Az élelmiszerpazarlás globális problémának számít – Magyarország sem kivétel. Évente hozzávetőlegesen 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek 20 százaléka (körülbelül 400 000 tonna) a háztartásokban. Az ENSZ becslései alapján az élelmiszerek egyharmada vész kárba anélkül, hogy bárki elfogyasztaná. Az arányokat tekintve a friss zöldségek és gyümölcsök vezetik a listát, mivel ezek romlanak meg a leggyorsabban.
A hűtési technológia fejlődése lehetővé tette, hogy az emberek a nagyvárosi életforma felé forduljanak, ugyanakkor a hűtőkészülékek sem mindenhatóak. Ám az LG és a London Vegetable Orchestra összefogott, hogy együtt mutassák be a legkorszerűbb hűtőgépek előnyeit, illetve azt, hogyan tudja hetekkel, hónapokkal meghosszabbítani a friss élelmiszerek eltarthatóságát a legújabb technológia.
A London Vegetable Orchestrát azt teszi egyedivé – ahogy a neve is mutatja –, hogy zöldségekből készült hangszerekkel koncerteznek, amelyeket mindig friss gyümölcsökből, zöldségekből készítenek, ugyanis ha nem friss az alapanyag, nem tudják a megfelelő hangot kiadni.
Egy igazi zöldségkoncertért egyébként nem kell Angliáig utazni, van közelebb is hasonló: a sepsiszentgyörgyi Minestrone Band szintén zöldségeken húzza a nótát. A zenekar főleg Erdélyben játszik, de magyarországi fesztiválokon is rendszeresen szerepelnek, nemrég a tahitótfalui Eperfesztiválon vettek részt.
A koncertek előtt a zenészek maguk készítik el a zöldséghangszereket, a fellépést követően pedig készülhet a minestrone leves és a lecsó. Egy-egy ilyen fellépés során 15-20 kg zöldséget használ fel a banda, ami a zenekar szakácsának köszönhetően nem megy kárba.
A Minestrone Band koncertjeiről a banda oldalán lehet tájékozódni.