten panaszkodnak, hogy az én műveim sehol nem tudják megvenni!

Igaz, hogy folyton átveri a kiadója? Nem akarja feljelenteni?

Uhrin Benedek: Feljelenteni már feljelentettem, de nem sok értelme volt, mert úgy érzem, hogy az én ügyvédem is az ellenfelem pártjára állt, viszont az ellenfelem ügyvédje az én pártomra. :) Ez nagyon furcsa dolog.. Az én ügyvédem ehhez az ügyhöz abszolút nem értett. Most volt neki először ilyen ügye. Viszont a kiadómnak a legnagyobb tapasztalata volt illetve van ehhez az ügyhöz, mivelhogy az Artisjusnál dolgozott. A kiadóm ügyvédje kiszabta, hogy negyedévenként hány darab kazettát, CD-lemezt kell kiadni, ami nekem nagyon kedvező lett volna és nagyon nagy örömmel fogadtam, mármint a kiadó ügyvédjétől, viszont a kiadóm nem negyedévenként, még félévenként sem adott ki egy darabot se. És mégis a négy nagy üzlete el tudta látni a vevőket, a mai napig. Erre nem mondok semmit, döntsék el az olvasók, hogy miért és hogy van, majd kiderül.

Mi a legújabb száma címe?

Uhrin Benedek: "Már gyermekkoromban gyötört a gondolat". Ebbe leírtam az én vágyaim. Nagyon szép zenével és szép kifejezésekkel, úgyhogy nem csúnya és nagyon jó neki a dallama is.

Nem keres háttértáncost?

Uhrin Benedek: Nem keresek, majd ha meghívnak valahova, az illetőnek biztos van. Lagzi Lajcsinál szilveszterkor, amikor a "Kis patak"-ot énekeltem a patak folyását adták elő a földön hempergő táncosok... majdnem elütöttek. :)

Van nőideálja? Milyen?

Uhrin Benedek: Ideálom? Nekem aztán már igazán mindegy. :) Mindenesetre a csinosakat nagyon szeretem nézni, megfordulok utánuk még most is, na de hát ugye azt mondják, hogy az öreg kecske is megnyalja a sót, de csak a sót!!! :)

Miért vált el a feleségétől?

Uhrin Benedek: Nem értettük meg egymást. Az életfelfogásunk nem egyezett és ez vezetett váláshoz. Ennyi.

Van-e most olyan női hódolója, aki szívesen feleségül menne Önhöz?

Uhrin Benedek: Az volna sok :)))) Csak az a baj, hogy én már a 80. évemet taposom, nekem már gondozó kell, nem feleség. Igaz, hogy mikor fellépek a színpadra 40 évet letagadok az életemből, mert 40 évesnek érzem magam, mivelhogy a legnagyobb rajongóim a fiatalok. Már csak azért is, mert nagyon kellemes csalódás ért velük, mert attól féltem, mikor a hajószigetre rábeszéltek hogy menjek el - mert nem akartam...-, hogy ki fognak fütyölni a fiatalok. Aztán bebizonyosodott például Békéscsabán (ott léptem fel két hete lesz a héten), ahol 16 ezren voltak egy hatalmas sátorban - még olyan nagy sátorban nem is léptem fel -, és nem csak a fiatalok, idősek is voltak ott. Hát olyan fogadtatást és rajongást még nem kaptam a hajószigeten se, pedig hát az is nagyon nagy volt.

Közeledett-e Önhöz Jászai Joli néni a közös alkalmával? Úgy tudom, idős szerelmespárt játszanak a "Szerelem utolsó vérig" című filmben.

Uhrin Benedek: Ajjajj!!!! :) Olyan féltékeny volt rám, ha már nem ültem mellette, kétségbe volt esve! Nekem feküdni kellett egy óra hosszát, mert be voltam rúgva, és akkor már összekeverte a szöveget is, mert nem értette, én mért fekszem ott - megharagudtam rá vagy mittudomén? :) Tehát Joli néni állandóan azt figyelte, mi van velem. Aztán megmagyaráztam neki, hogy részeg a szerepem és majd arra kell mondani, hogy "ne igyál". De én csak ittam... És aztán a végső szerep nagyon meggyötört bennünket, mert a helyiségbe a többi szereplők (vagy 4-5-en) olyat játszottak, ami a mi szerepünkkel összefüggésben volt, tehát a szobából való távozással. Legalább 20-szor meg kellett ismételni a távozást, mert mindig elrontották a szereplők a felvételt, akikkel összefüggött az. Úgyhogy Joli néninek a lába már nagyon fájt, s nagyon rám támaszkodott, én is belefáradtam a cipelésébe. :) Ha 3 métert mentünk, hozták a karosszéket, hogy üljön le, mert újra kell kezdeni a számot, aztán visszamenni, ott megint leült... és ez így ment. Aztán mikor már jó volt, akkor azt kellett mondani mérgesen, hogy mi bajod van most is részeg vagy? Aztán én ráförmedtem - először csak kímélgettem, nehogy megsértődjön Joli néni, de a rendező azt mondta, hogy mérgesen ripakodjak rá. Mikor vége volt lementünk a gyepes udvarra, ott voltak asztalok megterítve, és ott is külön voltam a Joli nénitől. Én fogadtam a vendégeket. Aztán a legutolsó szerepem az volt, hogy az én legutolsó albumomról énekeljek Joli néninek egy számot. Elénekeltem azt, ami úgy kezdődik, hogy: "amikor én megláttalak, a szívem úgy dobogott, azóta is ég szívemben a szerelmi forró vágy"... :) Joli néni nem győzött dicsérni, hogy jaj de gyönyörű, ilyen szépet nekem még senki nem énekelt! :))) Aztán megkérdeztem a főrendezőt, hogy vajon ez is szerepelni fog majd a moziban a filmen, mert én úgy szeretném, ha szerepelne. Ő megfogadta, hogy szerepelni fog, sőt erről a jelenetről nekem készítenek egy videokazettát.

Hogyan telik egy átlagos napja?

Uhrin Benedek: Az most elég nagy gond, mert a fiam ma vittem a kórházba, holnap kell befeküdnie, veseköve van és most ez nagyon elvette a kedvem mindentől. Már olyan értelemben, hogy gond.

Ki adja el a krizantémokat, amelyeket termeszt?

Uhrin Benedek: Én adom el, mert helybe jönnek. Én sokkal olcsóbban adom, és megvannak az állandó kuncsaftjaim, sőt szaporodnak. Most meg pláne jönnek nekem gratulálni, úgyhogy még nem tudtam eddig annyi krizantémot termelni, hogy el ne fogyott volna, még a bimbókat is elviszik. Most kb. 2000 szálra van kilátás, de már ez az utolsó felvonás lesz, mert most már aztán elég volt a háztartást vezetni, a kertet is gondozni. Legalább 25-30 újságírót fogadtam a csápjával együtt vagy hogy is fejezzem ki...

Sok rosszakarója lett, mióta sztárrá vált?

Uhrin Benedek: Nem. Mondhatnám azt, hogy eleinte igen, de már mostanában úgy látszik, hogy megszokják vagy megkedvelik, sőt az olyan újság, aki tavaly a legrosszabbat írta rólam, az idén olyan cikket írt a hajószigeti fellépésemről, hogy költeménynek is beillene.

Ön szerint mi a titka a sikerének?

Uhrin Benedek: Az a titka, amit már sokan elmondtak, köztük Verebes István is a Napkeltében, hogy a maga száma és szerzeményei igazak és szépek, úgyhogy lehet belőle tanulni. Ezt mondta. Én azt gondolom, sokan optimisták lesznek, sokakat felvidít, bizakodók lesznek és vannak olyanok is, akiknek az életébe is változást tesz...

Mit szólnak a barátai a sikereihez? Vannak barátai?

Uhrin Benedek: Barátaim már nincsenek, voltak még amikor fiatalabb voltam, de most elkerültem a szülővárosomról, Endrődről...

Jobban él, amióta befutott sztár?

Uhrin Benedek: Ugyanaz vagyok, aki eddig, nekem nagyon meg kell gondolni, hogy hova teszem a pénzt most is, mert a nevem megvan, az igaz, csak éppen arra nem gondoltam, hogy nekem 79 éves koromban majd járni kell az országot akár a legmesszebbi részére is, hogy a fiamnak a jövőjét megalapozzam. Mert 25ezer forint a nyugdíja, 100%-os rokkant, az utóbbi években is érte baleset (combnyaktörtést kapott), epilepsziája van, most vesekővel műtik. Szóval az a pénz nem elég a rezsire, amit ő kap. És bizony a műveim nem nagyon fogyogatnak, úgyhogy erről most nem akarok beszélni, mert éppen most apelláltam ellene, kíváncsi vagyok, hogy majd milyen eredményt érek el, mindenesetre ebbe nem fogok belenyugodni, hogy a műveim ennyire rosszul fogynak.

Ön jól van?

Uhrin Benedek: Azt majd azután tudom meg, ha estére megnézem a tévét, nyilván aggaszt a terrortámadás, de én jól vagyok, hát azért röhögök itt annyit...

Mivel tartja magát ilyen jól karban?

Uhrin Benedek: Azzal, hogy optimista voltam világ életemben, mindenben mérsékelt voltam, sokat adtam magamra; szerettem szépen öltözködni, mert nekem már gyermekkoromban az született meg az agyamban - erről egy dalt is énekelek az új albumon -, hogy színész leszek és szórakoztatni akarom az embereket. És nekem az a legnagyobb boldogság, mikor látom, hogy az emberek ujjongnak, olyankor minden bajt elfelejtek, még a fájdalmakat is. Megírtam már a "Kabaré" könyvemben is hogy a lelki betegség legjobb gyógyszere az optimizmus és nevetés.

Mivel tölti az estéit?

Uhrin Benedek: Tévénézéssel. Több csatornát (23) tudunk fogni s mindig az olyan számokat nézzük a fiammal, ami szórakoztató, természetfilm, semmi esetre sem puffogtatásokat, mert ez nem hiányzik az életemből, csak a békesség és százszor és ezerszer a békesség.

Mester, maga mennyire tartja magát normálisnak?

Uhrin Benedek: Az a nem normális, aki ezt kérdezi. Mert nálam komolyabb ember a világon nincs. Mert ha engem megdobnak kővel, visszadobom kenyérrel. Akkor Latabár is gyerekes, meg a Bajor Imre is? Ugyan kérem...

Ajánlat:

Uhrin Benedek Fan Club

Korábban:

Uhrin Benedek részegeskedik a Szerelem utolsó vérigben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről