Jön az ehető csomagolás tejfehérjéből

tejfehérje csomagolás
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy új, tökéletesen környezetbarát, lebomló és ehető csomagolást fejlesztettek ki élelmiszerek számára.
Vágólapra másolva!

Az egyik legidegesítőbb csomagolás talán a vékony műanyag fólia, amit rengeteg élelmiszeren megtalálunk, sajtok, húsok, zöldségek állandó kísérője. A merevebb dobozokkal ellentétben a háztartásban nem újrahasználható, kimosni problémás, így a gyűjtése is nehezebb. Ráadásul a műanyagokból káros anyagok szivároghatnak az ételbe, úgyhogy tényleg senkinek nem jó a használata. Ezt a fajta csomagolást válthatja le egy új kutatás eredménye, amit a napokban mutattak be az amerikai kémiai társaság éves gyűlésén.

- mondta Peggy Tomasula, a kutatás vezetője. Szakértők reményei szerint az újfajta csomagolás átalakíthatja a teljes élelmiszerlánc működését.

tejfehérje csomagolás Forrás: American Chemical Society

A kutatást az amerikai kormány mezőgazdasági hivatala finanszírozza és az eredmények azt mutatják, hogy a fehérjealapú filmréteg nem csak sokkal környezetbarátabb, de

500-szor jobban elzárja az oxigéntől az ételeket,

így jóval hatékonyabban akadályozza meg a károsodást.

A tejfehérjéből készült csomagolás a jelenleg is elérhető, ehető és lebomló megoldásokhoz képest is előrelépést jelent, mivel azok (zömmel génkezelt) kukorica keményítőből készülnek és porózusságuk miatt sokkal kevésbé képesek elzárni az oxigéntől az ételeket.

A tejfehérjéből készült újfajta csomagolás nagyon hasonlít a megszokott műanyaghoz, csak kevésbé rugalmas. Jelenleg nincs semmilyen íze, de ha igény lesz rá, ízesíthető. A kisebb mennyiségben vagy egyenként, szeletenként csomagolt ételek mellett az új kutatási eredmény abban is segíthet, hogy a ropogós ételek megtartsák állagukat. Folyékony állapotban gabonapehelyre permetezve például megőrzi az eredeti roppanósságot tejben is. Ezen kívül még számos területen jól jöhet az élelmiszeriparnak, a felhasználási lehetőségeket még épp csak elkezdték feltérképezni.

A kutatás vezetői szerint a tejfehérjéből készült csomagolás 3 éven belül megérkezhet a boltok polcaira. Egyetlen kérdésünk, honnan vesznek ennyi tejet?