Segal Viktor: Színek és ízek

Segal Viktor: Színek és ízek
Vágólapra másolva!
Az egyik elismert magyar séf, Segal Viktor szakácskönyvet jelentetett meg. Neve a csúcsgasztronómia iránt érdeklődők körében biztosan ismerős, ő a fúziós konyha kiemelkedő képviselője, könyve mégis kifejezetten olyan recepteket tartalmaz, amiket egy átlagosan felszerelt konyhában, Magyarországon is könnyen hozzáférhető alapanyagokból, bárki el tud készíteni.
Vágólapra másolva!

Bárki, aki vonzódik a kissé szokatlan ízkombinációkhoz és alapanyagokhoz, és nyitott arra, hogy kipróbálja a csokoládémousse-t olívaolajban pirított brióssal. A könyv minden gondosan megtervezett eleme igényességet és finomságot közvetít, a fejezeteket Baráth Áron kortárs festő alkotásai választják el egymástól, a fotóanyag és a tördelés példamutató minőségű munkák.

Forrás: Táfelspicc

A könyv 15 fejezetének alapanyagai a séf kedvencei: paradicsom, padlizsán, édeskömény, cékla, sütőtök, tészta, rizs, libamáj, hal és tenger gyümölcsei, csirke, kacsa, sertés, eper, körte, csokoládé. Az alapanyagonként öt-öt recept kombinációi gyakran meglepőek, a csokoládés fejezetben találkozhatunk húsos étellel, szerepel itt pertezselymes kivi smoothie, és gyümölcssaláta csillagánizsos zöldparadicsom-lekvárral is.

Forrás: Táfelspicc

A séfről keveset tudunk meg, de a recepteken keresztül mégis kialakulhat az olvasóban egy kép. Mértéktartó, elegáns, egyáltalán nem öncélúan kisérletezű, kortárs séf. Én egészen biztosan szívesen vettem volna, ha az esküvőmre Viktor készíti a vacsorát, és azt is tudom, hogy ezeket az ételeket, akármennyire az elérhető kategóriát jelentik az ő világában, különlegesebb alkalmakra tartogatom. Kivéve a sós karamellával és kekszmorzsával készült korainderes párolt körtét, mert az most mindjárt elkészítem.

Kiknek ajánljuk: Kalandozásra nyitott, a kortárs gasztronómia iránt érdeklődő, gyakorlottabb hobbiszakácsoknak, akik szeretnek baráti vacsorákat szervezni vagy családi eseményekre igazán különleges, de nem riasztóan bonyolult ételeket főzni. Ők imádni fogják.