Finom habspray? Nincs!

hab teszt gif
Vágólapra másolva!
Ugye mindenkinek megvan az élmény, amikor a hűtőszekrényt felpattintva rárabol az aeroszolos tejszínhab flakonjára, és egy sercintéssel telefújja a száját a kellemes, édes habbal? Mi is erre vágytunk, de kegyetlenül csalódtunk.
Vágólapra másolva!

Rosszak

Tudtuk, hogy vannak jobbak és rosszabbak a piacon, de most, hogy 22 fajtát kipróbáltunk, helyesbítenénk. Csak rosszak és rosszabbak vannak. Szomorúan kóstolgattuk a habokat. Valamelyik kemény volt, de vizesedett, volt olyan, ami már frissen kinyomva atomjaira esett szét. Utóíze mindnek van, de egy sincs, amely képes megközelíteni a valóságot, az élményt, amelyet az igazi tejszín és a levegő vagy a habpatron csodás násza kínál.

Tesztelőnk nagyon bátor volt Forrás: Origo

Tejszínhab vagy habspray?

Vevőként egy dologra figyelhetünk csak. A termékek egyik fele habspray (értik, nem tejszínhab, csak úgy néz ki), a másik fele tényleg tejszínhab. Nagyot kéne hazudnom, hogy azt mondjam, hú, mennyivel jobbak azok, amelyekben tényleg van tejszín – de az egyetlen különbség a szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok összessége. Ön szeretne emészthetetlen ballasztanyagként hidroxipropil-cellulózt a gyomrában? Ugye, hogy nem? Ezért kell elolvasni a címkéket!

Az a jó, ha minél kevesebb az összetevő, és minél több az állati zsiradék – a gyártók igyekeznek az értékes zsírt kihagyni, hiszen jó az másra is, itt meg olcsó növényi olajokkal pótolják. Ez meg is látszik a terméken. Minél inkább spórolnak, annál több kemikália kell bele, hogy összeálljon. Végigkóstolva 22 habot, kijelenthetjük: mindenki trükközik, ahogy bír.

Csak egy tanácsunk van: ha szeretik a tejszínhabot, olvassák el korábbi cikkünket, majd verjék fel maguknak, esetleg vegyenek szifont és patront.

Nincs szigor

A Magyar Élelmiszerkönyv is megemlíti az aeroszolos tejszínkészítményeket (MÉ 2-51/05/13).
Olyan termékek, amelyeket megfelelő hőkezeléssel és hűtéssel állítanak elő, és inert gázzal működő, porlasztószelepes, nyomásálló fémtartályba csomagolva hoznak forgalomba. A hab a szelep nyitásával habosított formában nyerhető ki. A hozzáadott anyagok együttes mennyisége a kiindulási egyszerű terméknek legfeljebb a 42%-a (m/m) lehet.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Felhasználható a tehéntej vagy más tejelő állat (például juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke. Elfogadják a tejsűrítményt, a tejport, a tejfehérje-koncentrátumot, a szervezet számára feldolgozhatatlan poliszacharidot, az étkezési kazeinátot, az adalékanyagokat és a mikrobatenyészeteket is.

A habtejszín és tejszínhab előírt minimális zsírtartalma 28, a zsírdúsaké pedig 35 százalék – ami ezt nem érti, tilos tejszínhabnak nevezni. (Vigyázzanak, ezek csomagolása tulajdonképpen megtévesztő, hisz tejszínhabnak látszanak, holott csak habspray-k, kevés tejből, növényi alapanyagokból, bármiből, amit nem tilt a törvény.) Fel kell tüntetni a hőkezelés módját és a zsírtartalmat is. Az ízesített termékek megnevezésében utalni kell az ízesítésre.

Csalódásunknak megpróbáltunk hangot adni a következő oldalon, de higgyék el, ugyanezt sokkal ordenárébb módon is meg tudnánk tenni.