Nem szimpla szakácskönyv, hanem nagyon funky!

funky pho
Vágólapra másolva!
A magyar szakácskönyvekkel Dunát lehet rekeszteni, vagy legalábbis Sebes-Köröst, áradáskor. Azonban nagyon kevés azok száma, melyek egy-egy recepten túl közelebb engednek az emberhez, amelyek grammok helyett hangulatot és kedvet is adnak. Ez viszont most olyan.
Vágólapra másolva!

A Funky Pho vietnami konyhája hamar sláger lett a fővárosban. Neve és címe terjedt szájhagyomány útján, a facebookon, majd a végén elérte a szaklapokat is. Nem véletlen: a hírnevük sokkal több egy jól sikerült marketingkampánynál – a jó ételek és a kreatív hozzáállás emelte ki őket az egyre népesebb és egyre unalmasabb magyar street food mezőnyből.

Funk mi? Forrás: Hargitay Olivér

Ritka alkalom, hogy egy pár éve prosperáló konyha máris szakácskönyvet ad ki, sőt nem is mindig szerencsés. Most azonban

nem csak túlzott magabiztosságról van szó:

a házaspár története és világlátása az, ami a receptek és az ételfotók mellett olvasmányossá és szerethetővé teszi a Fánki Főö könyvet.

Nem a tévéből ismerték meg a világot

Az évekig tartó utazgatás, a külföldi munka évei, a multinacionális környezet adta Szabolcs András rálátását a vállalkozásra. Szabolcs-Gyuris Éva követte őt, s ahol lehetett, a sima étteremlátogatásokon túl főzőiskolákba járt, tanult, képezte magát – látva a konyhájuk stílusát, megértjük, hogy keveredett benne össze a sok stílus, hogyan zömült és sodródott egy erős és magabiztosságot adó vezérszállá. Ebbe bátran kapaszkodhatnak séfjeik, nyugodtan utána nyúlhatnak vevőik is.

Éva és András, a szerzők Forrás: Hargitay Olivér

Azon túl, hogy a könyv kiokosít minket az alapanyagokból, olyan recepteket kapunk, melyek odahaza is elkészíthetők – a hozzávalók választásánál tekintettek voltak a hazai kereskedelmi viszonyokra. Pozitív, hogy

a nehézséget is jelzik, így azok is találnak ismerkedésre méltó ételt, akik nem kuktáskodtak két évig Saigon-alsóban.

Osztják a tudást

Nagyra becsülöm, hogy a tudást eszük ágában sincs elhiénázni: nem csak az elkészítéshez adnak világos útmutatást, hanem üzleti és gazdasági tippeket adnak azoknak, akik esetleg büfé nyitásában gondolkodnak.

Ismerkedés a gasztronómiával Forrás: Hargitay Olivér

Minden együtt van: szép fotók, kedves történetek, különböző nehézségű receptek, amelyekbe Ázsia hangulata mellé odakeveredik a magyar kreativitás. Persze az étterem névadója, a pho leves is felfedi titkait előttünk.

Kár, hogy kemény táblára, fényes lapokra nem jutott: a tartalom megérdemelte volna.

Nem csak az életesemények, hanem a sok-sok étel és alapanyag is kívánja ezt. A sok szín ellenére egy kicsit matt így, pedig ismerve konyhájukat, látva a munkájukat, megérdemelte volna a plusz fényt és a decens csillogást.

Funky pho - a főváros egyik színfoltjának az első receptkönyve Forrás: Hargitay Olivér

Belelapozva az első élményem az volt, hogy ez olyan útikönyv, amitől megéheztem, a második pedig az, hogy ez

olyan szakácskönyv, amitől rám tör az utazási vágy.

Nehéz kategorizálni - egy biztos, hogy nagyon szórakoztató, amelyet nem csak akkor jó felütni, amikor a baráti társaságnak valami különlegeset rittyentenénk a konyhában.

Boook Kiadó Kft, 2015, ára: 5990 Ft