Hatósági eljárás indult a tubusos fokhagyma ellen

fokhagymakrém nébih
Terítéken a krémek
Vágólapra másolva!
A fokhagymák után a fokhagymakrémeket vizsgálta át tüzetesen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. Lássuk, mennyi veszély rejlik a kis fémtubusokban - most megtudhatják, melyek a legjobbak az itthon kaphatóak közül.
Vágólapra másolva!

A termékeket két fő szempont szerint vizsgálták. Figyeltek a csomagolásra, azon belül is a jelölésre, másrészről

a termékek minőségi és biztonsági paramétereire koncentráltak.

Összesen öt darab fokhagymakrém esetében vettek hatósági mintát, ami reprezentálja a hazai boltokban fellelhető kínálatot.

Terítéken a krémek Forrás: Nébih

A tubus

Összehasonlították a készítmények sótartalmát a csomagoláson feltüntetettel, figyelembe véve az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatárokat. A fokhagymakrémek sótartalmát 8,4–9,6 százalék között mérték, ami megfelelt a csomagoláson szereplő adatoknak.

A termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, éppen ezért ennek mennyiségét kötelező feltüntetni a jelölésen. A hatóságok itt nem találtak szabálytalanságot, a tubusok 60-70 százaléka állt nyers, darált fokhagymából.

Arányaira lebontva Forrás: Nébih

Továbbá kisebb hiányosságokkal találkoztak. A csomagoláson feltüntetett Száraz, hűvös helyen tárolandó! valamint a Felbontás után hűtve tároljuk feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, azonban egy termék esetében ez nem így történt. A tápértékre vonatkozó információk feltüntetése 2016 decemberétől válik kötelezővé. Egy termék kivételével ezeket önkéntesen feltüntették.

A krém

A tartósításra szolgáló adalékanyagok és a nehézfémek ellenőrzéséhez

közel 40 laboratóriumi vizsgálatot végeztek:

az eredmények alapján biztonságosnak mondhatóak a termékek. Az adalékanyagok közül a következőket vizsgálták: a barnulást megakadályozó kén-dioxidot, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat, melyeket a tartósítás céljából használják.

Minőségi és biztonsági vizsgálatot is végeztek Forrás: Nébih

Az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert használt a szorbinsav mellett, melyet terméke csomagolásán is feltüntetett.

Ennek használatát a fokhagymakrémekben azonban uniós rendelet tiltja.

Egyébként számos élelmiszerhez használható, például ecetes, olajban vagy sós lében eltett zöldségek esetében, illetve alacsony cukortartalmú és más hasonló energiaszegény és cukormentes dzsemekhez. A gyártó a receptúrát megváltoztatta, ezért hatósági eljárás indult ellene.

Melyik a legjobb?

A kedveltségi tesztnél a szempontok az íz, illat, szín, állag voltak, de olajban futtatva is kipróbálták őket. Az öt termék közül az Auchan lett ez első, második az Univer, harmadik pedig a Spar fokhagymakréme.

A rangsorolás Forrás: Nébih