Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Klónozás: a második fázis

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

(Részlet a cikkből)

A torzók világa

A klónozás korai szakaszában többször mutatkozott deformitás a klónokon: fej vagy test nélküli békaporontyok, kétfejű szalamanderek születtek. A nyolcvanas évek közepén azonban nagyon sok zavaró abnormitás ütötte fel a fejét, kivált Texasban, ahol egy működésképtelen biotechnikai társaság, a Grenada Genetics díjnyertes tehenek klónembrióiból akart üzletet csinálni. Hogy tökéletesítsék a csordájukat, a marhatartók nem kevesebb, mint ezerötszáz dollárt fizettek egy-egy értékesebb tehén embriójáért. Ha az embriókat jó áron adják - az első cél pedig az volt, hogy tizenhatot klónozzanak egyetlen embrióból - akkor bizony sok-sok pénzt lehet összehozni. A Grenada-projecthez a W. R. Grace and Co. biztosította a hátteret hatalmas tehénállományával.

De a klónozott embriók között nagy számban fordultak elő deformáltak. A terhesség egész ideje alatt, de főként közvetlenül a születés előtt gyakorta fordultak elő spontán vetélések. Sok borjú aránytalanul nagyra nőtt, akár már a méhben - ezt a jelenséget óriásborjú-szindrómaként ismerjük. Egy átlagos borjú hetvenöt fontot nyom születésekor, ezek a borjak néha a száznyolcvan fontot is elérték. Ezenkívül gyakran a méhlepény, ami az anyát összeköti a magzattal, szintén abnormálisan nagy volt, így a klónok köldöke is szokatlanul nagy lett. A borjaknak megnagyobbodott, rosszul működő szívük és tüdejük fejlődött, sok volt köztük a cukorbeteg és húsz százalékuk feltűnően korán elpusztult. A marhatartók hamar visszariadtak a gondolattól, hogy irdatlan összegeket szórjanak el a "szeszélyes" borjakra, és az üzlet szép csöndben befulladt.

Más klónoknál más gondok jelentkeztek ötletszerűen, megjósolhatatlanul, a klónozás során véletlenül megsértett gének következtében. A másolt egerek esetében is számos rendellenesség léptett fel. Sok állatnál a harminc emberi évnek megfelelő korban titokzatos elhízási folyamat vette kezdetét. Dollyt is diétára kellett fogni, bár több kutató szerint a bárány tulajdonképpen teljesen egészséges. Rudolf Jaenisch, az MIT biológusa 2001 márciusában az Energiagazdálkodási és -Kereskedelmi Felügyeleti és Kutató Albizottság előtt elmondta: "Valószínűleg egyetlen normális klónunk sincsen... Dolly sem normális."

Újjászülető emberek

Az ember klónozásának ötletét a közvélemény nyugtalanul fogadta. A kérdésről továbbra is vitatkoznak a lelkes hívek, megtermékenyítési szakértők, törvényalkotó politikusok, összetört lelkű vallási vezetők és óvatos tudóstekintélyek. Igen nehéz ésszerű egyezséget találni vagy nézőpontot elfogadtatni. George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és több kongresszusi vezető például feltétel nélkül elutasítja az ember klónozását, mivel immorálisnak tartják, és sürgetik az USÁban való betiltását. (...)

(...) Mások épp ilyen szkeptikusok a Zavos-Antinori konzorcium kijelentéseivel szemben. A texasi állatorvos, Jonathan Hill aprólékosan vizsgálta az abnormis texasi teheneket. Ő és számos más vezető kutató azzal is érvelnek, hogy mióta az első, harmincezer gént regisztráló teljes emberi géntérkép nemrég elkészült, "még nem derült ki, hogy mely génekkel van a gond". "Akik állatokkal kísérleteznek, azok tudják, hogy az ember klónozása korai lenne; még egyáltalán nem tudjuk, mit várhatunk."

A hatodik hónap végi tesztek "a legtöbb, de valószínűleg nem az összes rendellenességet kiszűrik" - Silver szerint. Sok kutató viszont kétli, hogy a nők ki tudnának hordani egy tizenöt fontos babát; mások pedig azzal viccelődnek, hogy a klónokat könnyen megismerni majd a strandon elefántnagyságú köldökükről...

(Playboy)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről