Alzheimert okozhat a pattogatott kukorica és a margarin

Vágólapra másolva!
Egy júniusban publikált tanulmány szerint a kukorica ízesítéséhez használt vajaroma felelős lehet a kór kialakulásáért.
Vágólapra másolva!

A Chemical Research in Toxicologyban jelent meg június végén az a tanulmány, amely a pattogatott kukoricák vajas ízesítéséhez is használatos diacetil hatásait vizsgálta az emberi szervezetre. A diacetilt jellegzetes íze és illata miatt nagyon sok termékhez adják az élelmiszeriparban, a már említett pattogatott kukorica mellett a margarinhoz, állateledelhez, de bizonyos Chardonnay borokhoz is. A tanulmány egy laboratóriumi kísérlet eredményeit publikálta, mi szerint a diacetil szerkezete nagyon hasonló ahhoz az anyaghoz, ami a béta amiloid fehérjéket állítja elő, ráadásul össze is ragasztja őket olyan plakkokká, amik felhalmozódása az alzheimer kór egyik korai ismérve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!