Jó fiú: Napóleon is rozé pezsgőt vett a mamának

rozé pezsgő
Vágólapra másolva!
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a rózsaszín pezsgő és a minőség közé nem tehető egyenlőségjel – ez őrületes tévedés.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évekkel berobbant rosé boros divat magával hozta, hogy a hazai boltokban a rózsás árnyalatú pezsgőkből is megnőjön a kínálat. Mivel nagy részük a magyar közízlést tükrözve nem a minőségi, közép és felsőkategóriás vonalat képviselte, rengeteg vevő a szilveszterkor büntetlenül szétlocsolható kategóriába sorolta, tévesen.

Pedig a rosé élvezeti értékét nem a tipikus szín, hanem a pezsgő stílusa, karaktere adja meg. A műfaj sokkal régebbi annál, mint gondolnánk: ahogy annak idején maga a pezsgőkészítés, ez is a világhírű észak-franciaországi régióból, Champagne-ból hódította meg a világot.

Öregebb divat, mint hinnénk Forrás: Origo

Ezen a borvidéken

a chardonnay mellett két kékszőlőből, pinot noirból és pinot meunier-ből is fehérbort készítenek,

a legtöbb rosé ezeknek az alapboroknak és egy speciálisan erre a célra szánt vörösbornak a házasításából születik meg.

A rosékhoz szükséges megfelelő vörösbor elkészítése komoly kihívás ezen a hűvös éghajlaton, mivel kellően gyümölcsösnek kell lennie, hogy finom aromákat adjon a borhoz, de nem lehet túl testes vagy tanninos, hogy a pezsgő ne veszítsen könnyedségéből, eleganciájából.

A szerelmesek itala lenne? Forrás: Origo

A házasítást követően a rosét a borvidék hagyományai szerint palackban erjesztik újra, hogy a karaktert ad krémes, apró buborékai kialakulhassanak. Ezt követően seprőn tartják.

Egy nem évjáratos rosé champagne legalább 15 hónapot, egy évjáratos minimum 3 évet tölt a pincékben,

miközben az érlelés újabb finom aromákat ad hozzá.

Tudja, hogy kerül a buborék a pezsgőbe?

A pezsgőhöz három dolog kell: egy megfelelő alapbor, amely gyakran cuvée, azaz többféle tétel házasítása. Elengedhetetlen a tirázslikőr, ami 50% cukortartalmú bor, ezzel állítják be az édességet, és adnak megfelelő falnivalót az anyaélesztőnek. Ne feledjük, ez az, ami a bekerült cukrot megerjeszti, amelyből alkohol és szén-dioxid keletkezik – azaz így kerül a buborék az italba.

Ha kíváncsi a pezsgőgyártás többi műhelytitkára, olvassa el ezt a cikkünket!

Annak ellenére, hogy a rosé champagne a legfrissebb trendek egyike, valójában komoly múltja van. Például a több mint 270 éves Moët & Chandon ház már 1801-ben rendelést vett fel a különlegességre: Napóleon és édesanyja számára 100 palackkal szállítottak az 1794-es évjáratú pezsgőből.

Napóleon a pincében Forrás: Origo

Az uralkodó személyesen is többször járt pincéikben, később az ő tiszteletére kapta legnépszerűbb champagne-uk – és annak rosé változata is – az Impérial nevet. A császárhoz köthető a legendás szállóige is:

A céggel kapcsolatos világrekord sem mindennapi: a pincéikben érlelt legidősebb rosé az 1878-as évjáratból született Grand Vintage Rozé.

Mihez igyunk rosé pezsgőt?

  • Friss gyümölcshöz: gránátalmával vagy a klasszikus eperrel remekül harmonizál.
  • A champagne-i menü: olívával és frissen őrölt borssal fűszerezett marha carpaccio-t, zöldséges ratatouille-t és mentával tálalt friss gyümölcssalátát kínálhatunk hozzá.
  • Színre szín: előételként meglepően finom friss kecskesajttal vagy mozzarellával és fekete olívával, bazsalikommal. Főételként érdemes kipróbálni bármely vöröshús, de liba, kacsa vagy vadhús mellett is. A fűszerek közül válasszuk a rózsaborsot, szecsuáni borsot és paprikát, kakukkfűvel és babérral is szépen harmonizál. A kucsmagombához vagy korienderrel ízesített tengeri halakhoz szintén izgalmas kísérő a rosé.