Kódot kapnak a magyar élelmiszerek

A person reads the QR code of Uruguayan beef at a supermarket in Montevideo on November 02, 2012. The traceability of the meat, which is mandatory in Uruguay, allows to know the grower, the location and features of the ranch where the cows were raised. AF
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Húsz pontban határozta meg a kormány, hogyan lehet javítani az élelmiszerek minőségén.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszerbiztonsági akciótervvel azt szeretnék elérni, a magyar fogyasztók

biztonságos, GMO-mentes, jó minőségű

és egészséges élelmiszerekhez jussanak. Ehhez az kell, hogy magyar termékeket vásároljanak – összegezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a tiszaderzsi kárásznapon.

A kormány döntése kapcsán kampány indul, mellyel a gazdák megélhetését és a munkahelyteremtést támogatnák, a miniszter szerint pedig ezzel párhuzamosan egy minősítési rendszer kialakítása is fontos, hogy egyszerűbb legyen eligazodni az élelmiszerek között.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

Bővítik és fejlesztik az ellenőrzéseket, valamint védjegyek elterjesztését - sorolta. Példaként említette az

S-QR kód bevezetését a csomagolásokon,

melyek a vásárlóknak segítenek a tájékozódásban, valamint az iskolai oktatásban is szerepet kap az élelmiszerek megismerése.

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a 2019-ig tartó kampány forrásigénye kétmilliárd forint, néhány hónap múlva pedig már az eredmények is láthatóak lesznek.

Az agrártárca vezetője azt is hozzátette, hogy szeretnék növelni a magyar termékek arányát a kiskereskedelmi forgalomban: míg 2010-ben ez 30 százalék volt, idén már 60 százalék.