Fűszerország varázslata

fűszer
Vágólapra másolva!
Napi szinten főzünk velük szárított vagy friss formában, de vajon tényleg elég jól ismerjük őket? Tudtuk, hogy a zsálya jól passzol az almához, a kakukkfű pedig a babhoz? Fűszerország kínálata sokoldalúbb, mint gondolnánk.
Vágólapra másolva!

Mi a különbség a fűszernövények és a fűszerek között? A növényekről a leveleit és a gyenge szárait használjuk fel frissen,

míg a fűszerek a szárított magok, gyökerek, levelek vagy kérgek.

A fűszernövények akkor a legjobbak, ha frissek, a fűszerek pedig egészben és őrölt formában is vásárolhatóak. Az egész fűszerek hosszabb ideig frissek maradnak, ám az őrölt változatunk praktikusabb a mindennapi használatban.

Ha nem érezzük a fűszerek illatát, akkor már inkább dobjuk el Forrás: pixabay.com

A fűszernövényeket tárolhatjuk hűtőben, egy pohár vízben, amit naponta ki kell cserélni. Így egy hétig tartanak. A szárított növényeket és fűszereket is légmentesen zárható tasakban vagy tartályban érdemes tárolni, illetve óvni a közvetlen napfénytől. Így körülbelül egy évig lehet felhasználni, és

el kell dobni, amikor már nem érezzük az illatukat.

Ha nem húzott még le több évet a tűzhely előtt, akkor nem biztos, hogy tisztában van azzal, milyen alapvető fűszerekkel kell rendelkeznie egy háztartásnak. Érdemes először csak néhány alapfűszert használni, és folyamatosan bővíteni a gyűjteményt.

A friss fűszernövényeket először mossuk meg, majd vágjuk le a leveleket. Ha fás vagy kemény a szár, akkor könnyen le is tudjuk húzni őket róla. A friss növényeket helyettesíthetjük a szárított fajtájukkal, és fordítva.

A szárítottnak kell egy kis idő, mire az íze teljesen kijön, ezért sütés vagy főzés nélküli recepteknél nem a legjobb választás.

Ha az étel keserű, lehet, hogy túl sok fűszert használt, vagy már régiek. A fűszereknek általában egy kis zsírra van szükségük ahhoz, hogy kifejthessék az ízüket. Ezért fontos, hogy a főzési folyamat több pontján is kóstoljuk meg az ételt. Például kóstoljuk meg a hagymát, a paradicsomszósz hozzáadása előtt, majd a mártást a fűszerek hozzáadása előtt, és így tovább. Így nemcsak a főzési tudomány fejlődik, hanem megtanulhatjuk azt is, mennyi fűszer és főleg só kell az adott ételbe.

Fűszerország kínálata Forrás: pixabay.com

Fűszerország kínálata

A bazsalikom számos olasz recept alapja lehet. Használhatjuk pestóban, fehér húsokhoz, gyümölcsökkel – például málnával vagy eperrel –kombinálva, vagy akár krumplipüréhez is. Ne feledjük, hogy ezt a főzés végén kell hozzáadni az ételhez.

A cayenne borsot takarékosan használjuk fel az ecet alapú szószokhoz; jól működik együtt a húsokkal is.

A kapor jól passzol a lazachoz, a különféle zöldségekhez, joghurtokhoz, szószokhoz. A koriander magok nagyszerű kiegészítői a leveseknek, a halaknak és a füstölt húsoknak is, és remekül kombinálható köménnyel. Frissen jól működik együtt a különböző sült húsokkal, mint a csirke vagy a sertés, de a mártásokban is kiváló, főleg, ha paradicsommal, gombával és spenóttal keverjük.

A zsálya jól illik az édes gyümölcsökhöz

és zöldségekhez, mint az alma, de akár sajtokhoz és kolbászhoz is adhatjuk. A kakukkfű jól passzol a babhoz, tojáshoz és a zöldséges ételekhez; ha húshoz adnánk, próbálkozzunk meg a báránnyal. A kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel. Kurkuma lehet a rizses és zöldséges ételek kiegészítője, a petrezselyem pedig egy igazán sokoldalú fűszernövény, amely nagyszerűen illik a tésztaételekhez, halakhoz, csirkéhez és a burgonyára is.

Az oregánó nemcsak az olaszos fogásokhoz passzol, hanem a különböző leveseket, töltelékeket és pástétomokat is remekül kiegészíti.