Gordon Ramsay - a mocskos szájú zseni

Vágólapra másolva!
Tizenhárom Michelin-csillag, számtalan tévéműsor, húsz étterem, több ezer tévében kimondott bazmeg. Simon Cowell tanácsára plasztikáztat, gyűlölni szokás, és imádni is. Előbbi a féltékeny pályatársakra, utóbbi a számtalan rajongói oldalt fenntartó nézőkre jellemző - Gordon Ramsay a napokban lesz 46 éves.
Vágólapra másolva!

TV Paprika

Ha az embereket arról kérdeznék, hogy szerintük melyik tévés séf jelenleg a legellentmondásosabb figura, a szavazást jó eséllyel a skót Gordon Ramsay nyerné (szoros másodikra Anthony Bourdaint tippeljük, bár ő nem annyira a műsoraiban, mint inkább a különböző fórumokon tett megnyilatkozásai - és a konyhafőnök vallomásaiban kirajzolódó kép - miatt tűnik igazi belemenős szemétládának). Aki látta már Ramsay valamelyik műsorát, nehezen vitatja az első helyezés jogosságát, még úgy is, hogy a képernyőről áradó, profizmus gúnyájába bújtatott szemétkedések egy része a hatás kedvéért kellően dramatizált. Abban viszont elég nagy az egyetértés, hogy ha Ramsay nem lenne olyan kíméletlen, érzéketlen és néha kegyetlen, akkor jelenleg nem tartana ott, ahol: több mint tíz megszerzett Michelin-csillaggal, kábé húsz étteremmel (azért csak kábé, mert néha újakat nyit, néha tönkremegy pár), számtalan tévéműsorral és könyvvel rendelkezik.

Aki figyelemmel követte őt valamelyik műsorában, ahol éppen éttermeket mentett meg, vagy próbált megmenteni a csődtől, esetleg szerencsétlen amatőrökkel ordibált, amiért kicsit túlfőzték a rizottót, biztos elgondolkozott azon, hogy ennek a csávónak mire van ekkora arca. Sok mindenre.

Forrás: Táfelspicc

Gordon Ramsay nemcsak az egyik legsikeresebb szakács az Egyesült Királyságban (Heston Blumenthal mellett), de az egyik legjobb séf-üzletember is. Ezt még az esetleges üzleti kudarcokról szóló hírek (Michelin-csillag elvesztése, sorozatos étterembezárások) sem tudják teljes mértékben lerombolni, főleg mivel az elmúlt évek szolid lejtmenete ellenére a Forbes szerint még mindig ő a legjobban kereső szakács Amerikában.

Viszonylag fiatalon, huszonhét éves korában felkérik egy chelsea-i étterem séfjének, ahol később résztulajdonos lesz, és 1997-ben megszerzi első Michelin-csillagját. Első saját éttermét ez után egy évvel nyitja meg, és három év alatt - a skót szakácsok közül elsőként - megszerzi a három Michelin-csillagot. A szintén Chelsea-ben található étterem a Restaurant Gordon Ramsay, amely azóta is tartja magát a háromcsillagosok között. Itt jelenleg 125 font egy hétfogásos ízelítő menü, ha foglalni szeretnének, egy-két hónapra előre számoljanak.

A siker után nem kellett sokat várni arra, hogy Ramsay irtózatos terjeszkedésbe kezdjen, egymás után nyitotta éttermeit, először a Petrust, amely elég hamar bekerült a csúcshelyek közé, bár a szélesebb közönség először egy botrány kapcsán ismerkedhetett meg a nevével. 2002-ben ugyanis egy befektetési bankárokból álló hatfős csoport csak borra elvert egy este negyvennégyezer fontot, ami még befektetésibankár-mércével mérve is kicsit húzós, úgyhogy az ügyfelek megbotránkozása miatt az uraknak távozniuk kellett a Barclaystól. A bankárok hat palackot rendeltek ezért az összegért, volt köztük három tétel 1945-ös Chateau Petrus, darabja tizenegyezer fölött, és egy '47-es évjáratú palack 12 300 fontért, bár abból már csak egyet rendeltek, ráadásul az étterem a fogyasztott ételekért semmit nem számolt föl, úgyhogy tulajdonképpen négyszáz fontot spóroltak az üzleten.

Forrás: Táfelspicc

A kontinenseken átívelő agresszív terjeszkedés, a számtalan tévéműsor (ami aztán további ismertséget és sikert hozott, ezt a tőkét pedig természetesen újabb éttermekbe kellett forgatni) mellett nem csoda, ha néha beüt a krach, és be kell zárni egy éttermet, vagy vissza kell adni egy csillagot. Ramsay az üzleti életben pontosan olyan maximalista és kíméletlen, mint a műsorokban, aminek elkerülhetetlen következménye, hogy ha nincs a realityműsorok dramaturgiai védőhálója, az ember néha pofára esik.

Ramsay a kezdetektől a brit konyhaművészet megítélésének javításán dolgozik, ami a Ramsay's Kitchen Nightmares majdnem minden epizódjában visszaköszön. Minden műsorban előkerül, mennyire elégedetlen azzal, ahogy a séfek az egyszerű, hagyományos angol konyhához viszonyulnak, és egy-egy utat tévesztett kisvárosi éttermet nemegyszer pofoz helyre úgy, hogy a méregdrága, procc menüt olcsó, házias angol kosztra cserélteti. A sorozatban visszaköszönő filozófiája annyira közhelyes, hogy még leírni is fölösleges: egyszerű, letisztult, érthető ételek jó minőségű alapanyagokból, minden sallang nélkül, tökéletes mesterségbeli tudással és fegyelemmel elkészítve.

Az angol konyha szeretetét minden adandó alkalommal hangsúlyozza, és ha kedvenc brit ételéről kérdezik, a válasz mindig fish and chips. "Sajnos a brit konyha még mindig úgy él az emberek fejében, mint valami íztelen, unalmas valami, pedig nagyszerű alapanyaink vannak, marha, sertés, vadhús, amelyek jól elkészítve remekül megállják a helyüket bármelyik másik nemzet konyhájával szemben."

Kevesen tudják róla, de mániákus harcot folytat a kövérség és az elhízás ellen is. "Naponta mérem magam, a gyerekeim hetente mérik magukat. Szerintem ez teljesen normális dolog. Nem szeretem, amikor az elhízás kapcsán kipécézik a kövér gyerekeket, mert nem az ő hibájuk, hogy dagadtak, hanem a szülőké. Ha nagyon korán nem kezdik el a gyerekeket fegyelemre szoktatni, akkor nem kell csodálkozni, ha elhíznak."

Amint az a műsoraiból kitűnik, elképesztően hiú és maximalista figura - olyannyira, hogy a márkavédjegynek számító ráncait is feltöltette pár éve. "Simon Cowell-lel vacsoráztunk a Cecconisban, amikor megszólalt: tudod, hogy kicsit szét van esve az arcod? Aztán ajánlott egy dokit, aki feltöltötte ezeket a ráncokat valami cuccal."

Szerinte igazságtalanok, akik a modorán vannak kiakadva. "Ha valamit először elrontanak, oda se neki. Amikor másodszorra is, akkor kicsit morcos leszek. Ha harmadszorra is elkúrják ugyanazt, akkor tényleg fölmegy a vérnyomásom. Egyébként az ordibálás konstruktív, ha valaki negyedszerre is elrontja a halat, nem mondhatom neki, hogy volna olyan kedves megfelelően elkészíteni azt a halat, az egész étterem önre vár. A Hell's Kitchen nevű valóságshow résztvevői egy csomó pénzt és igen komoly címet nyerhetnek. Ha én 25-26 éves lennék, megtanulnék fantasztikus rizottót készíteni, és tökéletesre sütni a halat, mielőtt a közelébe megyek egy ilyen versenynek."

Ramsay legutóbbi nagy dobása a börtönös realityshow volt, amely eléggé megviselte a sztárséfet, mert a véleménye szerint elkényeztetett börtönlakókat nehéz volt megfelelően motiválni ahhoz, hogy egy nézhető tévéműsort kiadjon az anyag.

A séf terveiről egyelőre nem sokat tudni azon kívül, hogy éppen második nászutat tervez titokban a feleségének (annyira titkos, hogy még csak a fél interneten tudják). Attól biztosan nem kell tartani (vagy éppen reménykedni), hogy egyhamar visszavonul, és csak az éttermeivel foglalkozik, hiszen az utóbbi években elég sok pénzt vesztett ahhoz, hogy legyen hova visszakapaszkodni az elkövetkező pár év során.

A Gordon Ramsay által tulajdonolt, vagy üzemeltetett éttermek:

London

  • Restaurant Gordon Ramsay (3 csillag)
  • Gordon Ramsay at Claridge's
  • Petrus (1 csillag)
  • The Savoy Grill
  • Maze (1 csillag)
  • Maze Grill
  • Foxtrot Oscar
  • Plane Food
  • York & Albany
  • Bread Street Kitchen
  • The Narrow

New York

  • Gordon Ramsay at The London (2 csillag)
  • The London Bar
  • Maze at The London

Los Angeles

Gordon Ramsay at The London (1 csillag)

Írország, Wicklow megye

Gordon Ramsay at Powerscourt

Trianon

Gordon Ramsay au Trianon (2 csillag)

Versailles

La Veranda

Toszkána

Gordon Ramsay at Castel Monastero

Szardínia

Gordon Ramsay at Fortevillage

Tokió

Gordon Ramsay at The Conrad (1 csillag)

Cerise by Gordon Ramsay

Doha

St. Regis

Las Vegas

Steak

Bezárt éttermek:

Maze, Maze Grill (Melbourne)

Maze (Doha)

Maze (Fokváros)

Verre at the Hilton (Dubaj)

La noisette (1 csillag, London)

The Boxwood Café (London)