Vágólapra másolva!
Milyen alkoholmentes söröket érdemes fogyasztani, ha mindenképpen ezzel a termékcsoporttal vagyunk kénytelenek a szomjunkat oltani? És mi a helyzet a citromos alkoholmentesekkel? Azoknak mi a létjogosultságuk? 
Vágólapra másolva!

Aki sört inna, de nem ihat alkoholt (mert vezet, mert elitta a máját stb.), annak nem marad más, mint az alkoholmentes. Ezek fogyasztása – amellett, hogy a társaságunk civilizáltsági fokától függően minimum egy darab „az alkoholmentes az első lépés a guminő felé :), höhöhöhöhöhö” ún. poént von maga után – viszont rizikós. Egyáltalán nem biztos, hogy kedvelt sörmárkánk az alkoholmentes műfajban is olyan jó, mint a szokványos ligában. Az alkoholmentes sör ugyanis elsősorban és leginkább üdítőital.

Forrás: Origo

Tudják, mint a kóla, meg a fanta, meg a limonádé. Azokkal szemben van viszont egy óriási előnye: nem édes. Ez korántsem elhanyagolható fegyvertény, aki próbált már valaha nem túlcukrozott üdítőt szerválni, tudja, milyen nehéz. Aki pedig kifejezetten valami olyat keresett, ami nem édes, hanem kesernyés, esetleg savanyú, az tudja, hogy a próbálkozás csak elviekben lehetséges.

Az alkoholmentes sörök

Tíz sört kóstoltunk, volt közöttük nagy és legendás márka Bajorországból, Csehországból, és saját márkás termék is. A tízből végül három bizonyult abszolút vállalhatónak (Dreher, Soproni, Erdinger), sőt, kifejezetten finomnak, és volt még pár, amit meginnánk, ha nagyon muszáj. Az a kóstolás és visszakóstolás hosszas, rigorózus folyamata során nyilvánvalóvá vált, hogy az alkoholmentes sörök még a sima gyári világosoknál is sokkal érzékenyebbek a hőmérsékletre: ami rendesen behűtve még simán elment volna egy kellemes szomjoltónak, az tíz-húsz perccel és 3-4 fokkal később már emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlannak tűnt. Úgyhogy ha van tanulsága ennek a tesztnek, akkor az az, hogy alkoholmentes sört csakis jéghidegen tessék fogyasztani, úgy van értelme.

Forrás: Origo

Alkoholmentes radlerek

Ez az a termékcsoport, amelyiknek a létjogosultságát azóta próbáljuk megfejteni, amióta megjelent az első citromos alkoholmentes sör. Teljesen értelmezhetetlen jelenség ugyanis, hiszen már alkoholmentes sört sem szórakozásból iszik az ember, hanem mert nincs más választása, viszont ezeknek az alkoholmentes ízesített söröknek létezik régóta ismert és kedvelt változata, úgy hívják őket, hogy limonádé és szörp. Az alkoholmentes radlerek általában pont annyira édesek, mint egy tetszőleges agyoncukrozott limonádé, az egyetlen, amiben vernek minden ilyen szörpöt, az a citromaroma.

2014-ben ugyanis még sajnálatosan messze van az élelmiszeripar attól, hogy ne vécéillatosítóhoz vagy Cif mosogatószerhez használt citromaromát tegyen az élelmiszerekbe is. Ez viszont sajnos azoknak a termékeknek, amiket a szánkba veszünk, nem annyira áll jól, bár az kétségtelen, hogy a tisztaság érzését kelti.

Ebben a termékcsoportban legfeljebb elviselhető termékeket találtunk, ezért jó szívvel inkább azt ajánljuk mindenkinek, aki alkoholmentes, citromos sört inna, hogy kérjen ki egy alkoholmentes sört, mellé pár gerezd citromot, és csavarja bele jól. Sőt, ha igazán jót akar, kevertessen egy micheladát, mert só és Tabasco minden kocsmában akad.

A termékekről egyenként a következő oldalon olvashat.