Felismerik a pöttyös rudit vakon?

túrórudik
Vágólapra másolva!
Az ország Túró Rudi-fogyasztó része - tehát majdnem az egész ország - meggyőződéssel állítja, a pöttyös Túró Rudi az igazi. Esetleg a Cserpes Trudiját dicsérik még - miközben tucatnyi hasonló termék fogy a piacon. Mit mondanak ezekről a fogyasztók, ha nem látják a csomagolást?
Vágólapra másolva!

Összevásároltunk tizenöt Túró Rudi-jellegű terméket, kicsomagoltuk, és a rajongók elé raktuk őket. De előbb tisztázzuk, mi is az.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint.: "A Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza-bevonattal készített, közel hengeres alakú, desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50%-nak (m/m) kell lennie."

Forrás: Táfelspicc

Csokoládé vs. étbevonó

A tesztben szereplő termékek kivétel nélkül kakaós étbevonóba/étbevonómasszába mártottak, nem csokoládéba, habár a törvény szerint ez lehetséges volna. A különbség jelentős, pláne, mert ezek az étbevonómasszák hidrogénezett növényi zsírt tartalmaznak, amelyek készítése során transzzsírsavak szabadulnak fel.

A csokoládé alapja a kakaó vagy kakaómassza. Ez a leszüretelt, megtisztított, majd pörkölt kakaóbabokból nyert őrlemény. Ehhez adnak kakaóvajat, amellyel együtt konsírozzák, finomítják a masszát. A konsírozás alatt adják hozzá a cukrot és a vaníliaaromát, a tejcsokoládéhoz a tejport. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 35 százalék kakaót kell tartalmaznia.

Ezzel szemben az étbevonó növényi zsírból és minimális mennyiségű kakaóból készül: "Kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas, szobahőmérsékleten szilárd, a készítéséhez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony, homogén anyag. A fehér és színes bevonómasszák kakaóanyagot nem tartalmaznak. A masszák összes zsírtartalma legalább 25% (m/m) szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva. A kakaótartalmú masszák kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5% (m/m) a szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva."

Az étbevonó használata nem véletlen - a rudi eredetileg is azzal készült -, okairól a Cserpes Sajtműhely üzemvezetőjét, Horváth Miklóst kérdeztük:

"Nem hiába választja az élelmiszeripar a bevonót, mert megveszem az extra minőségű bevonómasszát, bevonom vele a Trudikat, berakom a hűtőalagútba, és készen vagyok. A valódi csokoládé esetében viszont temperálni kell, ami azt jelenti, hogy a csokit felmelegítjük egy bizonyos hőmérsékletre, majd azonnal visszahűtjük, aminek során a kristályszerkezete megváltozik, és emiatt eltarthatóbb, fényesebb és roppanósabb lesz. Ehhez az eljáráshoz, hogy óránként több ezer Trudit bevonjunk csokival, komoly változásokat kellene eszközölnünk, arról nem is beszélve, hogy meg kell tanulnunk egy új szakmát, hiszen ez tejipari cég, nem édesipari. A csokoládéra történő átállás komoly anyagi és szakmai ráfordítást igényel, ezért döntöttünk egyelőre a bevonómassza használata mellett. Bár hangsúlyozom, nem tettünk le a csokoládéval bevont Trudiról."

Az eredeti recept

A Túró Rudiról a rögtönzött körkérdésünkben sokan sérelmezték, hogy ez a pöttyös már nem az a pöttyös. "Egy édességet, amit régen szerettem, mert alig volt más, most már nem szeretem, mert elrontották" - mondták. A pöttyös receptjének változásairól a gyártó, a Friesland Campina Hungária Kft. marketingigazgatóját, Nyeste Dánielt kérdeztük:

"Az összetétel ugyanaz, mint a kezdetekkor, néhány százalékos eltérések adódhatnak, ami viszont megváltozott, az a gyártási körülmények minősége. A rudik ma high-tech üzemben készülnek, a fogyasztók azért érezhetik másnak. A hetvenes években - és még sokáig - pár napos szavatossági ideje volt a Túró Rudinak, ezért az üzletekbe kikerült termék íze hamarabb változott meg, mint most, a savanykás emlékek ezért kötődhetnek hozzá. Most három hét a szavatossági idő. Bizonyos összetevők íze is megváltozhatott, mert az alapanyag-beszállítók sem ugyanazok. Ízeket 30-40 év távlatából rendkívül nehéz megítélni, hiszen az egyének érzékelése is változik a korral."

Felismerik a pöttyöst?

A termékeket vakon teszteltük, de már a látványuk is árulkodó, a bevonat roppanásából már merészen következtettünk a termék eredetére. Feltűnően törékeny, roppanós bevonattal rendelkezett a Pöttyös és a Tuti Rudi, ezeket elsőre meggyanúsítottuk, hogy pöttyösek.

Az első tételnél a Pöttyöst rögtön kizárhatjuk, nincs benne citrom, annál több vaníliaaroma. Helyesen tettük, mert ez az aldis Milfina rudi, amelyet a Friesland Campina Hungária Zrt. gyárt. (A Pöttyöst is.)

Túró Snack (Iwina Kft.). Túl vékony rúd, tuttifrutti ízű. A jóravaló igyekezet egyértelmű, de ebbe mintha mindent beleraktak volna, a végeredmény ízesítése narancsos puncsra emlékeztet. Bizony: citrom helyett narancs, és ez az utóíz hosszan kitart a szájban.

Milli Rudi (Friesland Campina Hungária Zrt.). Túl édes, tömény, és a bevonó olyan, amikor tavasszal még találsz egy csokimikulást a szekrény tetején, és megeszed.

Forrás: Táfelspicc

Update Dessert (Sole-Mizo Zrt.). Jellegtelen, de nem kiemelkedően rossz, viszont semmi savanykás citromosság nincs benne. A bevonónak rumos Kajla csoki íze van. Reméltük, kiszúrjuk az egyetlen terméket, amelyben nem cukor van, hanem maltit (kukoricából előállított édesítőszer), nem szúrtuk ki.

Spar Rudi (Sole-Mizo Zrt.). A túró darabos, ami jó, de ez a méret már zavaróan nagy, ami persze ízlés kérdése. Ez is erősen aromázott, ízvilága némiképp hasonlít a fejünkben élő Túró Rudiéra, de mérete kizárja a pöttyösséget.

Forrás: Táfelspicc

Trudi (Cserpes Sajtműhely Kft.). Felismerjük a Cserpest, bár van, akinek a bevonata túl kakaós, van, aki szerint ez a felnőtt Túró Rudi, más szerint a csokoládé finom, a harmadik szerint ilyen volt a Túró Rudi régen, ami viszont biztos, hogy a túró nem elég citromos. Ami még biztosabb, hogy összességében bőven van benne anyag, és aroma helyett citromolajjal ízesítették.

Tuti Rudi XXL (az Auchan saját márkás rúdja). Ahogy rá is van írva, ez bizony nagy, itt megoszlanak a vélemények, ki milyen területen milyen méretet preferál, majd a termékhez visszakanyarodva megállapítjuk, az étbevonónak mellékíze van, ami, lássuk be, minden étbevonó természete, tehát visszakanyarodunk a méret témához. A Tuti túrótölteléke simán csak érdektelen, de legalább nincs túlaromázva.

Forrás: Táfelspicc

Laktózmentes túródesszert (Spar free from saját márkás - a márkanév laktózmentes termékeket takar -, a Túró Snacket is gyártó Iwina Kft. terméke.). Mintha savanyú lenne, pedig nem, citrompótlóra emlékeztető utóíze van.

Mega Mizo Túró Rudi (Sole-Mizo Zrt.). Megint egy túl nagy falat, különösebben nem izgalmas, de legalább mellékíze sincs.

Forrás: Táfelspicc

Pöttyös Túró Rudi (Friesland Campina Hungária Zrt.). Egyikünk szerint ez a Pöttyös, másik szerint a csokija olyan, mint a Pöttyösé. A harmadik tesztelő elsőre tagadja a pöttyösséget, másodszorra, bár azt hiszi, a következő tételből kapott - pedig csak ismétlést az előzőből -, rábólint, ez az. Felismertük. Ez megnyugtató, a népnek nemcsak a szája nagy, tényleg kiszúrja.

Spar Budget Rudi (Friesland Campina Hungária Zrt.). Jön rá egy aldis tipp, és ennek a rudinak étolajos mellékíze van a szokásos aromák helyett. Erősen hasonlítanak az aldis Milfinával, mindkettőt a Friesland gyártja, ezért ezeket összekóstoltuk, és bár a hasonlóság feltűnő, nem egyformák.

Oké! Rudi Natúr (Friesland Campina Hungária Zrt.). Iszonyú, kellemetlenül édes a bevonat, a túró darabos, de az íze nem váltott ki különösebb reakciókat.

Túró Snack Natúr (Iwinex Kft.). Első ránézésre mintha marcipán lenne, az állaga nagyon sűrűnek tűnik. Italporra emlékeztető íze van, egy tökéletes utasellátós rudi keserű mellékízzel és átütő narancsaromával, nem citrommal.

Túródesszert Natúr (Sole-Mizo Zrt.). Ránézésre szép tömör állag, nem rossz az íze sem, de már kitaláltuk a Pöttyöst, érdeklődésünk lankad.

Toppi Natúr (Iwinex Kft.). Ez is marcipános, sűrű állagú, enyhén törtfehér a többihez képest, és telivér zselésszaloncukor-íze van, amit semmi sem indokol, cserébe mégis ezt tudja.

A Túró Rudinak és az elnevezésének ötvenéves történelméről ezen a linken olvashatnak.