Még jobb borokra számíthatunk idén ősszel?

bor
Vágólapra másolva!
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a 2018. évi szüret során is segíti a szőlőtermelők és borászatok munkáját. A szervezet arra törekszik, hogy a borászatok megfelelő minőségben és mennyiségben tudják beszerezni a szőlőfajtákat.
Vágólapra másolva!

A szőlőtermelők jelentős része csak a szüreti időszakban kerül kapcsolatba a borászatokkal, és a kellő piaci információk hiányában gyakran az indokoltnál alacsonyabb áron értékesíti termését. Az információhiány a felvásárlók, vagyis a borászatok és borászok helyzetét is megnehezíti: hiába keresik az adott szőlőfajtát, nem tudják, hol áll rendelkezésre a megfelelő minőségben és mennyiségben.

Forrás: Shutterstock

A szervezet elmúlt évi, illetve 2018-ra tervezett intézkedéseinek célja, hogy

a szőlőtermelők legkésőbb a szüret kezdetére már tudják, kinek, milyen feltételekkel értékesíthetik a szőlőt; a borászatok pedig az igényeik szerinti fajtákat kellő időben és mennyiségben tudják beszerezni.

Ennek érdekében döntött úgy a HNT, hogy borkészletfelmérést, illetve egy országos, minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslést végez. Az elmúlt évhez hasonlóan közzétesznek egy szabványos szerződésmintát is, amely rögzíti a termelő és a felvásárló jogait és kötelezettségeit.

Az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a

„piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés".

Ez a cél kizárólag akkor érhető el, ha a szőlő ára nemcsak a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő bevételt biztosít a termelőnek, ugyanakkor a borászatok részéről is kigazdálkodható.

A szervezet nem a piaci árviszonyok befolyásolására törekszik, hanem arra, hogy mindkét fél birtokában legyen azoknak az információknak és lehetőségeknek, amelyekkel a legjobb üzleti döntést tudja meghozni.