Maradék kenyér a kosárban? Akkor jöhet a kenyérsaláta!

fattoush kenyérsaláta recept
A szumáktól lesz különleges
Vágólapra másolva!
A fattoush annak való, aki szereti kenyérrel tunkolni a saláta megmaradt levét, és sok maradék, száraz kenyere, pitája van, amit nem szeretne kidobni.
Vágólapra másolva!

Az igazán jól sikerült salátáknak a tálban visszamaradt leve a legnagyobb kincs. Ebbe a lémaradványba, ami a zöldségek és az öntet levének keverékéből áll,

a legjobb dolog kenyeret mártogatni.

Valószínüleg ez az elv vezérelhette a kenyérsaláták kialakulását is. Ezekben az ételekben a saláta levét a belekevert kenyérdarabok magukba szívják, így ízesek és kissé szottyosak lesznek. Különösen másnapos kenyérből finomak, azok még több folyadékot képesek felvenni.

A szumáktól lesz különleges Forrás: Ács Bori

Az olasz változatról, a panzanelláról itt írtam korábban, most az izraeli-arab verziót, a fattousht készítettem el, már sokadszorra. Egyetlen nehezebben beszerezhető alapanyag kell hozzá, a szumák nevű fűszer, ezt keleti fűszereseknél, ázsiai boltokban, bioboltokban keressék.

Fattoush - izraeli-arab kenyérsaláta

A kenyér beszívja a saláta levét Forrás: Ács Bori

Alapanyagok:

  • 3 közepes méretű paradicsom
  • egy kígyó uborka
  • 3 szál újhagyma
  • két nagy lepénykenyér, vagy négy szelet kenyér
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • egy kis csokor petrezselyem
  • 3 dl író (vagy 1,5 dl joghurt és 1,5 dl tej elkeverve)
  • szumák

Ha nem tudnak beszerezni írót, keverjenek el ugyanannyi tejet és joghurtot, majd hagyják egy éjszaka alatt összeérni a hűtőben. A saláta összeállításakor a kenyereket falatnyi darabokra tépkedem, az uborkát és a paradicsomot felkockázom, a hagymát felszeletelem, mindet tálba teszem.

Maradék lepénykenyérből az igazi Forrás: Ács Bori

A citromlevet az íróhoz keverem, sózom, borsozom és ezzel a keverékkel öntöm nyakon a salátát. A tetejét aprított petrezselyemmel és szumákkal szórom meg. Fogyasztás előtt minimum fél órát állni hagyom.