Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Külföldi sztárok Hollywoodban
2002. február 22., péntek, 17:46|Utolsó módosítás: 2002. február 22., péntek, 18:13

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Hollywood Reporter című magazin minden évben elkészíti a hollywoodi színészek listáját, amelyen aszerint értékeli a sztárokat, hogy nevük mekkora vonzerőt gyakorol a moziba járó közönségre. Az [origo] hétrészes cikksorozatban ismerteti a felmérés eredményeit, illetve elemzi az álomváros tavalyi teljesítményét. A sorozat negyedik részében Hollywood külföldi sztárjait vesszük górcső alá.


Hollywood történetében mindig is fontos szerepet játszottak a külföldi művészek, így a színészek is, ám igazán nagy sztárrá egy-két kivételtől csak azok válhattak, akiknek az angol volt az anyanyelvük. Ez a tendencia még ma is érvényes, hiszen Hollywood nagy külföldi sztárjai nagyrészt Nagy-Britanniából vagy Ausztráliából származnak. Jelenleg a legnagyobb külföldi csillagnak kétségkívül az új-zélandi Russell Crowe és az ausztrál Nicole Kidman számít, akik alakításuk kritikai sikere mellett komoly bevételeket is elértek az utóbbi években.

A latin hullám a zeneipar mellett Hollywoodot is utolérte. A sokáig az egyetlen latin sztárnak számító Antonio Banderas méltó utódra lelt a szintén Almodóvar kedvenc színészei közé tartozó Javier Bardemben. Bardem tavaly a Mielőtt leszáll az éj című filmért Oscar-jelölést gyűjtött be, és emiatt valószínűleg további szerepekre is számíthat az álomvárosban. Az urak mellett Tom Cruise barátnője, Penelopé Cruz is szépen építgeti hollywoodi karrierjét, hiszen legutóbbi filmje, A vanília égbolt 100 millió dollár feletti bevételt tudhat magáénak.

A spanyol színészek mellett Európából elsősorban a francia sztárokra számítanak Amerikában. Gerard Dépardieau, Jean Reno, Sophie Marceau és Juliette Binoche mellett azonban igazi áttörést senkinek sem sikerült végrehajtania.

A külföldi színészek amerikai sikerét Hollywoodban a közönségnek a friss karakterek iránti folyamatos igényével magyarázzák. Az új arcok között egyre több ázsiai színészt lehet felfedezni. Jackie Chan, Jet Li vagy Chow Yun-Fat hazájukban már hatalmas sztároknak számítottak, ám igazi világsikert csak az álomvárosban forgatott filmjeiknek köszönhetően értek el.

A színészek mellett persze nem szabad elfeledkezni a legnagyobb kasszasikerek felett bábáskodó külföldi rendezőkről. Az olyan direktorok, mint Ridley Scott, Roland Emmerich, Paul Verhoeven, Wolfgang Petersen vagy Tony Scott nem az Egyesült Államokban látták meg a napvilágot, ám az évek során filmjeikkel a hollywoodi igények leghűségesebb kiszolgálóivá váltak.

Korábban:

A tökéletes trió dollármilliókat termel

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás