A püspök atya meg a nyúl hozza a húsvéti söröket

sör szent andrás székesfehérvári püspök
Vágólapra másolva!
Van itt olyan férfi, akinek nem töltöttek még húsvéti locsoláskor ihatatlan bort, karcos pálinkát vagy nejlonízű, felcukrozott kamu párlatot? Más is futott már bele elszomorító ízű, a zsúrkocsin melengetett kukoricás sörgyalázatba?
Vágólapra másolva!

Jobban járunk, ha megvesszük az italt maguknak – az idei tavaszi szezon tippjei a szentekhez kötődnek. A békésszentandrási sörfőzde két nyulas tétellel készült, míg a Monyo Brewing budapesti telephelyén készült hármas is az egyházhoz kapcsolódik: Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök részére készítette Németh Antal sörfőzőmester.

Kezdődhet a kóstolás Forrás: Zirig Árpád

Kőbánya–Fehérvár tengely

A Barcelona Beer Challenge 2017-re huszonöt országból több mint nyolcszáz tételt neveztek. Remekül mutatkoztak be a püspökség új italai: a Szent Imre búzasör bronzérmes lett a Weissbier mezőnyben,

a Prépost porter viszont ezüstérmet ért az English Porter kategóriában.

Az együttműködés során született Szent Gellért láger nem kapott semmit – ennek ellenére örömmel vettük be a tesztbe, hisz a hazai fogyasztók kedvencei még mindig az érthető, megszokott világos sörök.

A retró csatos palack passzol az ólomüveg ablakokra hasonlító címkékhez Forrás: Zirig Árpád

A Szent Korona őrzéséről szóló 12. századi dokumentumokból tudjuk, hogy ezt a tisztséget a fehérvári prépost és őrkanonokja látta el – munkájuk előtt tiszteleg a porter.

Alkoholtartalma közepesen erős, 5,5 százalék.

A pohárba kitöltve azonnal megindul az orrunk felé a karakteres, vaskos illat. Egyértelműen csokoládés, amihez jól rímel az ízében elkülöníthető aszalt szilva és a kávés lecsengés. Jóféle ital, szeretjük.

Minden kiderül a címkékről Forrás: Zirig Árpád

A szűretlen Hefeweizenjüket Szent Imréről nevezték el: igazán egységes búzasör, nincs hivalkodás, de nem is lapos.

Németh Antal érzi, milyennek kell lennie a tavaszias-nyárias ivósörnek,

hiszen nem túl édes, a citrusok viszont markánsak, a maláta jó alapot ad.

Szép a búzasör színe is Forrás: Zirig Árpád

Derekas munka volt a 4,7-es Szent Gellért pilsner is. Elegánsnak, könnyen befogadhatónak szánták, a maláta és a komló harmonikus egységet képez, igaz, kicsit határozottabb komlózás fűszeresebbé és emlékezetesebbé tette volna.

Színe szépen aranylik, habja jól megáll

– az utóíze friss, mellékzöngéktől mentes.

Vörös IPA, a nyúl jegyében Forrás: Zirig Árpád

Közben a végeken

A Szent András főzde direkt üzenettel ment elé a húsvétnak, igaz, ők

rendszeresen készítenek szezonális söröket:

néha remek karácsonyi sört kínálnak, néha pedig férfiasan túllépnek egy melléfogáson is. Most nyoma sincs fenyőíznek, a Nyúlon innen és párja, a Nyúlon túl sokkal rafináltabb.

A Nyúlon innen Forrás: Zirig Árpád

Mindkettő 5,6 százalékos Red IPA, ami szép színt és izgalmas aromát ígér.

A robogós meg biciklis nyúllal felcukizott címkék nem tartanak semmit titokban:

a Nyúlon Innen karakterét a szelim (guineai bors) és kubébabors, valamint babérlevél, a Nyúlon Túl ízét viszont a jázminvirág teszi teljessé – az ötlet a Fűszeresé, vagyis Tegzes Dánielé.

A Nyúlon túl Forrás: Zirig Árpád

Hála az égnek, nem tolták túl, mindkét IPA kifejezetten mértéktartó, de mégis ötletes, szerethető. Kifejezetten örülök, hogy a 2013-as divaton már lassan túllépünk,

itt sem brutális dózis citrakomlóval tarolták le az ízlelőbimbókat.

A vörösesbarna színű sörpáros tényleg jól sikerült, remélem, nem csak a húsvéti szezonban lesz kapható.