Piacfelmérés - Káptalantóti, Liliomkert

piac felmeres kaptalantot
Vágólapra másolva!
A Balaton-felvidék egyik leghíresebb piaca Káptalantótiban a Liliomkert, avagy ahogy a köznyelv ismeri, káptalantóti biopiac. Miért érdemes elmenni, miért nem?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelsppicc
Forrás: Táfelsppicc

Vasárnap reggel már nem lehet elférni a káptalantóti piac parkolójában. Kicsit az Ecserire hajaz első látásra, ami megkülönbözteti a kettőt egymástól, hogy itt van őstermelő is, sajttal, gombával, hússal, mézzel, fűszerekkel, gombával, és mindenhol zenészekbe lehet botlani. A turisták ezreit vonzó zsibvásár vadregényes hangulatú. Az árusok elhelyezkedésében nincs igazán rendszer, hogy mit hol keressünk, körbe kell járni, többször is, mert érdemes.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Zöldségek:Nagy a kínálat, csak őstermelők árulhatnak a piacon, ezért minden termék szezonális, nincs narancs. Magyar se. Az árak egy adott termékre nézve is ingadozóak, a piac vezetője szerint addig nem szólhat bele igazán az árképzésbe, amíg a piac helyzete bizonytalan. Érdemes alaposan körülnézni, mert bármelyik piacnapon beeshet valami különlegesség, ott jártunkkor éppen friss szarvasgombát hoztak. Több fajta paradicsom, cukkini, padlizsán, színes tökök, mindenféle hagyma, görögdinnye a választék. A kofák kedvesek, kínálnak, kóstoltatnak, nem szólnak be, ha megtapogatjuk az árukat.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Húsok: Harmathy Ildikó, a piac vezetője egy ideig könyörgött a falubeli hentesnek, most már húsáru is van, de nem ez a fő profilja a piacnak. Érlelt marhát és birkát ne itt keressünk, de sonkákat, füstölt árut, kolbászt mindenképpen.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Savanyúságos:Nem találtunk. Lehet, hogy csak éppen most nem volt kint.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Halak: Kifejezetten halas standot nem láttunk, csak az egyik bódénál adtak mesebeli füstölt pisztrángot, a füstölt sonka mellett.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Extra:Nincs olyan budapesti piac, aminek a hangulata csak megközelítené a káptalantóti zsibvásár-jelleget. Itt tényleg lehet együtt lenni, nézelődni, csetreszeket, használt pénztárgépet vagy régi könyveket venni, miközben az egyik asztalnál egy hetvenes férfi citerázik és énekel, egy sarokban pedig nyolcéves kisfiú szintetizátorozik, az apja lapozza a kottát. Van tócsni, pecsenyés, lehet fröccsözni, nemezelni és találkozni a biológus-mérnök piacvezetővel.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Miért érdemes ide járni:A hangulatért és mert itt biztosan őstermelőket találunk, tehát idényzöldségért, idénygyümölcsért, zöldfűszerekért, füstölt áruért és sajtért. A Balaton északi partján nyaralva belefér, hogy egyik vasárnap kicsit korábban keljünk, de Veszprémből is csak ötven kilométer Káptalantóti.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Mikor:Vasárnap 11-ig érdemes kiérni, addig van a legtöbb kofa.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Cím:Káptalantóti Liliomkert, Káli-medence, Balaton-Felvidék (Badacsonytól 7 km, Tapolcától 7 km, Zánkától 13 km, Veszprémtől 49 km, Keszthelytől 28 km.)

A Sorozat eddigi részei:

A Hunyadi téri piac