Forradalmi konyha: szalonnasütés gépkarabéllyal

m16
M16-tal szalonnát sütni?
Vágólapra másolva!
Az M16-os az egyik legelterjedtebb gépkarabély – ugyan Eugene Stoner még az ötvenes években tervezte, de igazán ismerté csak a vietnami háborúban lett, mint standard, rendszeresített lőfegyver.
Vágólapra másolva!

Előnye pontossága és alacsony tömege, amit többek között műanyag alkatrészeinek is köszönhet. Ezzel szemben letagadhatatlan hátrányai is vannak, főleg a korai szériáknak. A hazánkban is preferált AK-47-tel szemben karbantartás-igényes, amit, ha elmulasztanak, megbízhatatlanná válik.

M16-tal szalonnát sütni? Forrás: Origo

Ezt a hibát a továbbfejlesztett M16A1 és M16A2 változatoknál már igyekeztek kiküszöbölni. A gépkarabély elméleti tűzgyorsasága 800 lövés/perc, míg a lövedék kezdősebessége 991 m/s. A gyári adatok szerint a hatásos lőtávolsága eléri a 450 métert. A hivatalos dokumentumok azonban egy meghökkentő lehetőségről hallgatnak: szalonnát is lehet vele sütni.

Az recepthez csak egy Gemtech TREK 5.56 hangtompító, pár tár lőszer és alufólia kell: a lövedék keltette hő tökéletesen megpirítja a szalonnát. Előbb a tűzharc, aztán egy szolid ebéd, így megy ez.

A videó természetesen amerikai - az ottani fegyvertartási szabályok megengedik, hogy magánszemélyek is birtokoljanak gépkarabélyokat. Itthon ilyesmit csak a fegyveres erőink szivárogtathatnának ki - igaz, mi tudjuk, hogy a szalonnának ennél sok ízletesebb elkészítési metódusai léteznek.