Vágólapra másolva!
Annyi jó bor van az országban, azt sem tudjuk, melyiket töltsük a poharunkba. Hódítanak a magyar borok, a mi mellünk meg dagad a büszkeségtől.
Vágólapra másolva!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) Országos Borversenye egyre nagyobb figyelemnek örvend. Idén 35%-kal több bort neveztek a tavalyi évhez képest; 195 pincészet 628 tételét bírálta a zsűri, melyben hazai és nemzetközi szakemberek is helyet foglaltak. A számok növekedése azt mutatja, hogy egyre több termelő nyit a szakmai értékelések felé.

A verseny előtt a nevezett borok már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, ez a többszörös megmérettetés garantálja az objektivitást. Az alulról felépülő rendszer, a többszöri válogatás biztosítja a szereplők számára az egyenlő feltételeket.

– mondta Légli Ottó, a HNT elnöke.

A HNT fontosnak tartja, hogy a termelők és szakmai közösségük helyben állítsa fel a minőségi mércét. Szeretnék, ha a borvidékek helyi értékeit vennék figyelembe, ám a pontos és objektív minősítés alapján pozícionálnák önmagukat és a termékeiket is. A HNT küldetésének tekinti, hogy minél több magyar bortermelő bemutatkozását segítse úgy, hogy a borvidéki borversenyen aranyérmet nyert borok 50%-os engedményt kaptak a nevezési díjból az ország legrangosabb borkóstolóján.

Az első nemzetközi siker Csehországban született meg az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen; a természetes

édes borok kategória győztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet Franc-ja vihette haza.

A HNT a visegrádi négyek piaca felé nyitna – mely Lengyelországot, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát jelöli –, így még több megjelenést terveznek ezekben az országokban.

Magyarország bővelkedik a jó borokban Forrás: pexels.com

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017-es Országos Borversenyén 95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született. A versenynek idén az Egri Borvidék adott otthont. A HNT egy elit borszalon ötletét álmodta meg; a díjnyertes borokból készül egy borválogatás, amellyel itthon és külföldön is népszerűsítik a magyar borokat a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével.